Suora

  • Pernilla Böckermanin tie vastoinkäymisten kautta parrasvaloihin: Selkäkivut, kiusaaminen ja ilkeät kommentit eivät pysäyttäneet - nyt sometähti haluaa huipulle urheilijana

Tarjei Bö iloitsi voitosta ja pikkuveljensä päihittämisestä – viikonlopun suomalaisyllättäjä Harjulalta synkkä tilitys: "Silmissä ihan sumenee"

Tero Seppälä oli parhaana suomalaisena 31:s.

ampumahiihto
Tarjei Bö
Tarjei Bö voitti ensimmäistä kertaa maailmancupissa sitten kauden 2017–2018.Tomi Hänninen

Norjan Tarjei Bö nappasi voiton miesten pikakilpailussa ampumahiihdon maailmancupissa Kontiolahdella. Nollat ampunut Bö voitti 10 kilometrin kilpailun 13,9 sekunnin erolla Saksan Arnd Peifferiin.

Bön menestyneempi pikkuveli Johannes Thingnes Bö ampui yhden ohi ja oli lopputuloksissa kolmas. Hän hävisi veljelleen 29,4 sekuntia.

Tarjei Bö, 32, voitti viimeksi maailmancupin osakilpailun henkilökohtaisen matkan kolme vuotta sitten Östersundissa. Hän vei maailmancupin kokonaiskilpailun voiton kymmenen vuotta sitten, kaudella 2010–11.

Tällä kaudella on käyty kolme miesten maailmancupin kilpailua, joissa kaikissa on ollut eri norjalaisvoittaja. Tarjei Bön lisäksi yhden on voittanut Johannes Bö ja yhden yllätysnimi Sturla Holm Lägreid.

– Tuntuu upealta. Vaikka veljeni voittaa paljon enemmän kuin minä, minusta on mahtavaa päihittää hänet aina välillä ja yltää korkeimmalle korokkeelle. Vaikka olen kärkikahinoissa jatkuvasti, voittaminen on todella vaikeaa, etenkin veljeni kaltaisia urheilijoita vastaan. Taso on tosi kova, Tarjei Bö kommentoi Yle Urheilulle.

Bö myöntää, että toinen viikko Kontiolahden kisakuplassa on alkanut tuntua jo puuduttavan tylsältä.

– Emme ole tehneet mitään, vaan olleet hotellissa. Minun takapuoleni on väsynyt kaikesta istumisesta. Yritämme päästä käymään joella haukkaamassa raitista ilmaa. Emme ole juurikaan päässeet katselemaan nähtävyyksiä, Bö naureskeli.

Seppälä ampui viimeisen laukauksensa ohi

Yhden ohilaukauksen pystyltä ampunut Tero Seppälä oli parhaana suomalaisena 31:s. Eroa kärkeen oli maalissa vajaat puolitoista minuuttia.

Seppälä paransi sijoitustaan roimasti viime viikonlopusta, jolloin hän oli 41:s ja 61:s. Hänen uransa paras sijoitus maailmancupissa on seitsemäs.

Tero Seppälä
Tero Seppälä jäi kärjestä puolitoista minuuttia.Tomi Hänninen

Seppälä, 24, arvioi, että olosuhteet olivat "nihkeämmät" kuin viikonloppuna. Jyrkät nousut veivät siksi mehut koneesta jo hyvissä ajoin ennen maalia. Ammunta sujui paremmin kuin viikonloppuna, ainoana kauneusvirheenä ohilaukaus viimeisen taulun kohdalla.

– Se oli askel parempaan nyt, mutta ei ollut vielä miestä ottamaan kaikkia tauluja alas. Ladulla tuntui aika raskaalta. En ole tyytyväinen, että loppuun tuli vähän hyytymistä. Viikonloppuna pitää parantaa, kertoi Seppälä.

Olli Hiidensalo ampui kaksi ohi ja oli lopputuloksissa 57:s, vajaat kaksi ja puoli minuuttia kärjestä. Hiidensalon sijoitus riitti paikkaan takaa-ajokilpailussa.

Harjula manasi vaisua virettään

Viime lauantaina normaalimatkalla 14:nneksi venynyt Tuomas Harjula hämmästeli huonoa hiihtovirettään. Vaikka ohilaukauksia tuli vain yksi, oli maalissa ero kärkeen kolmisen minuuttia.

Lopputuloksissa Harjula oli 76:s, eikä häntä nähdä 60 parhaan miehen takaa-ajokisassa lauantaina.

– Hiihto on mennyt kisa kisalta huonompaan suuntaan. Tänään oli todella huonoa hiihtoa, ei lähelläkään sitä, mihin pystyn. En tiedä, pitää laittaa mietintämyssy päähän, mikä tässä nyt on taas, Harjula vaikeroi Yle Urheilulle.

Harjula, 22, on aiemmin kärsinyt mystisistä terveysongelmista ja selittämättömästä suorituskyvyn laskusta kesken kauden.

– Hengityspuolella minulla on ollut ongelmia. Varmasti sieltä löytyy osaltaan jotain, mutta en lähde sen kummemmin spekuloimaan, mistä se johtuu. Kaikki pitäisi olla kunnossa, sitten mikään ei ole kunnossa, niin se on vähän harmi juttu.

– Hengittämisessä ei ole ongelmaa sinänsä, mutta minulla tulee limaklimppi sinne ja sitä saa räkiä aika pahasti pois. Oikeastaan vain viimeisellä kierroksella se oli sellaista, että tietää, ettei nyt ole kaikki kohdallaan.

Tuomas Harjula
Tuomas Harjula oli harmissaan ja ihmeissään siitä, ettei pystynyt palautumaan alamäissä.Tomi Hänninen

Harjula uskoo, että hänen kuntonsa on edelleen hyvä. Alussa hiihto kulki suunnitelmien mukaan, mutta vaikeudet alkoivat jo toisella kierroksella.

– Meno loppui jo toisella kierroksella. Huomasin, että nyt tulee pitkä reissu. En palautunut laskuissa, enkä pystynyt kuin mäen alussa pikkuisen lyömään ja sitten sakkaa ihan kokonaan. Silmissä ihan sumenee.

Naisten 7,5 kilometrin pikakilpailu alkaa kello 17.30. Sitä voi seurata Yle TV2:sta tai Areenasta kello 17.25 alkaen.

Päivitetty kello 16.28: Täydennetty juttua Tuomas Harjulan kommenteilla, samalla muutettu otsikkoa.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lue myös:

Mari Ederin ammunta tökki – ruotsalaisilla todella vahva panos Kontiolahdella

Bö ylivoimainen Kontiolahden pikakisassa – suomalaisten puhti ei riittänyt yllätykseen

Asiantuntija hehkuttaa nuorta suomalaisyllättäjää ennen pikamatkaa – "Nyt näyttäisi siltä, että se askel ylöspäin ja kohti maailman kärkeä on otettu"

Tuomas Harjula järjesti jättiyllätyksen Kontiolahdella – "En ihan tällaista odottanut"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat