Lasten harrastusten rajoittaminen tuo isoja uhkakuvia – "Suuri eriarvoistumisen vaara" voitaisiin korjata mallilla, jota on tarjottu jo aiemmin

Koululaitos ja urheiluseurat pitäisi nyt tuoda lähelle toisiaan, toivovat Henrik Dettmann ja Axa Sorjanen.

liikuntaharrastus
HoNsU:n minipoikien koripallotreenit.
Valtaosa Suomen lapsista ja nuorista ei pääse tällä hetkellä harrastamaan urheilua sisätiloissa.Niko Mannonen / Yle

Koronaviruksen rajoitustoimet ulotettiin marras-joulukuun vaihteesta lähtien koskemaan myös lasten ja nuorten harrastuksia. Sisäliikuntapaikkoja suljettiin, eikä normaali harrastaminen ole sen jälkeen ollut lukuisille lapsille mahdollista.

Toistaiseksi ei ole tiedossa, kuinka kauan rajoitukset jatkuvat. Perjantaina pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä kertoi, että nykyiset rajoitukset ja suositukset pysyvät voimassa ainakin 10. tammikuuta asti Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa.

Vaikka monet seurat ovat siirtäneet toimintaansa ulkotiloihin ja järjestäneet korvaavia harjoituksia, on tilanne useissa lajeissa todella vaikea.

– Olen äärimmäisen huolestunut tilanteesta, Henrik Dettmann sanoo.

Miesten koripallomaajoukkueen päävalmentaja kantaa huolta ensinnäkin perheiden tilanteesta. Kun lapset eivät pääse harrastamaan tavalliseen tapaan, muokkautuu perheen arki monella tapaa haastavammaksi. Toinen, vielä suurempi huolenaihe, on Dettmannin mukaan lasten eriarvoistuminen.

– Eriarvoisuus kasvaa aina kriisitilanteessa. Huonommassa osassa olevien tilanne on vaikeampi, hän muistuttaa.

12-15-vuotiaiden hiihtovalmentajana toimiva Axa Sorjanen kertoo konkreettisen esimerkin mahdollisesta eriarvoistumisesta.

– Pääkaupunkiseudulla asuvan yksinhuoltajaäidin tytär, joka harrastaa hiihtoa – missä hän joululomalla hiihtää? Asvaltin päällä saattaa olla puoli senttiä räntää. Sitten on perhe, jolla on oma mökki Ylläksellä, täysin koronaturvallinen, ja sinne voidaan mennä isolla autolla tapaamatta ketään. Rahalla saa mahdollisuuden turvalliseen tekemiseen. Jos tällainen jakolinja harrastusten sisällä tulee, olemme vaarallisessa tilanteessa, Sorjanen sanoo.

– Ja juuri tämän vuoksi tarvitsee olla todella korkea kynnys lasten harrastusten kieltämiseen, Dettmann jatkaa.

Axa Sorjanen ja Henrik Dettmann keskustelivat aiheesta Urheiluhullut-ohjelmassa. Kuuntele ohjelma Yle Areenasta.

Dettmann uskoo, että monet lapset selviävät poikkeuksellisesta tilanteesta melko hyvin, mutta osalle seuroissa tapahtuvan harrastamisen merkitys on koko elämän kannalta äärimmäisen tärkeää.

– Ne, jotka todella tarvitsevat sitä harrastuspiiriä ja niitä kavereita, saattavat jäädä nyt täysin ulkopuolelle, eikä heitä saada välttämättä enää jälkikäteen toimintaan mukaan, Dettmann pohtii.

– Yksi vaara mikä tähän liittyy, on se, että junioriurheilusta on tullut – lajista riippumatta – kalliimpaa viime vuosina. En tiedä, onko siihen haluttu kunnolla reagoida. Ainakaan siihen ei ole kyetty reagoimaan, Sorjanen sanoo.

"Koululaitos ja urheiluseurat lähelle toisiaan"

Harrastusten rajoitukset nostavat esiin epäkohtia ja uhkakuvia, joista on puhuttu paljon ennen koronavirusta. Niitä ovat muun muassa harrastamisen kalleus ja loputon “kuskausrumba”, kun lapsia kuljetetaan iltaisin harrastuksiin. Dettmann on kirjoittanut aiheesta jo viime vuonna.

– On aivan hullua, että pienet lapset harrastavat iltaisin ja tulevat kahdeksan tai yhdeksän aikaan kotiin. Sitten pitäisi vielä syödä ja nukkua. Ja olla aamulla kahdeksalta taas pirteänä koulussa. Se on ihan mahdoton yhtälö, Dettmann sanoo.

Lapset pelaavat salibandya.
EräViikingeillä on 2 000 salibandyharrastajaa pääkaupunkiseudulla, joista nuorimmat nelivuotiaita.EräViikingit

Yhtälö voisi olla kaikkien kannalta helpompi ja myös tasa-arvoisempi, jos koulu ja harrastukset liitettäisiin tiiviimmin yhteen, Dettmann ja Sorjanen uskovat. Asetelma korostuu erityisesti nyt, kun sisä- ja joukkuelajien toimintaa on voimakkaasti suitsittu.

– Koululaitos ja urheiluseurat pitäisi tuoda lähelle toisiaan. Valmennuksen ja harrastamisen osaaminen on seuroissa, kouluissa on tilat, taloudelliset resurssit ja lapset. Lapset ovat harrastamisen ainoa syy ja motivaatio, heille sitä tehdään, heitä varten näitä malleja rakennetaan. Ja tätä kaikkea pitäisi katsoa lapsista käsin, Sorjanen sanoo.

Dettmann muistuttaa, että nykytilanteeseen olisi hyvin voitu reagoida aiemmin. Harrastustoiminta kun oli tauolla viime keväälläkin.

– Vaikka jälkiviisaus onkin helppoa, niin ehkä tätä asiaa olisi pitänyt pohtia viime keväänä vähän voimakkaammin. Varaudutaan nyt ainakin siihen seuraavaan pandemiaan ja hoidetaan tämä kuntoon siihen mennessä, Dettmann toivoo.

– Ongelmat, jotka harrastuksiin liittyvät, ovat hyvin samantapaisia, oli harrastus sitten kuvataide, teatteri, urheilu tai musiikki, Sorjanen sanoo.

Hän viittaa juuri harrastusten ajankohtiin ja kulkemiseen koulun, kodin ja harrastuspaikkojen välillä.

– Kaikkiin noihin voitaisiin vaikuttaa, jos harrastukset vietäisiin lähemmäs koulua.

“Missä olette saaneet elämänne parhaat ystävät?”

Koulun ja harrastusten integroiminen olisi Dettmannin mielestä helpointa aloittaa pienillä paikkakunnilla.

– Suomessa on valtava määrä pieniä kuntia. Nyt vain kunnat, erityisesti ne pienet, joissa on joustoa, kokeilemaan tätä. Se voi olla aika vaikea asia toteuttaa Helsingissä, Espoossa tai Tampereella. Mutta pienissä kunnissa tämä voidaan aloittaa vaikka huomenna. Eli siitä vaan hommat liikkeelle, hän kannustaa.

Junnu Kärpät treenaa jääkiekkoa
Marko Väänänen / Yle

Dettmann korostaa, että kouluille pitää luonnollisesti tarjota apua ja lisäresursseja uudenlaisen mallin luomiseen.

Huomionarvoista integroinnissa on Sorjasen mielestä myös se, että vain murto-osasta urheilua harrastavista lapsista ja nuorista tulee huippu-urheilijoita.

– Kaikki se muu, mitä he oppivat harrastuksessa vuosien aikana: itsenäistyminen, ryhmässä toimiminen, vastuun ottaminen, on paljon tärkeämpää. Ja sitä tällainen malli, jossa harrastaminen saataisiin nivottua kouluun, tukisi vielä paljon paremmin, Sorjanen sanoo.

Myös Dettmann haluaa painottaa harrastusten laajempaa merkitystä koko ihmisen elämälle.

– Olemme siinä uhkatilanteessa, että jos harrastukset jäävät pitkäksi aikaa pois, niin kysyn, että missä olette saaneet elämänne parhaat ystävät?

Henrik Dettmann ja Axa Sorjanen olivat Jussi Paasin isännöimän Urheiluhullut-ohjelman vieraina. Kuuntele keskustelu Yle Areenasta. Urheiluhullut maanantaisin Radio Suomessa kello 18.08.

Lue myös:

Huolestuttava suunta jatkuu – lasten ja nuorten kestävyyskunto laskee koko ajan

Urheiluseuroissa ihmetellään pääkaupunkiseudulle kaavailtuja rajoituksia – lasten ja nuorten harrastusten keskeyttämisellä olisi "dramaattiset vaikutukset" lapsille

Moni lajiliitto keskeytti junioreiden kilpailutoiminnan kokonaan loppuvuodeksi – urheilujohtaja: "Seurassa valtaosa on huojentuneita päätöksestä"

Suomen suurin salibandyseura pähkäilee missä 2 000 lasta ja nuorta harrastaa, kun sisätilat suljetaan – "Täyttyvätkö nyt puistot?", kysyy valmennuksen johtaja

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat