Hyppää sisältöön

Sotshin talvikisojen dopingtestejä uuteen syyniin kehittyneemmällä testausmenetelmällä – aiemmista olympialaisista paljastanut yli 100 dopingrikettä

Kansainvälisen testaustoimiston mukaan näytteistä voidaan havaita aiempaa paremmin dopingrikkomuksia.

Sotshin olympialaisten dopingtestejä analysoidaan uudelleen. Kuva: AOP

Kansainvälinen testaustoimisto (ITA) on ilmoittanut analysoivansa uudelleen Sotshin vuoden 2014 talviolympialaisten dopingnäytteet, kertoo muun muassa AFP (siirryt toiseen palveluun).

Uusien analyysien on tarkoitus valmistua vuoden 2021 puoliväliin mennessä, jotta mahdollisten dopingrikkeiden rangaistukset ehditään toteuttaa ennen Pekingin vuoden 2022 olympialaisia.

Sotshin talviolympialaiset muistetaan muun muassa Venäjän dopingskandaalista ja valtiojohtoisesta dopinohjelmasta, joka paljastui vuonna 2016 Grigori Rodtshenkovin ilmiannon takia.

Sotshin dopingnäytteitä onkin jo tutkittu uudelleen Venäjän osalta, mutta nyt ITA laajentaa uudelleentestauksen myös muihin kansallisuuksiin.

Toimiston tarkoituksena on analysoida yli puolet Sotshin dopingnäytteistä. ITA:n mukaan analysoitavat näytteet valitaan "kattavan riskienarviointiprosessin" perusteella.

ITA:n mukaan dopingtesteistä voidaan huomata aiempaa paremmin varsinkin anabolisia steroideja ja hormoneja, sillä analyysimenetelmät ovat kehittyneet viime vuosina. Tämän takia näytteistä voidaan havaita dopingrikkomuksia, joita ei pystytty tunnistamaan Sotshin olympialaisten aikaan.

Uusintatestejä on jo suoritettu esimerkiksi Pekingin vuoden 2008 ja Lontoon vuoden 2012 olympialaisista. Toistaiseksi näistä kisoista on paljastunut yhteensä yli 130 dopingrikkomusta.

Maailman antidopingsäännöstön mukaan dopingnäytteitä voidaan säilyttää kymmenen vuotta ensimmäisen testin jälkeen. Näillä näytteillä on edelleen sama oikeudellinen vaikutus, jos ne testataan uudelleen.

Lue myös:

.
.