Suora

  • Pernilla Böckermanin tie vastoinkäymisten kautta parrasvaloihin: Selkäkivut, kiusaaminen ja ilkeät kommentit eivät pysäyttäneet - nyt sometähti haluaa huipulle urheilijana

Norjalle katastrofi viestissä – joukkueen tähti avautui aiemmin norjalaiskanavalla: "Tuntuu, että olen tulossa hulluksi"

Norjan naisten viestijoukkue jäi kahdeksanneksi ampumahiihdon maailmancupissa Kontiolahdella.

ampumahiihto
Norjan Karoline Offigstad Knotten ja Itävallan Dunja Zdouc kaatuvat Kontiolahdella naisten viestin avausosuudella.
Norjan Karoline Offigstad Knotten (oik.) ja Itävallan Dunja Zdouc kaatuvat Kontiolahdella naisten viestin avausosuudella.Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Viime vuosina Norjan naisten viestijoukkue on tottunut juhlimaan ampumahiihdossa. Esimerkiksi viime helmikuussa Norjan naiset tuulettivat MM-kultaa Italiassa.

Menestysputkeen tuli särö lauantaina, kun Norja jäi kahdeksanneksi Kontiolahden maailmancupissa. Norjalaislehti VG:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) edellisen kerran joukkueella on mennyt heikommin liki neljä vuotta sitten, kun Norja jäi vuoden 2017 helmikuussa järjestetyssä Hochfilzenin maailmancupissa 11:nneksi.

Lauantaina ongelmat alkoivat jo avausosuudella, kun viestiä vienyt Karoline Knotten kaatui loivassa alamäessä. Hän menetti rytäkässä vauhtinsa ja pääsi ensimmäiselle ampumapaikalle viimeisenä.

Helppoa Knottenilla ei ollut penkallakaan, sillä hän joutui kahdella ampumapaikalla käyttämään yhteensä neljä varapatruunaa. Makuupaikalla hänellä oli myös suuria vaikeuksia saada varapatruunat aseeseensa.

Vaihtoon Knotten toi Norjan 19:ntenä.

– Tämä sattuu. Kaikki meni pieleen ammunnassa, siihen tämä kaatui. Olen pahoillani kaikkien katsojien ja joukkueen puolesta, Knotten kommentoi VG:lle.

Tähtiurheilijalla pahoja vaikeuksia

Norjan viesti jatkui synkkänä. Toisella osuudella hiihti Tiril Eckhoff, joka sijoittui viime kaudella maailmancupissa toiseksi.

Eckhoff selvitti ensimmäisen ampumapaikan puhtaasti, mutta pystypaikalta hän ei saanut tauluja alas edes kolmen varapatruunan turvin, vaan joutui kiertämään vielä kolme sakkokierrosta.

Norjalaistähden alkukausi on ollut ylipäätään vaikea.

Kontiolahden ensimmäisellä viikolla hän sijoittui normaalimatkalla vasta 67:nneksi ja pikakisassa 43:nneksi. Pientä valoa tunnelin päässä näkyi torstaina, jolloin Eckhoff venyi kahdeksanneksi pikakisassa.

Jo ensimmäisen Kontiolahden viikon jälkeen Eckhoff valitteli norjalaiskanava TV2:lle (siirryt toiseen palveluun), että hänellä on suuria motivaatio-ongelmia. Norjalainen sanoi, että koronaviruspandemia vaikuttaa häneen syvästi.

– En pysty käsittelemään koronaa kamalan hyvin, tämä on todella erikoista aikaa. Minusta ampumahiihto juuri nyt ei ole niin tärkeää, siksi minun on hankalaa suoriutua. Olen ylisosiaalinen ihminen syödäkseni yksin omassa huoneessani aamiaisen, lounaan ja päivällisen.

Pandemia huolestuttaa Eckhoffia.

– Pelkään sitä, onko maailma vielä joskus samanlainen tai pitääkö meidän käyttää kasvomaskeja seuraavat kolme vuotta, olympialaisiin asti. Rakastan festivaaleja ja ihmisiä... Sitä että voi hengailla oman joukkueensa kanssa. Mutta sitä ei voi tehdä nyt.

– Minusta tuntuu, että olen tulossa hulluksi. En saa urheilusta tällä hetkellä iloa itselleni.

Tiril Eckhoff
Tiril Eckhoff (kuvassa) johti ampumahiihdon maailmancupia viime kaudella viimeiseen kisaan asti. Kokonaiscupin voiton vei lopulta Dorothea Wierer.Getty Images

Yle Urheilun ampumahiihtoasiantuntija Laura Toivanen sanoo, että motivaatio-ongelmat näkyvät herkästi penkalla. Eckhoff ei ole päässyt Kontiolahdella kahden viikon aikana kertaakaan nolla-ammuntaan. Pahin lipsahdus viestin lisäksi on ollut kauden avannut normaalimatka, jolla norjalainen ampui peräti seitsemän laukausta ohi.

– Se vaikuttaa täydellisesti etenkin penkalla, jos on motivaatio-ongelmia. Ammunta on niin herkkää pääkopalle. Jos ei ole täysin valmis, ei tule täyttä suoritusta. Se on täysin fakta, Toivanen sanoo.

Toivanen kuitenkin uskoo, että Eckhoff parantaa kauden vanhetessa. Myös viime kaudella norjalainen aloitti melko vaatimattomasti, mutta pääsi kauden toiselta kisapaikalta Hochfilzenistä viiden voiton putkeen.

Myös kuluva kausi jatkuu ensi viikolla Hochfilzenissä.

Kontiolahdella kilpaillaan vielä sunnuntaina, jolloin ohjelmassa on miesten viesti ja naisten takaa-ajo. Viesti näytetään suorana Areenassa kello 13.40 alkaen. Naisten takaa-ajo nähdään Areenassa ja TV2:ssa kello 16.10.

Lue myös:

MM-kultaa voittaneella Norjalla isoja ongelmia Kontiolahdella – Ruotsille viestivoitto, Suomi 14:s

Koronasääntöjä rikottu Kontiolahdella – Bulgarian ampumahiihtojoukkueelle räpsähti sakkoja

Kauden komeetta Tiril Eckhoff ei ymmärrä menestystään ja välitti Kaisa Mäkäräiselle vienon pyynnön – "Kaisa on todellinen legenda ampumahiihdossa"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat