Suomen mestari Viivi Lehikoinen siirtyi ulkomaalaisen huippuvalmentajan leiriin – harjoituksiin heti iso muutos: "Treenasin viime vuosina todella paljon yksin"

400 metrin aitajuoksijalle Viivi Lehikoiselle avautuu hyvä mahdollisuus päästä harjoittelemaan maailman huippujen kanssa.

yleisurheilu
Viivi Lehikoinen
Viivi Lehikoinen vaihtoi valmentajaa heikosti sujuneen kauden jälkeen.Tomi Hänninen/Yle

400 metrin aitojen Suomen mestari Viivi Lehikoinen on päättänyt hakea valmennusoppeja ulkomaiselta huippunimeltä. Uusi valmentaja on sveitsiläinen Laurent Meuwly, ja pitkäaikainen valmentaja Jussi Ihamäki siirtyy sivuun.

21-vuotiaan Lehikoisen mukaan päätös syntyi kesällä.

– Itse sitä ehdotin, ja Jussi oli samaa mieltä. Kehitys ei ole mennyt toivotunlaiseen suuntaan viime vuosina, vaikka olemme monenlaisia asioita harjoittelussa muuttaneet.

Lehikoisen ennätys 400 metrin aidoissa on 56.49 vuodelta 2017. Kahtena edellisenä kautena ajat ovat painuneet päälle 58 sekunnin. Lehikoinen on voittanut nuorten EM-kisoissa kultaa vuonna 2016.

– Laurentin kanssa olen jo ollut päivittäin viestiyhteydessä. Olen lähettänyt hänelle jo paljon treenivideoita. Puhelimen muisti onkin ihan täynnä, Lehikoinen naurahtaa.

"En halunnut sitä tilannetta, että olisin yksin treeneissä"

Meuwly on meritoitunut valmentaja. Hän valmentaa muun muassa 400 metrin aitojen Euroopan mestaria sveitsiläistä Lea Sprungeria sekä hollantilaista Femke Bolia, joka oli viime kaudella 400 metrin aitojen maailman tilastokärki.

Meuwly osui Lehikoisen silmään jo pari vuotta sitten Sveitsissä leirillä. Kontakti valmentajaan löytyi suomalaisen pikajuoksijan Hanna-Maari Latvalan kautta, joka on myös Meuwlyn valmennuksessa.

– Olen jo vuosien ajan seurannut hänen urheilijoitaan ja ajattelin kysyä häntä nyt syksyllä valmentajakseni. Olin vähän epävarma, mutta Hantta (Hanna-Maari) auttoi siinä.

Etävalmennus ei ole Lehikoiselle uusi asia. Ihamäen valmennuksen aikana Lehikoinen matkusti usein valmentajansa luokse Poriin. Lehikoisen mukaan tilanne on kuitenkin nyt parempi. Valmennusta seuraa kotimaassa lisäksi Mikael Ylöstalo.

– Treenasin viime vuosina todella paljon yksin. Tällä hetkellä treeneissä on valmentaja lähes joka päivä mukana. Tilanne on paljon parempi, mitä se on ollut moneen vuoteen. En halunnut sitä tilannetta, että olisin yksin treeneissä.

Viivi Lehikoinen
Tomi Hänninen/Yle

"Yritämme saada takaisin nopeutta"

Uudet valmennusmetodit ovat jo käytössä, vaikka Lehikoinen ei ole nähnyt uutta valmentajaansa vielä kasvokkain. Koronapandemian takia valmentajan ja urheilijan tapaaminen saattaa venyä.

– Vaikea sanoa, milloin se tapahtuu. Riippuu siitä, milloin ulkomaanleireille pääsee. Viesteillä ja puheluilla olemme yhteydessä. Nyt on vasta toinen viikko takana.

Entä miten sveitsiläisen huippuvalmentajan aika riittää suomalaiselle? Lehikoinen myöntää, että tämä askarrutti päätöstä tehtäessä.

– Se oli huoli, onko hänellä tarpeeksi aikaa. Huomasin kuitenkin nopeasti ensimmäisen kolmen tunnin puhelun jälkeen, että hänellä riittää aikaa ja intohimoa tehdä valmennusta minulle. Hän haluaa paneutua asioihini, eikä anna vain suoraan Lea Sprungerin valmennusohjelmaa. Uskon, että hänellä riittää aikaa.

Lehikoisen mukaan Meuwlylla on selvät sävelet harjoitteluohjelman muokkaamiseen.

– Tulemme keskittymään tulevalla kaudella ehdottomasti nopeuteen ja tehon tuottamiseen eli voimaan. Yritämme saada takaisin nopeutta, se on tärkeä osa 400 metrin juoksua. Viime vuosina olemme keskittyneet liikaa kestävyyden kehittämiseen, mikä vei nopeutta pois. Eli enemmän ääripäitä harjoitellaan verrattuna aiempaan harjoitusohjelmaan. Siinä on merkittävä ero.

Lehikoinen toivoo, että pääsisi harjoittelemaan Meuwlyn huippuringin kanssa.

– Siitä on ollut puhetta, mutta tilanne vielä vähän auki. Tavoitteena on, että pääsisin näkemään myös harjoituksissa, missä huippujen vauhti menee.

Suomen yleisurheiluhuipuista moni on kertonut kesän jälkeen valmentajan vaihdosta. Esimerkiksi pika-aituri Reetta Hurske ja keihäänheittäjä Heidi Nokelainen ovat hypänneet myös uuden valmentajan oppeihin.

– Valmentajan vaihtaminen ei ole aina niin helppoa. Tavoitteeni on nuorten EM-kisoissa ensi kesänä. Joka kesä tavoite on tietty parantaa ennätystä. Tulevalle kaudelle luotto on vahva, että ennätys menisi rikki, Lehikoinen uskoo.

Korjattu Femke Bolin nimen kirjoitusasu oikeaksi klo 11.15. 6.12.2020.

Lue myös:

Jo kertaalleen siirretyt yleisurheilun MM-hallikisat peruuntumassa keväältä – Antti Pihlakoski: "95 prosentin todennäköisyydellä ei järjestetä"

Tero Pitkämäestä keihäänheiton lajivalmentaja – Petteri Piironen vastaa huippukeihäänheitosta

Olympiakomitea jakoi viime vuotta vähemmän tehostamistukea kesälajeille – suurimmat voittajat yleisurheilu, golf ja judo

SE-mies Kristian Pulli valittu Vuoden yleisurheilijaksi, Yle Urheilun Emma Hyyppä Vuoden yleisurheilujournalisti

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat