Hyppää sisältöön

Salibandy jatkaa pelaamista vaikka tyhjille katsomoille – korona uhkaa pilata Korisliigan sarjauudistuksen

Miesten ja naisten F-liigaa pelataan edelleen, vaikka esimerkiksi jääkiekossa ja lentopallossa pääsarjat ovat katkolla. Miesten Korisliigassa pohditaan, joudutaanko tälle kaudelle tehty jatkosarjauudistus heittämään roskiin.

Tamperelainen Classic on miesten hallitseva Suomen mestari. Kuva: Tampereen Classic

Salibandy on ainoa Suomen suurista sisäpalloilulajeista, jonka kumpaakaan pääsarjaa ei ole keskeytetty koronaviruksen aiheuttamien kokoontumisrajoitusten takia.

Naisten F-liiga jatkuu sunnuntaina ottelulla FBC-Classic ja miesten pääsarjaa pelataan seuraavan kerran 11. joulukuuta.

Salibandyliiton toiminnanjohtaja Pekka Ilmivallan mukaan yleisötulojen puute ei ole pakottanut sarjoja tauolle. Esimerkiksi SM-liigan hallitus ilmoitti eilen, että sarja on keskeytyksissä 19. joulukuuta saakka, sillä yleisörajoitukset tekevät pelien järjestämisestä liian kallista.

Ilmivallan mukaan salibandyssäkin tilannetta seurataan jatkuvasti. F-liigan johtoryhmä kokoontuu seuraavan kerran huomenna.

– Ainakin tällä hetkellä sarjoissa halutaan päästä eteenpäin ja turvata kauden eteneminen. Nämä ovat ratkaisuja, joita jatkuvasti arvioidaan uudestaan, Ilmivalta kommentoi Yle Urheilulle.

– Esimerkiksi huomenna pohditaan seuraavan kerran, miten edetään.

Katsojatulot eivät ole seuroille niin merkittävä tulolähde kuin esimerkiksi jääkiekossa. Tämän takia ottelujen pelaaminen ilman yleisöä on mahdollista.

– Nämä ovat kipeitä päätöksiä, seurojen talous on kireällä muutenkin. Käymme tiivistä vuoropuhelua seurojen kanssa niin F-liigassa kuin divarissa. Viime kädessä toimimme seurojen toiveiden mukaisesti, Ilmivalta sanoo.

Salibandymaajoukkueelle järjestetään viikonloppuna pitkästä aikaa yhteinen tapahtuma, kun miesten A-maajoukkue ja alle 19-vuotiaat pojat kokoontuvat Eerikkilässä.

Ilmivalta perustelee tapahtuman järjestämistä juuri maajoukkuetoiminnan pitkällä tauolla.

– Vuosi 2020 tulee olemaan salibandyliiton näkökulmasta siitä harvinainen vuosi, että miesten maajoukkue ei pelaa yhtään maaottelua. Syksyn aikana on peruttu aika monta maajoukkuetapahtumaa ja kuitenkin ensi vuonna siellä pitäisi olla alle 19-vuotiaiden poikien MM-kisat keväällä ja miesten maajoukkueella kotikisat tulossa, Ilmivalta muistuttaa.

– Jossain vaiheessa niitä valmistavia tapahtumia pitää vain tehdä. Voi olla, että tämä on jälkikäteen arvioiden kaikkein huonoin ajankohta, voi olla, että tilanne edelleen huononee. Kaikin mahdollisin keinoin yritämme huolehtia, että se on turvallinen tapahtuma

Koripalloseurat tarvitsevat yleisöä

Miesten Korisliiga meni tauolle eilen 2. joulukuuta ja päätöksiä jatkosta on tarkoitus tehdä huomenna perjantaina.

Runkosarja pitäisi olla pelattuna loppuun 27. tammikuuta, jonka jälkeen joukkueet jatkaisivat ylempään ja alempaan jatkosarjaan. Pudotuspeleihin pääsevät ylemmän jatkosarjan kuusi joukkuetta ja kaksi parasta alemmasta jatkosarjasta. Jatkosarjavaiheessa kukin joukkue pelaa 10 ottelua.

Sarjajärjestelmää uudistettiin tälle kaudelle tuomalla jatkosarjat mukaan.

Mutta jos pelejä ei päästä joulukuussa pelaamaan, runkosarja jatkuu väkisin helmikuulle. Helmikuussa on myös edessä EM-kisakarsintojen ikkuna, joka keskeyttää pelit kansallisissa sarjoissa kahdeksi viikoksi.

Aikapaineen lisäksi ongelmana on, että hyvin harvan seuran talous kestää kotipelien pelaamisen ilman yleisöä. Eli jos yleisörajoituksia ei päästä kolmen viikon kuluessa lieventämään, pelejäkään on vaikea järjestää.

Perjantaina puntarissa on todennäköisimmin jatkosarjojen pudottaminen ohjelmasta. Seurat haluavat pelata täydet pudotuspelit yleisötulojen takia.

Naisten Korisliigassa sekä naisten ja miesten divarissa sarjat pyritään pitämään käynnissä ilman yleisöä. Kotijoukkueet voivat kuitenkin päättää siirtää ottelua eteenpäin sellaiseen ajankohtaan, jona yleisöä voitaisiin mahdollisesti ottaa katsomoon.

Lentopallon Mestaruusliiga niin miehissä kuin naisissa on pelitauolla 7.-21. joulukuuta. Sen sijaan jääpallon Bandyliiga jatkaa pelejä otteluohjelman mukaisesti. Jatkosarjoja ei kuitenkaan pelata. Otteluihin otetaan yleisöä viranomaissuoritusten ja -rajoitusten mukaisesti.

Lue lisää:

.
.