Uskomatonta draamaa Monzan arvaamattomissa olosuhteissa – Tommi Mäkinen mykistyi pettymyksestä, kun MM-sarjan kärkimies ajoi ulos: "Ei ole sanoja, halusimme vain uuden mestarin"

MM-sarjan kärkimies, Toyotan Elfyn Evans ajoi ulos lumisissa ja liukkaissa olosuhteissa Gerosan erikoiskokeella. Voit katsoa videon tilanteesta kuvan videota klikkaamalla.

Rallin MM-sarja
Tommi Mäkinen Toyota

Tuoreimmat rallipodcastit ja -videot sekä -uutiset löydät osoitteesta yle.fi/mmralli.

Monzan dramaattisessa ja vaiherikkaassa MM-rallissa nähtiin maailmanmestaruuden kannalta kenties ratkaiseva käänne, kun Toyotan Elfyn Evans ajoi ulos Monzan MM-rallin 11. erikoiskokeella Gerosassa.

Lumisade vuoristossa on tehnyt ajamisesta todella vaikeaa, ja liukas keli yllätti 14 pisteen turvin MM-sarjaa ennen päätösosakilpailua johtaneen Evansin. Kisaa johtava Sebastien Ogier tarvitsee seitsemänteen kuljettajien MM-titteliinsä kolmannen sijan.

Evans kertoi, että asfaltin laatu muuttui, ja se oli merkitty nuottiin. Muutos oli silti yllättävä liukkaalla tiellä.

– Pätkän alussa oli seisovaa vettä, ja hiljalleen siellä alkoi olla myös lunta. Muistan ajatelleeni, että ajan hieman liian hitaasti. Pito oli pääosin ihan ok, eikä auto luistellut. Sen jälkeen asfalttipinta oli kuitenkin muuttunut, ja se oli kuin lasia. Se yllätti täysin, Evans kertoi WRC:n lähetyksessä.

– Nuotissa oli, että asfaltti muuttuu, mutta se muuttui enemmän kuin olin ajatellut. Peli on enemmän tai vähemmän nyt ohi, mutta koskaan ei voita, jos vain istuu takarivissä.

MM-taistelu on edelleen auki, koska Ogierin täytyy päästä maaliin.

– Minkäs teet, mutta kovalta tuntuu. Kisa ei ole ohi ennen kuin se ohi, mutta onhan tämä nyt suoraviivaisempi homma "Sebille" hoitaa.

Myös merkkimestaruustaistelun kannalta ulosajo saattoi olla ratkaiseva, sillä Toyota tarvitsisi kisasta voiton sekä kolmannen sijan noustakseen Hyundain ohi seitsemän pisteen takamatkalta.

– Tiimin puolesta tuntuu pahalta, koska näytti niin hyvältä ja minun virheeni on tehnyt siihen taisteluun pahan kierteen. Meillä on ollut hieno tiimi täällä ja koko vuoden, joten tuntuu itseni lisäksi pahalta myös tallin puolesta.

Mäkinen pettyi

Toyotan menestys on nyt Ogierin sekä kuudentena ajavan Kalle Rovanperän varassa. Hyundai-kuljettajista Dani Sordo on toisena ja Ott Tänak kolmantena.

Toyotan tallipäällikön tehtävät tämän kisan jälkeen jättävä Tommi Mäkinen nieleskeli pettymystä haastattelussa.

– Ihan hullu olosuhde. Ei ole sanoja kuvailemaan, halusimme vain uuden mestarin. Hän hallitsi kaiken tosi hyvin, mutta menikö hän sitten vähän liian kovaa ehkä siihen? Sitä on niin niin vaikeaa näissä olosuhteissa hallita. Kovia aikoja, Mäkinen totesi vaisuna.

Evans osoitti onnettomuutensa jälkeen suurta urheiluhenkeä hypättyään autosta nopeasti tien varteen varoittamaan perässä tullutta Ogieria. Ranskalainen oli pahoillaan kovimman kilpakumppaninsa ja tallikaverinsa puolesta.

– Ihan uskomatonta. Mutkassa, jossa hän meni ulos, ei ole mitään tehtävissä. Se on kuin jäätä. Olen todella pahoillani hänen puolestaan. Kisaa on niin paljon jäljellä, ettei MM-tilannetta voi miettiä, mutta viimeiset hetket eivät olleet taistelua, vaan selviytymistä, Ogier totesi helpottuneena siitä, että on maalissa.

Kisaa johtaa 11 erikoiskokeen jälkeen Ogier 20,7 sekunnin erolla Sordoon. Kisan tapahtumia voi seurata tässä artikkelissa hetki hetkeltä.

TILANNE 12/16 EK:N JÄLKEEN:

1. Sebastien Ogier Toyota 1.41.56,8

2. Dani Sordo Hyundai +20,4

3. Ott Tänak Hyundai +22,3

4. Esapekka Lappi M-Sport Ford +38,0

5. Kalle Rovanperä Toyota +1.04,7

6. Andreas Mikkelsen Skoda +3.05,5 (WRC3)

7. Oliver Solberg Skoda +3.21,6 (WRC3)

8. Jari Huttunen Hyundai +4.13,7 (WRC3)

9. Mads Östberg Citroen +4.26,9 (WRC2)

10. Emil Lindholm Skoda +4.47,4 (WRC3)

LAUANTAIN OHJELMA:

EK13 PZero Grand Prix 2 10,31 km klo 18.38

Päiväkooste TV2 klo 21

Uutista päivitetty kello 18.17: lisätty Evansin kommentit.

Lue myös:

Käsittämätöntä! Monzan MM-rallin parhaalle suomalaiselle annettiin väärää tietoa ja iso etu suli – "Todella erikoista ja yllättävää"

Rajut ulosajot keskeyttivät erikoiskokeen Monzan MM-rallissa – katso videolta, miten luminen ja liukas asfaltti yllätti kokemattomat kuljettajat

Tallikaverin ulosajo viemässä Ogierin mestaruuteen, Esapekka Lapille jäi paljon jossiteltavaa – Yle seurasi Monzan MM-rallin dramaattisen päivän tapahtumia hetki hetkeltä

Erinomaisesti sujuneelle kisalle harmillinen loppu – Niclas Grönholmin ensimmäinen MM-ralli päättyi keskeytykseen

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat