Suora

 • Breikki terapiana - Pontus Linder löysi uudesta olympialajista rohkeuden olla herkkä
 • Urheilustudio MM-hiihdot 27.2.
 • Rallin MM, Rovaniemi, live EK 4
 • Rovaniemi, live EK 4, alkuosa
 • Naisten yhdistetyn mäkiosuus
 • Rovaniemi, EK 4, loppuosa
 • Urheilustudio MM-hiihdot 27.2.
 • Naisten yhdistelmäkilpailu
 • Urheilustudio MM-hiihdot 27.2.
 • Miesten yhdistelmäkilpailu
 • Urheilustudio MM-hiihdot 27.2.
 • StarCraft 2: IEM Katowice 2021
 • Naisten yhdistetyn hiihto-osuus 5 km
 • Urheilustudio MM-hiihdot 27.2.
 • Rallin MM, Rovaniemi, live EK 7
 • Rovaniemi, live EK 7, alkuosa
 • Miesten mäkikilpailu HS 106, 1. kierros
 • Elävä arkisto esittää
 • Urheiluruutu
 • Urheilustudio MM-hiihdot 27.2.
 • Miesten mäkikilpailu HS 106, 2. kierros
 • Urheilustudio MM-hiihdot 27.2.
 • Rovaniemi, lauantain huippuhetket
 • Miia Sillman itki joka kerta palatessaan Turkuun - löysi seitsenottelun paratiisinsa Tampereelta
 • Palkintojenjako
 • Urheiluruutu
 • Sim Racing: Arctic eRX Invitational
 • Sim racing: Arctic eRX Invitational

Rukan ja Kontiolahden koronakuplat kokenut yrittäjä antaa risuja FISin toimista: "Ruokkii helposti hälläväliä-oloa"

Kansainvälisen hiihtoliiton ja Kansainvälisen ampumahiihtoliiton koronakuplajärjestelyissä on ollut suuria eroja Rukalla ja Kontiolahdella.

hiihto
Hiihtäjät sillalla naisten viestissä Kontiolahdella.
Kontiolahdella kilpaillaan jo toista viikkoa ampumahiihdon maailmancupissa.Tomi Hänninen

Kansainvälinen hiihtoliitto FIS on ollut kovan kritiikin kohteena syksyn aikana. FIS päätti pitää kilpailukalenterin ennallaan, vaikka koronavirustilanne ympäri Eurooppaa on edelleen vakava.

Mäkihypyn maailmancup-kauden avanneen Wislan osakilpailun jälkeen uutisoitiin, että Itävalta lähettää Rukalle B-miehistön, koska joukkueessa on useita koronavirustartuntoja. Venäjän mäkimaajoukkue puolestaan jäi kokonaan sivuun Rukalta niin ikään koronavirustartunnan takia.

Hohdokkaampaa ei ole ollut maastohiihdonkaan puolella. Suomen Hiihtoliitto tiedotti Rukan maailmancupin jälkeen, että kisoihin luotu koronakupla vuoti, minkä vuoksi Suomen maastohiihtojoukkue ei osallistu maailmancupiin enää tämän vuoden puolella. Saman ratkaisun tekivät hiihdon suurmaat Norja ja Ruotsi.

Tapahtumien seurauksena FIS järjesti kriisikokouksen perjantaina, josta uutisoi Suomessa muun muassa Iltalehti (siirryt toiseen palveluun). Lehden mukaan Norja oli hyvin tyytymätön Rukan maailmancupin järjestelyihin, erityisesti koronatestauskäytäntöön.

FISin viestintä oli epämääräistä, mikä helposti ruokkii sellaista hälläväliä-oloa. En halua mitenkään moittia Rukan järjestelijöitä, vaan FISin puolelta pitäisi tulla tiukka ote, kuten IBUlla on. Täällä on kuri ja järjestys.

Leena Virkki

Samaan aikaan Kansainvälinen ampumahiihtoliitto IBU on saanut suurta kiitosta maailmancupin kisakalenterista. Ampumahiihdon maailmancupia hiihdetään vain kahdella paikkakunnalla ennen joulua ja maiden välillä urheilijat liikkuvat niin ikään kuplassa, omalla tilauslennolla.

Niin Rukan kuin Kontiolahden koronakuplat kokenut suksivoideyrittäjä Leena Virkki kertoo Yle Urheilulle, että järjestelyissä on ollut suuri ero FISin ja IBUn kilpailujen välillä. Hänen mukaansa FISin kisajärjestelyt ovat ylipäätään epämääräisempiä kuin IBUn.

– Rukalla olimme olevinamme kuplassa, mutta ei se ollut ihan yhtä tiukka kupla kuin täällä Kontiolahdella. Tänne kun tulimme, olemme olleet aika hyvin turvassa ulkomaailmalta. Täällä on ollut helppoa olla.

– FISin viestintä oli epämääräistä, mikä helposti ruokkii sellaista hälläväliä-oloa. En halua mitenkään moittia Rukan järjestelijöitä, vaan FISin puolelta pitäisi tulla tiukka ote, kuten IBUlla on. Täällä on kuri ja järjestys.

Virkki ei yllättynyt Rukan kokemuksen jälkeen siitä, että suuret hiihtomaat jäivät loppuvuoden maailmancup-kilpailuista pois.

– Voin uskoa, että IBUn puolella kausi saadaan vedettyä läpi, ellei jotain ihan hullua satu. Jos tilanne on tällainen, täällä on turvallisempi olla.

"On pettymys, etteivät hiihtäjät vaadi enempää"

Kontiolahden koronakupla on saanut pääosin kiitosta, vaikka lauantaina kerrottiin, että Bulgarian joukkueeseen kuuluva henkilö rikkoi koronaohjeita ja oli lähikontaktissa kahden karanteeniin määrätyn urheilijan kanssa. IBU määräsi teosta Bulgarian joukkueelle sakkoja ja sulki sääntöjä rikkoneen henkilön tammikuun loppuun saakka kansainvälisistä tapahtumista.

– Koen, että meillä IBU hoitaa nämä asiat aika paljon paremmin kuin FIS. Mitä olen seurannut pitkin kesää ja syksyä, IBU on ollut tosi hyvissä ajoin liikkeellä ja järjestänyt kaiken huolella. Olen tosi luottavainen, että menemme tämän kisakauden suunnitelmien mukaan, ellei tule jotain rajoituksia, ettei maailmancupia saada jossain maassa järjestää, ampumahiihtäjä Olli Hiidensalo kiitteli torstaina Yle Urheilulle.

Myös kansainväliset ampumahiihtotähdet ovat olleet tyytyväisiä oloonsa Kontiolahdella, vaikka koronakuplasta huolta pitäminen vaatii kaikilta erityisjärjestelyjä.

Minulla on turvallinen olo täällä. IBU on tehnyt hienoa työtä, samaten Kontiolahti. Tämä on ollut fantastista.

Tarjei Bö

– En ole tehnyt mitään täällä. Olemme pysyneet hotellissa. Minun takapuoleni on väsynyt kaikesta istumisesta. Emme näe niin paljon nähtävyyksiä, mutta olen käynyt täällä kymmenen vuotta, olen vanha mies. Olen nähnyt paljon tätä kaupunkia, joten tunnen sen, norjalainen Tarjei Bö kertoi torstaina pikakilpailun jälkeen ja jatkoi:

– Minulla on turvallinen olo täällä. IBU on tehnyt hienoa työtä, samaten Kontiolahti. Tämä on ollut fantastista.

Toinen norjalaisampumahiihtäjä, Erlend Bjøntegaard puolestaan ihmetteli NRK:lle (siirryt toiseen palveluun) sitä, minkä vuoksi maastohiihtäjät eivät vaadi perusteellisimpia toimia koronatoimia FISiltä, vaan mieluummin vetäytyvät kilpailuista.

– On pettymys, etteivät hiihtäjät vaadi enempää. Norja on tärkeä maa maastohiihtolle.

Suomalaislääkäri auttaa ampumahiihdon maailmancup-suunnittelussa

IBU aloitti työn uuden maailmancup-kalenterin kanssa jo viime keväänä. Tuolloin liitto pyysi kokoon neljän lääkärin työryhmän, johon kuuluu myös suomalainen Katja Mjösund.

Mjösund kertoo Yle Urheilulle, että lääkärinelikko aloitti miettimällä, millä tavalla maailmancup olisi mahdollisimman turvallista järjestää.

– Yksi ensimmäisiä asioita oli, että vältetään matkustamista ja turhaa liikkumista, koska se on aina yksi niistä isoimmista riskeistä.

– Lisäksi suunnittelimme kuplakonseptin, jonka sisällä on erilaisia ihmisryhmiä. On sisäpiiri, joka on kaikin tarkimmin valvottu ja joka on koko ajan toistensa kanssa tekemisissä. Sitten suunniteltiin, että esimerkiksi media on omassa ryhmässään niin, ettei tule lähikontaktia niiden kanssa, jotka eivät kuulu omaan, tiettyyn, rajattuun ryhmään.

Lääkäri Katja Mjösund Kontiolahden haastattelupisteessä.
Lääkäri Katja Mjösund on ollut suunnittelemassa ampumahiihdon maailmancupin läpiviemistä korona-aikana.Tomi Hänninen

Kaikille joukkueille lähetettiin ennen maailmancupin alkua ohjeet, miten maailmancupissa uuden normaalin aikana toimitaan. Ohjeet käännettiin useille eri kielille.

Suomalaislääkäri on isossa kuvassa tyytyväinen siihen, miten koronakupla on Kontiolahdella toiminut.

– Alussa huomasi, että oli joukkueita, joissa oli tosi hyvin informoidut urheilijat ja sitten oli joukkueita, joissa ehkä kaikkia informaatio ei ollut tavoittanut yhtä hyvin. Voi olla, että se oli kieleen liittyvä asia tai joukkueen kulttuuriin liittyvää. Alussa jouduimme antamaan enemmän ohjeita ja ojentamaan.

Kontiolahden jälkeen maailmancupissa kilpaillaan kaksi viikkoa Itävallan Hochfilzenissä. Mjösundin mukaan parhaillaan Kontiolahdelta ollaan yhteydessä Itävaltaan, jossa hienosäädetään käytännön asioita, kuten kuljetuksia.

– Täällähän ei ole sekoitettu eri joukkueita samaan bussiin, vaan yhden joukkueen urheilijat kulkevat yhdellä bussilla, jossa on vielä riittävästi tilaa pitää turvavälit urheilijoiden välillä.

Lue myös:

Kontiolahden ampumahiihtokisoihin valmistautuvat norjalaiset kauhistelevat yhteisasumista ja buffet-pöytää – "Meillä ei ole kontrollia muihin"

Sami Jauhojärvi ja Janne Ahonen ryöpyttävät kansainvälistä hiihtoliittoa – asiantuntijakaksikolta kovaa tekstiä: "Mitään ei ole tehty"

Kaisa Mäkäräinen kehuu kansainvälisen ampumahiihtoliiton ratkaisua koronatilanteessa: "IBU on edelläkävijä"

Ampumahiihdon maailmancupin kilpailijat tiukkaan koronasyyniin Kontiolahdella – tapahtumajohtaja: "Osallistujien tulisi pysyä karanteenissa"

Olympiakomitean ylilääkäri kertoo missä Rukan koronakupla puhkesi: "Voi olla, että meillä oli erilaiset käsitykset siitä, missä saa liikkua"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat