Hyppää sisältöön

Ampumahiihdon uusi norjalaisvoittaja kyynelehti vuolaasti – myös kaksi suomalaismiestä lähelle kärkisijoja: "Mahdollisuudet ovat vaikka mihin"

Johannes Dalelta nähtiin voiton jälkeen voimakas tunteenpurkaus. Tero Seppälä ja Olli Hiidensalo loistivat valopilkkuina.

Johannes Dale
Katso kohokohdat Hochfilzenin miesten pikakilpailusta!

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Tero Seppälä ja Olli Hiidensalo nappasivat sijoitukset kahdenkymmenen parhaan joukkoon Itävallassa ampumahiihdon maalmancupissa pikakilpailuissa. Seppälä oli lopputuloksissa 16:s ja Hiidensalo 18:s. Sijoitus on Seppälälle maailmancupissa uran toisiksi paras viime kauden Nove Meston pikakilpailun seitsemännen sijan jälkeen. Hiidensalolle 18. sija on uran paras sijoitus maailmancupissa.

Kumpikin selvitti kilpailun yhdellä ohilaukauksella. Seppälällä ja Hiidensalolla kertyi eroa kisan voittaneeseen norjalaiseen Johannes Daleen noin 1 minuutti ja 20 sekuntia.

Kärkikymmenikköön on matkaa parisenkymmentä sekuntia. Kuuden joukkoon eli palkintoseremonioihin on matkaa puolisen minuuttia. Suomalaisten päivä oli muutenkin onnistunut odotuksiin nähden, sillä Mari Eder oli viidestoista naisten pikakilpailussa.

– Suomalaiset ampuivat hyvin. Kaikkien tarkkuus oli 90 prosenttia. Hochfilzenissa latu ja fiilis ovat erilaisempia. Aurinkokin paistaa, Yle Urheilun asiantuntija Laura Toivanen totesi onnistumisista.

Vielä Kontiolahden maailmancupin jälkeen tilanne näytti synkemmältä. Hochfilzenissa hiihdetään lauantaina viestit. Sunnuntain takaa-ajoon perjantain otteet tuovat herkulliset asetelmat.

– Mahdollisuudet on vaikka mihin. Kuuden kärkeen ei ole pitkä matka. On tulossa hyvä neljän ammunnan kilpailu, Toivanen muistuttaa.

Seppälä oli erityisen tyytyväinen hiihtovauhtiinsa, koska se oli parempaa kuin Kontiolahdella

– Pystyttiin parantamaan selvästi viikon takaa, Seppälä totesi Yle Urheilulle.

– Aika vähän tuli myös nolla-ammuntoja. Minulla tuli yksi virhe. Mutta sillä pysyi hyvin mukana taistelussa. Pitää olla siitäkin tyytyväinen.

Tero Seppälä oli yksi Suomen onnistujista Hochfilzenissa. Kuva: Tomi Hänninen

Seppälä laittoi pienen nolla-ammuntojen määrän syyksi Hochfilzenin korkean ilmanalan.

– Joutuu enemmän miettimään hengitystä ammunnan aikana. Sen myötä tänään tuli useammille virheitä.

Hiidensalon mieltä lämmitti luonnollisesti uran paras maailmancup-sijoitus.

– Oli hyvä veto. Vielä siinäkin mielessä, että tuli ensiksi makuulta yksi sakko. Oli henkisesti tärkeää pystyä pusertamaan perään pystypaikka nollille. Vaikka tulos olisi yksi sakko, mutta se on näinpäin kova juttu. Arvostan sitä, Hiidensalo sanoi.

Viimeisellä kierroksella Hiidensalo sai myös hyvän peesin edellään hiihtäneeltä Norjan Vetle Sjåstad Christiansenilta, joka sijoittui seitsemänneksi.

– Christiansen on kanssa isokokoinen kaveri. Tasainen mentiin aika haipakkaa. Mutta hän hyytyi nousuun. Olisin toivonut, että hän olisi vähän kovempaa tullut nousut. Mutta oli hieno peesi. Näki, että todella kovat hiihtäjät eivät mene kauhean kaukana. Kontiolahdella minulla oli liian varovaista tekemistä ammunnassa ja hiihdossa. Vähän puuttui uskallusta. Nyt oli vähän rohkeampaa tekemistä, Hiidensalo sanoi.

Olli Hiidensalo haluaa päästä mittelemään Tero Seppälän kanssa takaa-ajon viimeisellä kierroksella. Kuva: Tomi Hänninen

Suomalaiskaksikko aikoi ottavansa hyödyn läheisistä lähtöpaikoista sunnuntain takaa-ajokilpailussa.

– Takaa-ajossa on perinteisesti tärkeintä onnistua makuupaikolla. Jos tulee joku ohilaukaus, ne tulisivat pystypaikoilta. Kun pystyy ampumaaan makuulta nollat, on yleensä aika korkealla, Hiidensalo totesi.

– Lähdetään siitä liikkelle Teron kanssa, että pääsisimme yhdessä viimeiselle kierrokselle. Ei olla ikinä pääsyt lähtemään viimeiselle kierroksella samaan aikaan. Olisi hienoa kamppailla mies miestä vastaan.

Joka tapauksessa Suomen joukkueessa tunnelma on nyt korkealla Kontiolahden mollivoittoisen viikonlopun jälkeen,

– Onnistuttiin koko porukalla. Huolto teki hyvää työtä suksien kanssa. Saatiin myös aseet hyvin kohdalleen kohdistuksessa. Siitä sitten lähti hyvin päivä käyntiin, Seppälä sanoi.

– Kyllä tämä nostattaa mielialaa valmentajien, urheilijoiden ja huollon kohdalla. Kyllä tämä varmasti ruokkii eteenpäin niin, että saataisiin jatkossakin hyviä sijoituksia, Hiidensalo totesi.

Norjalaisvoittaja kyynelehti

Johannes Dale oli päivän yllättävä voittaja. Kuva: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Myös yhdellä norjalaisella oli aihetta juhlaan. 23-vuotias Dale otti nimittäin uransa ensimmäisen maailmancup-voiton. Dale ampui nollat ja voitti kilpailun selvällä erolla muut palkintokorokesijat ottaneisiin ranskalaisiin. Quentin Fillon Maillet oli kisan toinen ja Fabien Claude kolmas. Norjalaiset supertähtiveljekset Johannes Thingnes ja Tarjei Bö jäivat sijoille neljä ja kymmmen. Bön veljesten kohtaloksi koitui toinen ampumapaikka. Johannes ampui yhden ohilaukauksen ja Tarjei kaksi ohilaukausta.

Kun Dalen voitto varmistui, hän reagoi todella voimakkaasti. Tv-lähetyksissä näytettiin, kuinka Dale kyynelehti voiton jälkeen vuolaasti.

– Olen unelmoinut voitosta niin pitkään, Dale kommentoi kilpailun jälkeen Norjan yleisradioyhtiö NRK:lle. (siirryt toiseen palveluun)

– Ajattelen kaikkea työtä, joka tämän takana on ollut. Ajattelen myös kaikkia minua auttaneita. Äiti, isä, isovanhemmat ja tyttöystävä. Niin moni ihminen on tämän voiton takana. Muistan tämän päivän loppuelämäni ajan.

Dale ei ollut ennen päivän kilpailua yltänyt kertaakaan palkintokorokkeellakaan. Viime vuonna hän oli viisitoista kertaa kymmenen parhaan joukossa.

**Lue lisää:
**

Suomalaismiehet onnistuivat mainiosti pikakisassa – voittajatilastoihin jälleen uusi nimi

Mari Ederiltä hieno täyskäännös tuloksissa! Itävaltalainen aviomies puolestaan yllätysvoittajan taustalla – "Ampumahiihto on aika sairas laji"

Hochfilzenin pikakisassa todellinen yllätysvoittaja – Eder onnistui ampumapenkalla ja nappasi paikan takaa-ajoon, myös Minkkinen sunnuntain kisaan