Hyppää sisältöön

Laukkanen ja Liukkonen eivät yltäneet A-rajoihin olympialaisten näyttökisassa: "Aika tyhjä olo"

Maajoukkueuimarit tavoittelivat Tokion olympialaisten A-rajoja pitkän radan näyttökisassa Kuopiossa.

Jenna Laukkanen (keskellä) pettyi suorituksiinsa Kuopion näyttökisoissa. Kuva: Matias Honkamaa / Lehtikuva

Maajoukkueuimarit jahtasivat ensi kesän Tokion olympialaisten A-rajoja Kuopion näyttökilpailuissa sunnuntaina, mutta joutuivat palaamaan kotiin tyhjin käsin.

Kesällä olympialaisten A-rajan 1.07,07 rikkonut Ida Hulkko yritti kirittää hyvää kuntoa syksyn mittaan väläytelleen Jenna Laukkasen A-rajan alle 100 metrin rintauinnissa pitkällä radalla eli 50 metrin altaassa.

Hulkko oli alkuerän nopein ajalla 1.09,14 kuusi sadasosaa ennen Laukkasta. Laukkanen kilpaili iltapäivällä samalla matkalla uudestaan ja kellotti finaalissa sadasosalleen saman ajan 1.09,20.

Laukkaselle sunnuntain uinnit olivat iso pettymys. Hän kertoo, että henkilökohtaisen valmentajan poisjäänti tuntui lannistavalta, eikä mieli ollut aivan siellä missä pitäisi.

– Aika tyhjä olo. Ei ollut todellakaan sitä, mitä odotin tältä päivältä. Uinti oli kokonaisuudessaan vähän hakusessa. Oman valmentajan poissaolon vielä huomasi, ei tullut sitä tärkeää kommenttia. Oli kuin olisi susille heitetty, kun lähti tuonne uimaan, kertoi Laukkanen pettyneenä Yle Urheilulle.

"Lottovoitto tälle vuodelle"

Kokonaisuudessaan Laukkasen koronavuosi on mennyt hyvin kaikessa poikkeuksellisuudessaan. Hän rikkoi kuukausi sitten Budapestissa 100 metrin sekauinnin Suomen ennätyksen.

– Olen päässyt onneksi paljon kisailemaankin. Tuo meidän International Swimming League (ISL), jossa pääsin kisaamaan, oli minulle kauden huipentuma. Vajaan kuuden viikon jakso elettiin Budapestin kuplassa ja päästiin kisaamaan maailman huippujen kanssa. Se oli lottovoitto tälle vuodelle, Laukkanen iloitsi.

100 metrin rintauinnin Suomen ennätys pitkällä radalla on Hulkon kesällä uima 1.06,90.

Iltapäivällä Hulkko osallistui 50 metrin rintauinnin finaaliin, jonka hän voitti ajalla 30,77. Hänen oma Suomen ennätyksensä viime kesältä on 30,33.

Viimeksi olympialaisten uinnissa on nähty kaksi suomalaista samalla matkalla vuonna 1996. Silloin Jani Sievinen ja Antti Kasvio kilpailivat Atlantan altaassa 200 metrin vapaauinnissa.

Laukkanen pitää täysin mahdollisena sitä, että 100 metrin rintauinnissa nähdään kaksi suomalaisnaista ensi kesän olympialaisissa.

– Uskon, että tämänpäiväinen oli vain minun lähtötasoni tälle pitkän radan kaudelle. Tästä lähdetään kisa kerrallaan parantamaan sitä aikaa kohti olympiarajaa ja helposti allekin. Uskon, että kaikki on mahdollista. Tiedän itse, että olen hyvässä kunnossa. Tänään sattui vain tosi huono päivä.

Jallow paransi sekunnin edellisestä kisasta

Ari-Pekka Liukkonen tavoitteli 50 metrin vapaauinnin olympiarajaa 22,01, mutta jäi siitä neljä sekunnin kymmenystä. Kello pysähtyi alkuerissä aikaan 22,41, kahdessa seuraavassa startissa Liukkonen ui reilun kymmenyksen hitaammin.

– Oli näissä olosuhteissa hyvin epätodennäköistä, että raja menee. Tuohon altaaseen ihan hyvä aika. Tietysti olisin toivonut, että olisi vähän kovempaa päässyt tänään, mutta näillä mennään, Liukkonen sanoi.

Liukkosen nimissä on matkan Suomen ennätys 21,58 vuodelta 2017. Vuonna 2014 hän voitti 50 metrin vapaauinnin EM-pronssia.

Ari-Pekka Liukkonen jäi 40 sadasosaa olympialaisten A-rajasta. Kuva: Matias Honkamaa / Lehtikuva

Mimosa Jallow jäi 100 metrin selkäuinnissa omasta Suomen ennätyksestään reilut puoli sekuntia. Jyväskyläläinen ui Kuopiossa soolona ajan 1.00,80.

– Olen tosi tyytyväinen. Eihän se vielä ennätykseen tullut, mutta kun ennätys on niin kova jo, niin sitä ei voi joka kisoissa enää odottaakaan. Halusin lähteä uimaan kovempaa kuin pari viikkoa sitten Oulussa. Sekunnin sain siitä pois, joten kyllä tuo aika miellyttää, Jallow kertoi.

Olympialaisten A-rajan rikkoakseen Jallow'n pitäisi alittaa aika 1.00,25. Hänen Suomen ennätyksensä on vain kolme sadasosaa tuota aikaa heikompi.

Jallow arvioi, että hän pystyy parhaimpaansa ennemmin kovatasoisessa kilpailussa kuin yksin tyhjässä hallissa uituna.

– Oli haastavat lähtökohdat tälle kilpailulle. Aika paljon piti psyykata itseäni ennen tänne tuloa. Tiesin, että uin yksin, ja onhan se vaikeaa, Jallow totesi.

Fanny Teijonsalo ui Tokion B-rajan 100 metrin vapaauinnissa, kun hän kroolasi aikaan 55.48. Matkan A-raja on 54,38 ja B-raja 56,01.

B-rajoihin ylsivät myös Miikka Ruohoniemi 100 metrin rintauinnissa, Laura Lahtinen 200 metrin perhos- ja rintauinneissa ja Niko Mäkelä 100 metrin perhosuinnissa.

Ida Hulkon lisäksi suomalaisuimareista vain Matti Mattssonilla on Tokion olympiaraja tehtynä. 200 metrin rintauinnin spesialisti ei kilpaillut Kuopiossa.

Lue myös:

Uinnin lyhyen radan SM-kisat siirretään myöhemmäksi – maajoukkueen kutsukilpailu uidaan Helsingin sijaan Kuopiossa

Suomalaiskaksikko urakoi uintikuplan huipennuksessaan – Hulkko hätyytti taas SE-lukemia

Jenna Laukkanen päätti ISL:n alkusarjan kakkossijaan – suomalaisten urakka jatkuu välierissä

Suomalaisuimarit hurjassa ennätysvireessä: Jenna Laukkanen SE-vauhdissa

Ida Hulkko paransi jälleen SE-aikaa – kaikkien aikojen maailmantilastossa kahdeksanneksi