Paraurheilun Kunniagallerian ensimmäiset jäsenet julki – nämä kymmenen henkilöä valittiin

Paraurheilun Kunniagallerian ensimmäisissä valinnoissa nostettiin esiin myös suomalaista vammaisurheilijoita taustalla kehittäneitä henkilöitä.

Tanja Kari on yksi Kunniagalleriaan valituista. Kuva: Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

Paraurheilun Kunniagallerian ensimmäiset jäsenet julkistettiin tänään. Kunniagallerian ensimmäisissä valinnoissa haluttiin nostaa esiin paitsi menestyneimpiä urheilijoita myös niitä henkilöitä, jotka ovat olleet taustalla kehittämässä suomalaista vammaisurheilua. Neljä nyt valituista henkilöistä valitaan Kunniagalleriaan postuumisti.

Kunniagalleriaan valittiin seuraavat kymmenen henkilöä:

Sotainvalidien Urheiluliiton perustajajäsen (1960) ja pitkäaikainen puheenjohtaja (1978-2001). Kotoisin Kirkkonummelta, asui pääosan elämästään Helsingissä.

Näkövammaisten urheilun ja liikunnan käynnistäjiä ja kehittäjiä Suomessa. Kotoisin Leppävirralta, asui pääosan elämästään pääkaupunkiseudulla.

Kehitysvammaisten urheilun ja liikunnan edistäjä ja äitihahmo. Käynnisti ja kehitti Special Olympics -toimintaa Suomessa. Kotoisin Tampereelta, asunut pääosan elämästään pääkaupunkiseudulla.

Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry:n perustajajäsen ja pitkäaikainen toiminnanjohtaja. Elinsiirron saaneiden urheilun ja liikunnan edistäjä niin Suomessa kuin kansainvälisissäkin piireissä. Asui pääkaupunkiseudulla.

Viisinkertainen jääratakelkkailun paralympiakultamitalisti ja suomalaisen paraurheilun ja vammaisliikunnan kehittäjä. Toimi pitkään Valtion liikuntaneuvostossa ja edisti paraurheilua myös työurallaan kuntoutuskeskusten johtotehtävissä. Alun perin Tammelasta, asuu Kankaanpäässä.

Seitsenkertainen maastohiihdon paralympiakultamitalisti, reisiamputoitu latujen armoton tasatyöntäjä. Toiminut urheilu-uransa jälkeen esikuvana ja vertaistukena monelle amputoidulle. Pitkäaikainen Kempeleen kunnanvaltuutettu ja valtuuston puheenjohtaja.

Menestynein näkövammainen suomalaisurheilija paralympialaisissa. Voittanut kaikkiaan kahdeksan paralympiamitalia yleisurheilun heittolajeista. Mitaleista neljä oli kultaisia. Toimi pitkään myös yleisurheilumaajoukkueen hierojana. Lähtöisin Soinista, vietti pääosan elämästään Espoossa.

Menestynein suomalainen paralympiaurheilija: 12 kultamitalia, 5 hopeaa ja yksi pronssi. Mitaleja on talvi- ja kesäkisoista: maastohiihdosta, ampumahiihdosta, yleisurheilun juoksumatkoilta ja yksi keihäänheitostakin. Asuu Pälkäneellä.

Eniten paralympiakultamitaleja voittanut näkövammainen suomalaisnainen. Pennanen hiihti urallaan neljä paralympiakultaa ja saavutti kaikkiaan seitsemän paralympiamitalia. Asuu Joroisissa.

Menestyksekkäin suomalainen naisurheilija paralympialaisissa, 12-kertainen maastohiihdon paralympiakultamitalisti. Valittu ainoana paraurheilijana Suomen urheilun Hall of Fameen (2018). Lähtöisin Iistä, asuu Yhdysvalloissa

Lue myös: