Tästä yhdistetyn härskissä pukukikkailussa on kysymys – Janne Ahonen esittelee haaramittalaitteen ja vilpin vaikutukset: Riku Salminen lentäisi jopa 10 metriä pidemmälle, kun housuissa on pesusieni

Urheilustudiossa pureuduttiin alkukauden kuumaan puheenaiheeseen.

yhdistetty hiihto

1

Yhdistetyn mäkipuku
Yle

"Haaramitta on tärkein ja olennaisin asia, jolla pystyy kikkailemaan"

Viikko sitten Rukan maailmancupissa yhdistetyn puheenaiheeksi nousivat hyppypuvut. Osalla urheilijoista oli selkeästi väljemmät puvut kuin toisilla. Tämä vaikuttaa osaltaan hyppyjen pituuteen.

Kuluvan viikon aikana mediassa on kerrottu, että Suomen yhdistetyn päävalmentaja Petter Kukkonen kehotti omia urheilijoitaan työntämään tiskirättejä alushousuihin mittaustilanteessa, jotta puvun haara saataisiin alemmaksi. Kukkonen kertoi, että muiden maiden urheilijoista osa on laittanut mittaukseen jopa pesusieniä alushousuihin.

Ennen kautta urheilijoiden virallisen mittauksen tekee Kansainvälisen hiihtoliiton FISin Guntram Kraus. Hänellä ei ole oikeutta puuttua esimerkiksi pesusieniin alushousuissa, vaikka hän näkisi, että urheilija yrittää vilppiä mittaustilanteessa.

– Haaramitta on tärkein ja olennaisin asia, jolla pystyy kikkailemaan, moninkertainen mäkihypyn arvokisamitalisti Janne Ahonen valotti Urheilustudiossa.

Miten homma sitten käytännössä toimii? Asiaa perattiin launtaina Urheilustudiossa. Koko tallenteen voit katsoa alta.

Urheilustudiossa Riku Salminen työntää pesusienen housuihin haaramittalaitteessa. Vieressä Janne Ahonen ja Jari Mantila.

Ensinnäkin jokaiselta yhdistetyn urheilijalta otetaan ennen kauden alkua haaramitta, eli etäisyys lattiasta haaroihin. Tämä mittaus tapahtuu siten, että urheilija asettuu mittauslaitteeseen paljain jaloin pelkät alushousut jalassaan. Mikäli urheilija tulee maailmancupiin kesken kauden, hänestä otetaan mitta tuolloin.

Tämän mittauksen jälkeen urheilijoita ei enää mitata kauden aikana, mutta ennen jokaista kilpailua haaramitta otetaan urheilijan käyttämästä hyppypuvusta mäkitornissa. Puvusta otettava sisäsauman mitta pitää olla sama kuin urheilijasta otettu haaramitta, tai enemmän. Jos haara roikkuu alempana kuin mitä urheilijasta ennen kautta otettu haaramitta on ollut, urheilija hylätään kyseisestä kilpailusta.

Urheilustudiossa yhdistetyn mäkipukujen ompelija Ahonen otti studioisäntä Riku Salmisen haaramitan, joskin Salmisella oli tilanteessa housut jalassa. Haaramitta ilman manipulointia oli 71 senttimetriä. Kun Salminen laittoi housuihinsa pesusienen, mitta oli liki kymmenen senttiä vähemmän.

– Kymmenen senttiä lisää kangasta haaraan tarkoittaa viidestä kymmeneen metriä lisää pituutta suurmäessä. Se on erittäin merkittävä vaikutus, Ahonen konkretisoi.

Lue myös:

Härski mäkihypyn pukukikkailu on noussut jälleen tapetille, tällä kertaa yhdistetyssä – "Heidän pukunsa näyttävät mäkipuvuilta, monen muun maan hiihtopuvuilta"

Suomi tunnusti ainoana tiskirätit boksereissa ja voi saada huijauksesta rangaistuksen – päävalmentaja häpeää, mutta latoo kovia syytöksiä: "Meille valehdellaan päin kasvoja"

2

Kaksi Janne Ahosen tekemää mäkihyppypukua. Vasemmalla kauden 2020–21 sääntömuutosten mukaan kielletty puku, oikealla sallittu.
Kirsi Teiskonlahti/Yle

Uusi sääntö, jota rikkomalla kilpailijat saivat etua Rukalla

Tälle kaudelle yhdistetyn mäkeen tuotiin uusi sääntö: haarasauma, jossa puvun etu- ja takakappaleet kohtaavat pitäisi nyt olla nivusten keskellä, eikä eteen venytettynä. Ennen kautta myös kerrottiin, että asiaa valvottaisiin tiukasti.

Yllä olevassa kuvassa oikealla oleva puku on Ahosen suomalaisurheilijalle tekemä. Tuo puku on sääntöjen mukainen ja sitä on käytetty Rukalla. Vasemmalla on Ahosen tällä viikolla tekemä puku, jossa sauma on tuotu eteen.

Suomi kysyi säännöstä heinäkuussa FISin mäkipukujen tarkastajalta Sepp Gratzerilta. Yhdistetyn joukkue halusi varmistaa, saako sauman tuoda eteen vai ei.

– Hän sanoi yksiselitteisesti, että tämä ei ole sallittua. Havaitsimme kuitenkin Wislan maailmancupissa ja Rukalla, että kaikki suurimmat maat, parhaat urheilijat mäkihypyssä ja yhdistetyssä, käyttävät nimenomaan tätä saumaa etupuolella ja sillä saa tehtyä kilpailuetua, Kukkonen kertoi perjantaina Yle Urheilulle.

Jos haarasauma on edessä, se tuo selvää etua mäessä. Ahonen arvioi, että pelkästään sillä, että haarasauma on edessä eikä sääntöjen määräämässä paikassa, voi suurmäessä hyötyä jopa viisi metriä.

– Jos on kaksi samalla korkeudella olevaa haaraa, eli muuten samanlaiset puvut, mutta toisessa sauma on keskellä, niin silloin ilma lähtee genitaalialueen kohdalta virtaamaan jalkojen väliin, koska sauma vajoaa keskelle nivusia. Mutta jos sauma on tuotu eteen, siihen saadaan parin kämmenen kokoinen levy, jossa ilma pysyy ja kantaa koko sen puvun pinta-alan matkalta. Sitten vasta, kun kangas loppuu haaroissa, ilma pakenee jalkojen väliin, Ahonen selvittää.

3

Ilkka Herola ilmassa Lahden maailmancupissa 2020.
Kimmo Brandt/AOP

Puvut muuttuvat kauden aikana, koska sääntöjä venytetään

Paitsi edellä mainittuja asioita, mäkipuvuista voidaan mitata liki mitä vain, esimerkiksi reiden, käden, rinnan tai vyötärön ympärysmittaa.

Sääntöjen mukaan puvun ympärysmitta saa olla kolme senttiä enemmän kuin urheilijan ympärysmitta vastaavasta kohdasta otettuna. Poikkeuksena sääntöön on vyötärönympärys, jonka pitää olla puvussa täsmälleen sama kuin urheilijalla. Ideana on, että kun puku on tiukka vyötäröstä, kangasta ei saisi venytettyä haaroihin.

Mittausta kuitenkin manipuloidaan esimerkiksi siten, että urheilijat voivat pullistaa vatsaansa, jolloin puku voi jäädä löysäksi vyötäröstä.

Joukkueet havainnoivat sitä, mitä kaikkea maailmancupissa aletaan kontrolloida tarkasti. Sen vuoksi puvut myös muuttuvat kauden aikana merkittävästi syksyyn nähden.

Alkukauden kisoihin puvut tehdään mahdollisimman tarkasti sääntöjen mukaan. Kun kauden aikana huomataan, millaisia pukuja muilla mailla on ja mitä FIS kontrolloi, pukuja aletaan muuttaa, vaikka ne eivät välttämättä olisi enää sääntöjen mukaisia.

– Kesken kauden voi periaatteessa tulla yllätyskontrolli jostain asiasta, jota ei ole aiemmin tarkkailtu, mutta FIS ei oikein uskalla tehdä sitä, koska silloin jos kisassa on 50 urheilijaa ja 45 hylätään, se ei näytä kovin hyvältä, Ahonen selvittää pelin henkeä.

– Esimerkiksi Norja oli viime kaudella ihan ylivoimainen maailmancupissa ekan kolmanneksen. Pikkuhiljaa peli tasoittui, kun mentiin pidemmälle kautta. Muiden maiden edustajat fiksuina kavereina varmaan näkevät, mitä muut tekevät. Sitten mennään samaan moodiin, jotta tulostaso nousee, Yle Urheilun mäkiasiantuntija Jari Mantila selventää.

Esimerkiksi kahden viikon päästä kisattavaan Ramsaun maailmancupiin Suomi aikoo ottaa mukaan puvut, jotka ovat sääntöjen mukaiset ja joita käytettiin Rukalla, mutta myös uudet puvut, joissa haarasauma on tuotu eteen.

4

Jarl Magnus Riiber
Lehtikuva/Vesa Moilanen

"Nyt ollaan hankalimmassa tilanteessa tähän asti"

Ahonen ja Mantila kertovat, että sääntöjen kanssa on mäkihypyssä kikkailtu aina. Nykytilanne on kuitenkin ongelmallinen, koska vaikuttaa siltä, ettei FIS halua puuttua sen laatimien sääntöjen rikkomuksiin.

– Luulen, että nyt ollaan hankalimmassa tilanteessa, mitä tähän mennessä on oltu. Tätä on jauhettu jo vuosikymmeniä, mutta nyt ollaan toivottavasti ääripäässä ja alkaisi tapahtua jotain, Ahonen sanoo.

– Se on ydinongelma, että annetaan manipulaation mahdollisuus. Eihän se niin voi olla. Ei voi ajaa ylinopeutta, vaikka tietää, että ei ole tutkaa, Mantila vertaa.

Suomi nosti asian ensimmäisenä maana keskusteluun ja Hiihtoliitto aikoo lähestyä asiassa FISiä.

Ahonen on tyytyväinen, että epäkohdista puhutaan viimein, vaikka se voi tarkoittaa hankaluuksia Suomen yhdistetyn maajoukkueelle.

– On ihan varmaa, että olemme suurennuslasin alla ja meidän pojat joutuvat ihan varmasti jokaiseen mittaukseen ja sieltä etsimällä etsitään jokin paikka, josta heidät pystyisi hylkäämään, ellei sitten tule jokin mahdollinen rangaistus. Mistä sen tietää, pääsemmekö edes kilpailemaan Ramsaussa?

Sekä Mantila että Ahonen toivovat, että mittauksiin tulisi jatkossa jokin ulkopuolinen taho valvojaksi. Tällä hetkellä valvonnan toteuttavat FISin toimijat.

– Pitäisi tehdä samantyyppinen ratkaisu kuin dopingin valvonnassa, jonka hoitaa WADA. Dopingtestissäkin valvoja on katsomassa, mistä virtsa tulee. Sillä tavalla päästäisiin tästä pelleilystä pois. Jos sääntöjä ja rajoja asetetaan, kontrollointitavat pitäisi olla sellaisia, että niitä voi toteuttaa, Ahonen sanoo.

Ahonen korostaa, että vaikka sääntöjä valvottaisiin, parhaat olisivat silti parhaita. Eniten hyppäämiseen kuitenkin vaikuttaa urheilijan hyppytekniikka, ei puku.

– Missään nimessä en kyseenalaista tai väheksy kenenkään suoritusta tai hyppytaitoja. Jarl Magnus Riiber olisi varmasti edelleen yksi kovimmista mäkimiehistä, vaikka säännöt olisivat tasapuoliset kaikille.

Lue myös:

Päävalmentaja Kukkosen mielestä pukukikkailussa on tullut raja vastaan – "Huijauksella on isompi hyöty kuin dopingin käytöllä 10 kilometrin hiihdossa"

Paljastiko FIS-pomo juuri syyn yhdistetyn pukuongelmalle? Ottesen näki Ylen kohukuvan ja selitti tilannetta: "Tämä on ollut keskusteluissa"

Yhdistetyn ykköstähden Riiberin varusteita työstävä Hilde tuomitsee Suomen huijauksen norjalaislehdessä: "On menty kauas yli rajan"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme