Suora

  • Jalkapallon Italian cup, puolivälierä Atalanta - Lazio
  • Urheiluruutu
  • Jalkapallon Italian cup, puolivälierä Juventus - SPAL
  • Urheiluruutu
  • Jalkapallon Italian cup, Juventus - SPAL ja Atalanta - Lazio

Paraurheilun Kunniagallerian ensimmäiset jäsenet julki – nämä kymmenen henkilöä valittiin

Paraurheilun Kunniagallerian ensimmäisissä valinnoissa nostettiin esiin myös suomalaista vammaisurheilijoita taustalla kehittäneitä henkilöitä.

urheilu
Tanja Kari
Tanja Kari on yksi Kunniagalleriaan valituista.Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

Paraurheilun Kunniagallerian ensimmäiset jäsenet julkistettiin tänään. Kunniagallerian ensimmäisissä valinnoissa haluttiin nostaa esiin paitsi menestyneimpiä urheilijoita myös niitä henkilöitä, jotka ovat olleet taustalla kehittämässä suomalaista vammaisurheilua. Neljä nyt valituista henkilöistä valitaan Kunniagalleriaan postuumisti.

Kunniagalleriaan valittiin seuraavat kymmenen henkilöä:

Alvar Sandström (k. 29.5.2006) (siirryt toiseen palveluun)

Sotainvalidien Urheiluliiton perustajajäsen (1960) ja pitkäaikainen puheenjohtaja (1978-2001). Kotoisin Kirkkonummelta, asui pääosan elämästään Helsingissä.

Arvo Karvinen (k. 6.10.2013) (siirryt toiseen palveluun)

Näkövammaisten urheilun ja liikunnan käynnistäjiä ja kehittäjiä Suomessa. Kotoisin Leppävirralta, asui pääosan elämästään pääkaupunkiseudulla.

Eija Kangas-Virtanen (siirryt toiseen palveluun)

Kehitysvammaisten urheilun ja liikunnan edistäjä ja äitihahmo. Käynnisti ja kehitti Special Olympics -toimintaa Suomessa. Kotoisin Tampereelta, asunut pääosan elämästään pääkaupunkiseudulla.

Ilkka Vass (k. 9.4.2020) (siirryt toiseen palveluun)

Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry:n perustajajäsen ja pitkäaikainen toiminnanjohtaja. Elinsiirron saaneiden urheilun ja liikunnan edistäjä niin Suomessa kuin kansainvälisissäkin piireissä. Asui pääkaupunkiseudulla.

Veikko Puputti (siirryt toiseen palveluun)

Viisinkertainen jääratakelkkailun paralympiakultamitalisti ja suomalaisen paraurheilun ja vammaisliikunnan kehittäjä. Toimi pitkään Valtion liikuntaneuvostossa ja edisti paraurheilua myös työurallaan kuntoutuskeskusten johtotehtävissä. Alun perin Tammelasta, asuu Kankaanpäässä.

Pertti Sankilampi (siirryt toiseen palveluun)

Seitsenkertainen maastohiihdon paralympiakultamitalisti, reisiamputoitu latujen armoton tasatyöntäjä. Toiminut urheilu-uransa jälkeen esikuvana ja vertaistukena monelle amputoidulle. Pitkäaikainen Kempeleen kunnanvaltuutettu ja valtuuston puheenjohtaja.

Pekka Kujala (k. 9.1.2009) (siirryt toiseen palveluun)

Menestynein näkövammainen suomalaisurheilija paralympialaisissa. Voittanut kaikkiaan kahdeksan paralympiamitalia yleisurheilun heittolajeista. Mitaleista neljä oli kultaisia. Toimi pitkään myös yleisurheilumaajoukkueen hierojana. Lähtöisin Soinista, vietti pääosan elämästään Espoossa.

Jouko Grip (siirryt toiseen palveluun)

Menestynein suomalainen paralympiaurheilija: 12 kultamitalia, 5 hopeaa ja yksi pronssi. Mitaleja on talvi- ja kesäkisoista: maastohiihdosta, ampumahiihdosta, yleisurheilun juoksumatkoilta ja yksi keihäänheitostakin. Asuu Pälkäneellä.

Kirsti Pennanen (siirryt toiseen palveluun)

Eniten paralympiakultamitaleja voittanut näkövammainen suomalaisnainen. Pennanen hiihti urallaan neljä paralympiakultaa ja saavutti kaikkiaan seitsemän paralympiamitalia. Asuu Joroisissa.

Tanja Kari (siirryt toiseen palveluun)

Menestyksekkäin suomalainen naisurheilija paralympialaisissa, 12-kertainen maastohiihdon paralympiakultamitalisti. Valittu ainoana paraurheilijana Suomen urheilun Hall of Fameen (2018). Lähtöisin Iistä, asuu Yhdysvalloissa

Lue myös:

Sari Rautiosta Paralympiakomitean puheenjohtaja

Suomen paraurheilun tason nostamiseksi kaivataan lisäresursseja nuorille lupauksille – "Tähden kaltaista huippua ei ole näköpiirissä"

Leo-Pekka Tähti on huolissaan paralympiamitalien määrän hiipumisesta: "Jos menestys loppuu, aivan varmasti tulee käymään niin kuin mäkihypyssä"

Lähteet: Paralymiakomiteakomitean tiedote

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat