Yhdistetyn rajut huijausväitteet ravistelevat lajipiirejä, Suomen mäkimiesten valmentaja vetää täysin toista linjaa – "En suostu uskomaan tuota"

Suomen mäkimaajoukkueen päävalmentajan Janne Väätäisen mukaan Kansainvälinen hiihtoliitto kohtelee kaikkia mäkihyppääjiä tasapuolisesti.

mäkihyppy
Janne Väätäinen toimi Suomen miesten mäkimaajoukkueen päävalmentajana myös vuosina 2008–10.
Janne Väätäinen otti vastuun Suomen mäkimaajoukkueen päävalmentajana viime kauden jälkeen. Hän toimi Suomen päävalmentajana myös kymmenen vuotta sitten.Compic / All Over Press

Suomen mäkihyppymaajoukkueen päävalmentajan Janne Väätäisen mielestä mäkihypyssä ei ole tällä hetkellä ongelmaa mäkihyppypukuihin ja siihen liittyvään pukukikkailuun liittyen.

Kansainvälisen hiihtoliiton FISin varustekomitean jäsen Mikko Virmavirta kertoi Yle Urheilulle aiemmin, kuinka helppoa urheilijan on huijata jalkojen mittaustilanteessa ja kuinka alkeellinen FISin tapa on mitata urheilijat ennen kautta hyppypukuja varten.

Väätäinen ei näe ongelmaa jalkojen mittaustilanteessa, joka koskee mäkihypyn maailmancupia.

– En voi muuta sanoa kuin sen, että se on sillä tavalla reilu, että toistaiseksi parempaa vaihtoehtoa kukaan ei ole pystynyt tarjoamaan, Väätäinen sanoo.

Virmavirran mukaan mittauksessa huijaaminen on käytännössä mahdollista menemällä haara-asentoon, jolloin pituus lyhenee, mikä mahdollistaa paremman mäkipuvun urheilijalle. Virmavirta myös kritisoi mittaajien ammattitaitoa kovin sanoin.

– Laite mittaa hyppääjän pituuden ja haarojen pituuden samaan aikaan. Jos hyppääjä haluaa olla lyhyempi, niin voisi se olla mahdollista. En osaa tuohon kommentoida, Väätäinen vastaa.

– Uskon, että FIS hoitaa asian sen edellyttämällä tavalla. Jos parempia tapoja löytyy, ilman muuta niitä voidaan kokeilla. Tällä hetkellä olen tyytyväinen tilanteeseen.

Myös Hiihtoliiton mäkihypyn ja yhdistetyn johtoryhmän puheenjohtaja Lauri Kettunen sanoi, että mittaustilanne liiton mielestä epäreilu, eikä takaa urheilijoille tasapuolista kohtelua. Väätänen on eri mieltä: asiat ovat paremmin kuin ennen.

– Kun katsoo historiaa, miten asiat olivat kymmenen tai viisi vuotta sitten, niin minun mielestäni asiat ovat menneet hirveästi eteenpäin, Väätäinen painottaa.

Väätäinen korostaa, että puhuu tilanteesta mäkihypyn osalta. Yhdistetyn tilanteesta Väätäinen ei osaa sanoa.

– Meillä ja muiden joukkueiden huollossa on ammattilainen, joka hoitaa pukuja. Joukkueella on oma räätäli, joka pyörittää kuviota.

"Ei ole valittamista"

Suomen yhdistetyn päävalmentaja Petter Kukkonen on myöntänyt avoimesti, että Suomen urheilijoiden pukuihin on tungettu pesusieniä ja tiskirättejä mittaajien huijaamiseksi muissa testeissä kauden aikana. Kukkonen on väittänyt, että myös muut yhdistetyn kärkimaat huijaavat. Muut maat eivät ole tätä myöntäneet.

Väätäinen pitää Kukkosen kommentteja kummallisina, eikä ole kuullut vastaavasta.

– Olen niin hyväuskoinen, että kuulostaa kaukaiselta tuollainen. En suostu uskomaan tuota.

Antti Aalto
Suomen ykkösmäkikotka Antti Aalto.Kimmo Brandt / AOP

Väätäisen mukaan pukukikkailusta ei ole juuri puhuttu Suomen mäkimaajoukkueessa. Varustekomitean Virmavirran mukaan suuret maat, kuten Norja ja Saksa hyötyvät FISin löysästä linjasta. Väätäinen on eri mieltä.

– En näe tätä sillä tavalla, että olisimme perässä. Mielestäni tilanne on ok. Ei ole valittamista.

Onko varustekontrolli mielestäsi tasapuolinen mäkihypyssä?

– Mäkihypyssä se on tasapuolinen.

Täysi luotto FISiin

Hiihtoliiton mielestä ongelma on FISissä tällä hetkellä niin suuri, että se on ottanut avukseen Suomen urheilun eettisen keskuksen (SUEK), että FIS reagoisi asiaan tulevassa kevätkokouksessaan.

Väätäisen mukaan Hiihtoliiton ei kannattaisi puuttua peliin.

– En kokisi tätä mäkihypyn osalta tarpeelliseksi. Mäkihypyn näkökulmasta en käyttäisi energiaa tuohon asiaan tällä hetkellä. Mielestäni tätä ei pitäisi kesken kauden alkaa penkomaan. On niin paljon muitakin asioita, mitkä ovat tärkeämpiä suomalaisen mäkihypyn kannalta.

Hiihtoliiton Kettusen mukaan jalkojen mittaustilanteesta epäluotettavan tekee myös se, että valmentaja kirjaa itse mittaustuloksen. Väätäisen mukaan valmentaja ei ole paikalla silloin, kun mittaus tehdään. Norjan yhdistetyn maajoukkueen päävalmentaja Tom Hilde puolestaan kertoi, että oli paikalla, kun mitat otetiin Rukalla.

FISin varustekomitean jäsen Virmavirta ehdottaa, että yksi pukuongelman ratkaisu olisi tehdä hyppypuku joustavammaksi, jolloin sen rooli pienenisi. Väätäinen on avoin uusille ehdotuksille.

– Aina asioissa löytyy mahdollisuuksia, mitä kehittää. Tuotakin on testattu ja kokeiltu joskus. Idea on hyvä, mutta miten vauhdit lisääntyvät ja tuleeko hyppäämisestä turvattomampaa? Mutta on se kokeilemisen arvoinen asia, Väätäinen sanoo.

Slovenian Planicassa alkavat tänään torstaina lentomäen MM-kilpailut. Kisoja voi jännittää TV2:ssa ja Areenassa. Torstaina on vuorossa karsinta, joka näytetään Areenassa klo 16.55 alkaen ja TV2:ssa klo 18.

Lue myös:

Sisäpiiriläinen paljastaa hätkähdyttäviä tietoja mäkipukujen mittaustilanteesta, huijaaminen on näin helppoa – Hiihtoliitto ryhtyi järeisiin toimiin

Tästä yhdistetyn härskissä pukukikkailussa on kysymys – Janne Ahonen esittelee haaramittalaitteen ja vilpin vaikutukset: Riku Salminen lentäisi jopa 10 metriä pidemmälle, kun housuissa on pesusieni

Yhdistetyn ykköstähden Riiberin varusteita työstävä Hilde tuomitsee Suomen huijauksen norjalaislehdessä: "On menty kauas yli rajan"

Suomi tunnusti ainoana tiskirätit boksereissa ja voi saada huijauksesta rangaistuksen – päävalmentaja häpeää, mutta latoo kovia syytöksiä: "Meille valehdellaan päin kasvoja"

Päävalmentaja Kukkosen mielestä pukukikkailussa on tullut raja vastaan – "Huijauksella on isompi hyöty kuin dopingin käytöllä 10 kilometrin hiihdossa"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat