Suora

  • Knock out sprint
  • Huuhkajaviisut

Ennen pandemiaa kerätty tutkimus: Huippu-urheilijat voivat varsin hyvin

Uraansa jatkavat ja jo uransa lopettaneet huippu-urheilijat kokevat voivansa varsin hyvin, selviää Liikuntatieteellisen seuran julkaisemasta tutkimuksesta.

urheilu
yleiskuvaa jääkiekosta
Tomi Hänninen

Urheilijan mieltä käsittelevään kyselytutkimukseen vastasi määräaikaan mennessä 259 henkilöä, joista 170 oli vastaushetkellä aktiiviurheilija. Vastaajista 89 oli jo lopettanut urheilu-uransa.

Tutkimustulosten mukaan urheilijat olivat tyytyväisiä elämäänsä ja kokivat psykologisen toimintakykyisyytensä hyväksi. Uutuustutkimus ei paljastanut eroa joukkue- ja yksilölajien välillä.

Yleisimmät pahoinvoinnin oireet olivat masennus ja ahdistus, joista molempia oireita erikseen kertoi kokevansa noin neljännes. Myös syömis- ja uniongelmat sekä traumaoireet mainittiin. Vastaajista noin puolet oli ajautunut ylikuormitustilaan.

– Kuka vastasi ja kuka jätti vastaamatta, psykologian tohtori ja urheilupsykologi Satu Kaski muistutti tutkimuksen julkaisun yhteydessä järjestetyssä webinaarissa.

– Oireiden yleisyyslukuihin on suhtauduttava varauksella.

Kasken kanssa tutkimuksen tekivät Yhdysvaltojen Wisconsin yliopiston apulaisprofessori Monna Arvinen-Barrow, Tampereen yliopiston psykologian emeritaprofessori Ulla Kinnunen sekä liikuntalääketieteen erikoislääkäri ja kansanterveystieteen dosentti Jari Parkkari.

Yle Urheilun lokakuussa julkaistussa laajassa selvityksessä suomalaiset huippu-urheilijat puhuivat mielenterveyden järkkymisestä. 68 prosenttia kyselyyn vastanneista 111 huippu-urheilijasta kertoi kokeneensa uransa aikana mielenterveyden häiriöitä. Moni vastaaja oli myös tyytymätön urheilijoille tarjottuihin mielenterveyden palveluihin.

Kysely ennen korona-aikaa

Vastanneista 65 prosenttia oli saavuttanut EM-, MM- tai olympiamitalin. SM-mitaleille oli yltänyt 79 prosenttia. Vastaajista 64 prosenttia oli naisia ja 36 prosenttia miehiä.

– Miesten on vaikeampi puhua mielen pahoinvoinnista, ja valmius keskustella on naisia huonompi, Parkkari huomautti.

Kyselytutkimus tehtiin keväällä ja kesällä 2019. Nyt kerättävät tulokset voisivat olla erilaiset, kun koronaviruspandemia on ajanut urheilijat ahtaalle.

– Tämä on tehty ennen korona-aikaa. Olisi mielenkiintoista tietää, millaiset tulokset olisivat nyt, Kaski sanoi.

Ei yleistystä huonovointisten lajeista

Vastaajien urheilulajit mainittiin, mutta irrallaan vastauksista. Näin ei voi tietää, ovatko ongelmat yleisempiä joukkuelajien vai yksilölajien urheilijoiden keskuudessa.

– Luokittelu jonkin lajin perusteella, voivatko he hyvin vai huonosti, ei välttämättä ole psykologiselta kannalta kovin eettistä. Enemmän lähtisin ajattelemaan, että urheilija on urheilija. Oma tilanne ja sosiaalinen ympäristö on se, jonka perusteella katsotaan voivatko he hyvin vai ei, Arvinen-Barrow vastasi STT:n kysymykseen.

Vastaajista 64 prosenttia edusti joukkuelajeja. Eniten vastaajia, 22 prosenttia, oli jääkiekosta. Cheerleadingistä ja cheertanssista vastaajia oli 16 prosenttia, pesäpallosta 13 ja jalkapallosta 11.

– Ei niputeta niin, että jääkiekkoilijat voivat hyvin ja jalkapalloilijat huonosti. Jos filosofia on se, että lähdetään urheilijan pohjalta parantamaan hänen oloaan, silloin luokittelu eri lajeihin ei välttämättä ole kovin hyvä vaihtoehto.

Lue myös

Huippu-urheilijoiden mielenterveyspalveluja on alettu rakentaa, mutta Olympiakomitean jättävä urheilupsykologi myöntää puutteet: "Myös huippu-urheilun on otettava mielenterveyttä enemmän huomioon"

Yli 70 suomalaista huippu-urheilijaa kertoo mielenterveyden häiriöistään – Ylen kysely: Huippu-urheilun raadollisuus aiheuttanut monelle vakavia ongelmia

"Koin ettei minua uskottu, vaan pidettiin heikkona" – huippu-urheilijat jäävät usein yksin mielenterveyden ongelmien kanssa, näin urheilijat haluaisivat parantaa tilannetta

Huippu-urheilijoiden surulliset kohtalot ovat herättäneet maailmalla – kansainväliset huippuasiantuntijat kertovat nyt, miksi Suomen pitäisi ryhtyä toimiin

Ylen kysely paralympiakävijöille: Yli puolet vastaajista on kärsinyt mielenterveyden häiriöstä – epäasiallinen kohtelu yksi yleisimmistä syistä ongelmien taustalla

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat