Suora

  • Pernilla Böckermanin tie vastoinkäymisten kautta parrasvaloihin: Selkäkivut, kiusaaminen ja ilkeät kommentit eivät pysäyttäneet - nyt sometähti haluaa huipulle urheilijana
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Virheettömän loistopäivän ajanut Esapekka Lappi uskoo jopa voittoon Monzan MM-rallissa – kokenut asiantuntija hämmästeli hurjia olosuhteita: "En ole koskaan nähnyt"

Esapekka Lappi on perjantain jälkeen toisena sekunnin Hyundain Dani Sordon perässä. Kuvan videota klikkaamalla voi katsoa Lapin ja Kalle Rovanperän menoa päivän päätöserikoiskokeella Monzan moottoriradan ympäristössä.

Rallin MM-sarja
Esapekka Lappi

Tuoreimmat rallipodcastit ja -videot sekä -uutiset löydät osoitteesta yle.fi/mmralli.

M-Sportin Esapekka Lapin kausi on ollut vaikea ja epäonninen, mutta perjantaipäivä Monzassa näytti vaihteeksi kauniimpia kasvoja hankalista olosuhteista huolimatta.

Märällä ja liukkaalla asfaltilla sekä rajuun kuntoon menneillä soraosuuksilla Monzan moottoriradan ympäristössä ajettu päivä tarjosi kuskeille paljon haasteita, mutta Lappi onnistui erinomaisesti.

Hän valitsi päivän toiselle erikoiskokeelle kaikista muista WRC-kuskeista poiketen talvipyörät ja jyräsi komean 7,9 sekunnin pohja-ajan. Kärkipaikka lipesi niin ikään mainion päivän ajaneelle Hyundain Dani Sordolle vasta päivän päätöserikoiskokeella.

Lappi päätti säästellä talvipyöriään lauantaille, kun Bergamon ympäristössä ajetaan normaalimpia asfalttierikoiskokeita vuoristossa, ja Sordo nousi perjantain päätteeksi johtoon sekunnin erolla.

Lappi uskoo, että jopa voittaminen on mahdollista näin erikoisissa olosuhteissa.

– Jos olosuhteet ovat näin vaikeat, ja kun ne ovat, mahdollisuus voittaa täällä on olemassa. Kaikki odottavat huomiselle paljon lunta etenkin muutaman kilometrin jälkeen. Sen jälkeen se on täyttä Montea ilman mahdollisuutta käyttää nastapyöriä, joten siitä tulee mielenkiintoista. Toki sehän on sama tilanne kaikille, Lappi totesi WRC:n lähetyksessä päivän päätteeksi.

Yle Urheilun asiantuntija Miikka Anttila näki Lapin ajaneen virheettömän päivän.

– Esapekka pystyi välttelemään virheitä ja ajamaan kilpailukykyisesti sellaista vauhtia, mitä tuolla M-Sportin kalustolla pääsee. Oivallisella rengasvalinnalla hän pystyi varmistamaan tuon hyvän sijoituksensa.

219 MM-rallissa kartanlukijana työskennellyt Anttila hämmästeli Monzan hurjia olosuhteita.

– Olosuhteet ovat juuri niin vaikeat kuin ennakkoarvailuissa oli. En muista, että olisin koskaan nähnyt noin vaativaa olosuhdetta etenkään asfaltilla.

Kalle Rovanperä Viron MM-ralli 2020
Kalle Rovanperä on perjantain jälkeen Monzassa kuudentena.Toyota Gazoo Racing WRT

Rovanperällä tasainen päivä

Toyotan Kalle Rovanperä on kuudentena. Suomalaisnuorukainen ajoi tasaisen päivän, ja vain päivän toinen erikoiskoe kerrytti eroa kärkeen.

Rovanperä on perjantain jälkeen 24,8 sekunnin päässä Sordosta.

– Tämä oli hyvä päivä, kun olosuhteet olivat näin vaikeat. Kun otat täällä riskejä, joko voitat tai häviät paljon. En ole ottanut mitään riskejä, ja yhtä pätkää lukuun ottamatta päivä oli ihan ok.

– Kukaan kuskeista ei ole ajanut tällaisia teitä näissä olosuhteissa, mutta toki olen hieman kokemattomampi asfaltilla. Jos huomenna on loskaa, se on tosi vaikeaa, koska siinä on joskus vaikeaa ohjata. Jos on ihan oikeaa lunta, sen pitäisi olla ihan ok ja hauskaa.

Toisen M-Sport-kuskin Teemu Sunisen kisa päättyi moottorivikaan, ja hän ei ole mukana enää viimeisinä päivinä.

Kuljettajien MM-tittelista tiukimmin taistelevat Elfyn Evans ja Sebastien Ogier ajoivat tasaisia aikoja toisiinsa nähden, ja Ogier on 5,1 sekuntia edellä kuuden erikoiskokeen jälkeen. 14 pisteellä johtava Evans on edelleen maailmanmestaruudessa kiinni.

Merkkimestaruustilanteessa Hyundain Thierry Neuvillen keskeytys lisäsi painetta Sordolle ja Ott Tänakille, sillä molemmilta tarvitaan nyt onnistuminen loppuun saakka. Toisaalta Evans ja Ogier ovat vasta sijoilla kolme ja neljä, ja Tommi Mäkisen tiimi tarvitsisi kisasta voiton sekä kolmannen sijan merkkimestaruuteen.

Lauantaina ajetaan seitsemän erikoiskoetta, ja sääennusteet ovat povanneet pidemmille vuoristopätkille lumisateita. Anttila povaa jälleen hankalia olosuhteita.

– Ennuste on, että olosuhteet ovat lumiset, mutta saa nähdä, alkaako lumi sulaa, eli onko aamulla lumisempaa ja iltapäivällä loskaisempaa. Tänään käytettiin talvirenkaita, joita lisättiin käyttöön kaksi lisää, eli nyt niitä on kymmenen.

– Erikoiskokeet ovat ihan perinteisiä vuoriston asfalttipätkiä, joita kukaan WRC-kuskeista ei ole aiemmin ajanut. Siinä mielessä kaikki ovat samalla lähtöviivalla.

WRC2-luokkaa johtaa perjantain jälkeen Skodan Pontus Tidemand. WRC3-luokan ykkönen on ollut Andreas Mikkelsen, joka ajoi pohjat jokaiselle erikoiskokeelle. Suomalaisista Skodan Emil Lindholm on toisena ja luokan maailmanmestaruutta tavoitteleva Jari Huttunen neljäntenä.

Päiväkooste niputtaa päivän tapahtumat TV2:ssa kello 21 alkaen. Hetki hetkeltä -seurannan ja muun muassa Anttilanvastaukset katsojakysymyksiin löytää täältä.

TILANNE 6/16 EK:N JÄLKEEN:

1. Dani Sordo Hyundai 53.39,3

2. Esapekka Lappi M-Sport Ford +1,0

3. Sebastien Ogier Toyota +2,0

4. Elfyn Evans Toyota +7,1

5. Ott Tänak Hyundai +7,7

6. Kalle Rovanperä Toyota +14,8

7. Andreas Mikkelsen Skoda +54,2 (WRC3)

8. Ole Christian Veiby Hyundai +1.04,3

9. Emil Lindholm Skoda +1.46,7 (WRC3)

10. Oliver Solberg Skoda +1.47,9 (WRC3)

11. Jari Huttunen Hyundai +2.01,0 (WRC3)

12. Pontus Tidemand Skoda +2.03,8 (WRC2)

LAUANTAIN OHJELMA:

EK7 Selvino 1 25,06 km klo 8.52

EK8 Gerosa 1 11,09 km klo 10.08 TV2 klo 10

EK9 Costa Valle Imagna 1 22,17 km klo 11.02

EK10 Selvino 2 25,06 km klo 14.22

EK11 Gerosa 2 11,09 km klo 15.38 TV1 klo 15.30

EK12 Costa Valle Imagna 2 22,17 km klo 16.32

EK13 PZero Grand Prix 2 10,31 km klo 18.38

Päiväkooste TV2 klo 21

Juttua muokattu 5.12: Lisätty tieto Lapin ja Sordon aikarangaistuksista.

Lue myös:

Tommi Mäkisen tiimille hyviä uutisia merkkimestaruustaistelussa – katso videolta, miten Hyundain tähti rikkoi autonsa ja joutui keskeyttämään

Sordo kärkipaikalla, Esapekka Lappi komeasti toisena vaikeissa olosuhteissa – käy katsomassa Monzan MM-rallipäivän tapahtumat ja asiantuntijan vastaukset teidän kysymyksiinne

Sebastien Ogier nopein Monzan avauserikoiskokeella, Tommi Mäkisen japanilaissuojatilta jälleen nolo moka: "Tyhmin virhe, minkä voi virheen jälkeen tehdä"

Esapekka Lapilta pessimistinen näkemys tulevaisuuteensa nykytallissa: "En ole kovin luottavainen"

Katso tallenne: Rallin MM-sarjan päätösosakilpailu käynnistyi Monzan hankalissa olosuhteissa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat