Mick Schumacher on täydellinen F1-paketti, vaikka ei ole ilmiömäinen kuljettaja – jopa sarjan ylin johto auttaa: "Varmasti herättää kateutta”

Mick Schumacher ei ole osoittanut ilmiömäisiä otteita. Hänen lähtökohtansa F1-uransa ovat kuitenkin niin hyvät, että kukaan muu ei edes pysty haaveilemaan samanlaisesta tilanteesta.

Kuva: Clive Mason - Formula 1/Formula 1 via Getty Images

Tällä viikolla sai sinettinsä odotettu uutinen, kun Mick Schumacher solmi uransa ensimmäisen F1-sopimuksen kilpailukuljettajana.

Seitsenkertaisen mestarin Michael Schumacherin poika aloittaa F1-uransa ensi kaudella amerikkalaistalli Haasissa.

Mick Schumacher on ajanut tänä vuonna toista kauttaan F2-sarjassa ja johtaa sitä ennen kauden päätösviikonloppua Bahrainissa. Ferrari-akatemian kasvatti on ottanu tällä kaudella suuren loikan eteenpäin, sillä vielä ensimmäisellä F2-kaudellaan hän jäi kauas. Tuolloin myös Schumacherin kyvyt epäilyttivät.

Tämäkin kausi alkoi vaisusti, mutta Schumacher johtaa sarjaa tasaisen varmoilla otteilla ennen toista Ferrari-junioria Callum Ilottia sekä hänen ensi kauden Haas-tallitoveriaan Nikita Mazepinia.

Yle Urheilun F1-asiantuntijan Jukka Mildhin mukaan tämän kauden suoritukset F2-sarjassa oikeuttavat Mick Schumacherin paikan kuninkuusluokassa. Samalla asiantuntijan mielestä nyt oli myös parikymppisenä viimeisinä hetkiä siirtyä F1-sarjaan.

– On keskeistä, että hän on menestynyt F2-sarjassa ja on kiinni mestaruudessa. Silloin ollaan valmis paketti F1-sarjaan, Mildh toteaa.

"Nimen pohjalta on tiettyjen tahojen suojelu"

Mitään oikotietä nuori Schumacher ei ole kuitenkaan noussut F1-sarjaan. Sen sijaan Mildhin mukaan Mick Schumacher on käynyt läpi kaikki sarjat ennen kuninkuusluokkaa. Taustalla on F4-sarjaa Italiassa ja sen jälkeen F3-sarjaa ennen F2-sarjaa. Nuoren kuljettajan tavaramerkiksi on muodostunut jo tässä vaiheessa, että hän ei ole loistanut missään luokassa ensimmäisellä kaudella. Toisella kaudella on tullut sitten jättipotti. Näin kävi esimerkiksi Euroopan F3-sarjassa. Mick Schumacher oli avauskaudella pisteissä vasta kahdestoista, mutta toisella kaudella mestari. Nyt samanlainen nousu on toteutumassa F2-sarjassa.

– Mick Schumacher ei ole osoittanut ilmiömäiseksi. Mutta hän on tehnyt kovan työn ja kehittynyt koko ajan. Sehän riittää, Mildh arvioi.

Kokonaisuudessaan Mildh pitää nuorta Schumacheria yhtenä täydellisimmistä kuljettajapaketeista F1-sarjassa. Riittävien ajotaitojen lisäksi isänsä kautta Schumacherin nimi nostaa kaupallista arvon huipulle. Takana on isän myötä myös vahvat taustajoukot. Luonnekin vaikuttaa Mick-pojalla huomattavasti ystävällisemmältä kuin isällään. Samanlaista särmää ei ole havaittavissa Mick Schumacherissa kuin oli hänen isällään.

Nuorella Schumacherilla onkin F1-uralle lähtökohdat, joista kukaan muu ei voi edes haaveilla.

– Nimen pohjalta on tiettyjen tahojen suojelu. Tarkoitan Ferraria. Mick kantaa myös samoja sponsorilogoja kuin isänsä. Sponsorirahoja on tullut pitkin uraa, Mildh havainnollistaa.

Mick Schumacher johtaa F2-sarjaa tänä vuonna. Hän ajaa Prema-tallissa. Kuva: Rudy Carezzevoli/Getty Images

Yksi osoitus nuoren Schumacherin tukiverkoista saatiin, kun hän kertoi vastikään saavansa apua ja neuvoja koko sarjan johtokolmikolta (siirryt toiseen palveluun): FIA:n puheenjohtajalta Jean Todtilta, F1-sarjan uudelta toimitusjohtajalta Stefano Domenicalilta ja moottoriurheilujohtajalta Ross Brawnilta. Kaikkia kolmea yhdistää Ferrari-menneisyys ja he työskentelivät Ferrarilla, kun Michael Schumacher loisti tiimissä ja dominoi koko sarjaa. Mick Schumacher haluaakin kolmikolta neuvoja ja tietoja siitä, miten kuninkuusluokassa menestytään.

– Tämä herättää varmasti myös kateutta kilpakumppaneissa. Uskallan myös sanoa, että Mick Schumacherilla on myös hyvä poliittinen asema F1-sarjassa. Se antaa myös työrauhaa, Mildh sanoo.

– On ihan selvää, että tämä on hyvin poikkeuksellinen tilanne. Perinteisesti Ferrari on ollut organisaatio, joka pitää omistaan huolta. Brawn, Domenicali ja Todt ovat F1-sarjan ylimmät päättäjät. He eivät voi toki puuttua asioihin liikaa, mutta ovat erittäin vahvoja kannustajia. He antavat myös Mick Schumacherille myös enemmän kaupallista arvoa,.

Mitä Mick Schumacherilta voidaan odottaa?

Aluksi kartingia ajaessaan Mick Schumacher käytti kisoissa äitinsä tyttönimeä ja liikkui varikolla nimellä Mick Betsch. Suurta huomiota yritettiin välttää. Viime vuosina huomion väistäminen on ollut kuitenkin mahdotonta.

Mick Schumacher liittyi viime vuoden alussa Ferrarin nuorten kuljettajien kehitysohjelmaan. Tästä lähtien Ferrari-legendan poika on ollut entistäkin suuremmassa valokeilassa. Nyt F1-luokkaan tulo lisännee myös hulinaa nuoren Schumacherin ympärillä.

– Uskon, että Mick on oppinut elämään nimestä tulevan taakan kanssa. Mick on myös pystynyt kypsymään paineen alla, Mildh toteaa.

Puolitoista vuotta sitten Mick Schumacher ajoi ensimmäistä kertaa F1-testiä Ferrarilla. Media oli heti hänen kimpussaan. Kuva: AOP/XPB Images

Asiantuntija uskoo myös, että Mick Schumacherille rakennetaan yhtä tiukka turvaverkko kuin isälleen. Sitäkin kautta Saksan suurin F1-toivo saanee myös työrauhan avauskaudelleen.

– Totuus on kuitenkin se, että Mick Schumacher ei aja vielä pitkään aikaan palkintokorokesijoituksista ilman suurta onnea, Mildh muistuttaa F1-sarjan suurista tasoeroista.

Haas on tällä kaudella kamppailut Kimi Räikkösen tähdittämää Alfa Romeota vastaan kymmenen tallin sarjassa kahdeksannesta sijasta. Mildh uskoo myös, että Schumacherilla on Haasilla aikaa antaa näytttöjä seuraavan parin vuoden ajan.

– Ferrari on tehnyt peliliikkeensä lähivuosille Charles Leclercin ja Carlos Sainzin sopimusten myötä. Mutta on mahdollista, että Mick Schumacher voi ajaa Ferrarilla tulevaisuudessa. Se tosin edellyttää hyviä suorituksia. On hyvä merkki, jos hän alkaa ajaa nopeasti pistesijoille.

Oman mausteensa tuo, että Haas ja Ferrari tekevät läheistä yhteistyötä. Ferrari toimittaa Haasille moottorit F1-autoihin, mutta antaa myös muutenkin paljon apua.

– Puhutaan siitä, että Haas saisi Ferrarin mekaanikkoja käyttöönsä tulevien budjettikattosääntöjen takia. Uskon, että Haas on organisaationa siis helppo Mick Schumacherille F1-uran alkuun, Mildh sanoo.

– Haas on hyvin suoraviivainen talli, joka on myös insinöörisuuntautunut organisaatio. Siellä ei ole sisäistä politiikkaa.

– Katsoisin odotuksia urheilijan kannalta. Hän saa parhaat mahdolliset työskentelyolosuhteet suhteellisen hyvin aikaa näyttää.

Lue lisää: