Maastohiihdon koronakupla puhkesi Rukalla – nyt freestylen urheilijat ympäri maailmaa pakkautuivat samaan paikkaan: "Jokaisen yksilön vastuu korostuu"

Kumparelaskun maailmancup käynnistyy Rukalla ilman lajin megatähteä Kanadan Mikael Kingsburya.

Jimi Salonen sijoittui viime kaudella 13:nneksi Rukan maailmancupin avauskilpailussa. Nyt tavoitteena on menestyminen finaalissa tyylikkäimmillä kisalaskuilla. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle

RUKA. Maastohiihdon maailmancupin avausviikonloppuna koronakupla petti joiltakin maajoukkueilta Rukalla. Freestylen kisajärjestäjät eivät kaipaa samanlaista keskustelua omien avauskisojensa ympärille, joten sääntöjä on painotettu eri maiden urheilijoille erityisen tarkasti.

Rukan kylässä urheilijoita on muistutettu päivittäin maskien käytöstä ja käyttäytymisestä kisa-alueiden ulkopuolella.

Järjestelytoimikunnan puheenjohtaja ja Ski Sport Finlandin toimitusjohtaja Iiro Kaukoniemi seurasi tyytyväisenä vapaaehtoisten toimintaa kisarinteissä. Alppihiihdossa kauden aloitus sujui urheilijoilla ongelmitta Levillä, ja freestylelaskijoille tarjotaan samanlaiset erityispalvelut Rukalla.

– Korostamme urheilijoille sitä, ettei olla julkisissa tiloissa viettämässä turhaan aikaa. Tarjolla on erikoisjärjestelyitä, esimerkiksi kaupasta voi tilata ruokaa valmiiksi ja ne toimitetaan huoneen ovelle asti. Hisseillä laskijoita ohjataan siten, ettei mennä samaan hissiin muiden maiden kanssa. Muuten jokaisen yksilön vastuu korostuu, pidetään etäisyyttä ja käytetään maskeja. Uskon, että kupla säilytetään, Kaukoniemi vakuutteli Yle Urheilulle.

Tarkat ohjeet eivät osu pelkästään Rukan viikonloppuun. Onnistuneet kisajärjestelyt antavat tukevan pohjan myös kauden tuleviin maailmancupin osakilpailuihin.

– On tärkeää, että urheilu voi jatkua. Olemme asettaneet standardin, joka jatkuisi kauden aikana. Jos henkilökohtainen vastuu ei toteudu tai järjestelyt pettävät, niin tilanne pitää arvioida uudestaan, Kaukoniemi painotti.

Suomen maajoukkue eristetty perheistä

Suomen kumparemaajoukkueen laskijoita ei näe kisarinteiden ulkopuolella. Päävalmentaja Eemeli Kallaksen mukaan joukkueen jäsenet eivät tapaa kisojen aikana edes omia perheitään.

– Me olemme pyrkineet siihen, ettemme ole kenenkään muun kanssa tekemisissä rinteen ulkopuolella. Kämpillä tehdään ruokamme itse. Emme näe edes omia perheitämme tai kohtaa ulkopuolisia, jotka eivät ole tekemisissä kisatapahtuman kanssa.

Rukalla käynnistyy maailmancupin lisäksi karsinta Pekingin olympialaisiin 2022, joten heti kauden avauskilpailulla riittää painoarvoa Suomen kumparelaskijoille.

Viime kaudella Jimi Salonen sijoittui parhaana suomalaisena maailmancupin kokonaiskilpailussa sijalle 12. Jussi Penttala oli 22:s.

Suomi starttaa alkavalle cup-kiertueelle 6–7 laskijan voimin. Tavoitteena on finaalipaikkojen lisäksi pohjustaa edustuspaikkoja Pekingin olympialaisiin. Karsintojen viimeisen cup-kisan jälkeen 30 parasta laskijaa kelpuutetaan olympiakisoihin.

– Lisäsimme valmennusresurssia, ja lähdemme hakemaan tulosta isolla joukkueella. Täältä alkaa olympiaranking. Neljä paikkaa on maksimi ja sitä lähdetään hakemaan, Kallas kertoi.

Salonen on yltänyt Rukalla kahdesti peräkkäin 16 parhaan laskijan tv-finaaliin. Viime vuonna Salonen oli 13:s, kaudella 2018-2019 hän oli kotiavauksessa neljäs.

– Meillä on kymmenen laskijan joukkue ja odotan jälleen vahvaa panosta. Viime vuonna saimme kaksi laskijaa 16 sakkiin ja viisi laskijaa 30 joukkoon. Haussa on nyt samanlaista pottia, mutta paremmilla sijoituksilla. Hyvät omat laskut merkitsevät enemmän, Kallas huomautti.

Nuoret laskijat antavat sopivasti painetta

Konkarilaskija Salonen, 26, on panostanut harjoituskauden aikana enemmän laskutekniikkaan.

– Kisalaskuissa hypyt ja vauhti riittävät, ja lähdetään hakemaan tekniikan puolelta lisää pointseja. Rinnettä pitää pystyä tulemaan alas nätimmin. Käsiä ollaan yritetty saada kapeammalle, etteivät ne heilu laskun aikana niin paljon. Laskun pitäisi näyttää tyylikkäämmältä, Salonen avasi kisalaskuaan.

Salosen takana Eurooppa cupissa menestyneet nuoret antavat sopivasti painetta. Miska Mustonen voitti Euroopan kiertueen viime kaudella ja Akseli Ahvenainen oli neljäs. Ahvenaiselta, 18, odotetaan pienoista läpimurtoa maailmancupissa, häntä valmentaa olympiavoittaja ja Japanin päävalmentaja Janne Lahtela.

Akseli Ahvenainen on tehnyt yhteistyötä Janne Lahtelan kanssa vuodesta 2016. Ahvenainen nappasi viime kaudella kaksi osakilpailuvoittoa Eurooppa cupissa. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle

– Meillä on muutama hyvä nuori laskija kokeneiden taustalla. Muillakin löytyy eväitä kuin Ahvenaiselta. Severi Vierelä, Rasmus Karjalainen ja Aleksi Kaisla näyttävät, mihin maailma menee ja kenen mono lähtee syönnille, päävalmentaja Kallas naurahti.

– Finaalipaikkoja lähdetään ensisijaisesti hakemaan, se on oma tavoitteeni kaudelle. Olympiarankingissa haetaan sijoitusta 30 parhaan joukkoon ja finaalilaskuja sinne sekaan, niin ei haittaisi yhtään, Mustonen sanoi.

Rukalla erittäin vaativa kisarinne

Menestyminen Eurooppa cupin kumpareissa ei kuitenkaan takaa suoraa lentoa kärkikahinoihin maailmancupissa.

– Rukan kisarinne on huomattavasti vaikeampi kuin Eurooppa cupin mäet. Jopa yksi haastavimmista koko maailmancupissa. Kyllähän se on ollut aina uran kohokohtana päästä olympialaisiin, sen eteen ollaan tehty koko kesä ja syksy töitä. Nyt täysillä fokus tekemiseen, täällä on kovia laskijoita, Mustonen jatkoi.

Rukalla nähdään varmasti uusi voittaja, sillä viisi peräkkäistä voittoa napannut Kanadan Mikael Kingsbury on vetäytynyt kisasta. Nelinkertainen maailmanmestari ja hallitseva olympiavoittaja loukkasi selkänsä viime viikolla ja matkusti keskiviikkona Rukalta kotiin. Kingsbury kisaa seuraavaksi tammikuussa, jos maailmancup-kiertue jatkuu Calgaryssa.

Kingsbury on voittanut peräti yhdeksän peräkkäistä maailmancupin kokonaiskilpailua, joten hänen pahimmat kilpailijansa saavat nyt tilaisuuden loistaa.

Suomen kärkilaskijan Salosen tähtäimessä on 80 pisteen raja jokaisessa kisalaskussa. Finaalipaikan lisäksi 80 pisteen laskulla taistellaan jo pääsystä superfinaaliin, jossa kuusi parasta laskijaa kamppailevat avauskisan voitosta

Lue myös: