Hyppää sisältöön

Mari Ederillä katastrofaalisia ongelmia ampumapaikalla, seitsemän laukausta kymmenestä ohi: "Taas löytyi uusi taso"

Ruotsin Hanna Öberg voitti jo toisen maailmancupin pikakilpailunsa tällä kaudella.

Hanna Öberg jälleen pikakisan voittoon
Hanna Öberg jälleen pikakisan voittoon

Suomen ampumahiihtonaiset eivät antaneet aihetta ilakoinnille Kontiolahden maailmancupin pikakilpailussa. Suomalaisedustajat Mari Eder, Sanna Laari, Suvi Minkkinen ja Erika Jänkä jäivät ulos 60 parhaan joukosta eivätkä siten pääse mukaan lauantain takaa-ajokilpailut.

Voittoon viiletti Ruotsin Hanna Öberg, joka ampui puhtaasti ja oli vahvassa vedossa myös ladulla. Toiseksi tullut Anaïs Chevalier-Bouchet jäi ruotsalaistähdestä vajaat kymmenen sekuntia.

Öberg, 25, voitti pikakisan myös viime viikonloppuna Kontiolahdella.

Olympiavoittaja Öbergin nuorempi sisko Elvira Öberg, 21, oli lähellä jättiyllätystä. Hän kuitenkin ampui pystypaikalla yhden ohilaukauksen, eikä pystynyt haastamaan siskoaan voittotaistelussa.

Hän joutui taipumaan myös Chevalier-Bouchet'lle, mutta nappasi uransa ensimmäisen palkintosijan olemalla kolmas. Eroa kärkeen oli maalissa noin 28 sekuntia. Kilpailun neljäs oli Norjan Marte Olsbu Röiseland ja viides Saksan Denise Herrmann.

Myös aiemmin torstaina miesten kilpailussa sisarukset veivät ensimmäisen ja kolmannen sijan. Tuolloin asialla olivat norjalaiset Tarjei ja Johannes Thingnes Bö.

"Turhaan minä tässä jauhan"

Mari Ederin kilpailu alkoi makuupaikalla katastrofaalisesti kolmella hudilla ja jatkui pystypaikalla neljällä ohilaukauksella. Vaikka Ederin hiihtovauhti oli hyvää, seitsemän ohilaukausta näkyivät rankasti tuloslistalla: suomalaiskonkarin sijoitus oli 93:s , reilut neljä minuuttia kärjestä.

Viime viikonloppuna Kontiolahden pikakisassa Eder ampui yhteensä neljä sakkoa. Jo tuota suoritusta Eder kuvaili itse keskivertoa huonommaksi.

Tällä kertaa Eder oli täysin ymmällään, eikä osannut sanoa, mistä surkea ammunta johtui.

– Oli niin monelta tasolta niin huono suoritus, että taas löytyi jokin uusi taso, jota en edes tiennyt olevan olemassa, Eder päivitteli Yle Urheilulle.

Makuupaikalla Eder uskoo lukeneensa tuulen väärin ja ottaneensa turhaan napsuja edestakaisin.

– Ei varmaan helpoimmat ammuntavälit tuulen puolesta sattuneet, mutta ei missään nimessä pääse sen taakse. En saanut yhtään otetta. Turhaan minä tässä jauhan.

– Pystylle tulin sillä mentaliteetilla, että kun keli oli tuossa aika vaihteleva ja hankala, että siitä taistellaan hyvä suoritus. Ajattelin, että teen sitä itselleni, että pystyn ottamaan vielä otteen, mutta oli kyllä valtavan huono suoritus ja valtavan iso pettymys, Eder soimasi itseään.

Eder ei löytänyt aihetta hymyyn edes hyvästä hiihtovauhdista. Kokonaissuoritus ratkaisee, ja sitä Eder kuvaili "luokattomaksi touhuksi".

– En voi muuta kuin mennä eteenpäin ja luottaa siihen, mitä olemme kesän ja syksyn aikana tehneet. Olen odottanut itseltäni sellaista haltuunottoa. Ja nyt mentiin niin rajusti toiseen päähän, etten muista, milloin olisin näin huonosti suorittanut, Eder harmitteli.

Eder oli pikakilpailun suomalaisista viimeinen. Parhaiten suoriutui Suvi Minkkinen, joka ampui kaksi ohi ja oli kisassa 71:s. Erika Jänkä ampui niin ikään kaksi ohilaukasta ja oli 75:s. Molemmat jäivät reilut kolme minuuttia kärjestä. Neljäs suomalaisedustaja Sanna Laari jäi sijalle 85, kolme minuuttia ja 44 sekuntia voittajasta. Laari kirjautti kolme ohilaukausta.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lue myös: