Suora

  • VM på skidor, herrarnas backhoppning, kval (svenskt referat)
  • Miesten mäkikarsinta HS 137
  • Urheilustudio MM-hiihdot 4.3.
  • Yleisurheilun halli-EM, 1. päivä
  • Inomhus-EM i friidrott, torsdag (svenskt referat)
  • Palkintojenjako
  • Urheiluruutu
  • Yleisurheilun halli-EM
  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää

Koronariski mietityttää maajoukkueen sprinttitykkiä, vaikka Suomi osallistuu Tour de Skille – "Keuhkot ovat meidän tärkein työkalumme"

Ristomatti Hakolan mukaan päätös lähteä Tour de Skille ei ole helppo tehdä.

hiihto
Ristomatti Hakola ja Joni Mäki
Ristomatti Hakola (kesk.) ja Joni Mäki olivat Rukan maailmancupin viikonloppuna hyvässä vireessä. Tomi Hänninen

Suomen Hiihtoliitto tiedotti lauantaina, että Suomen joukkue osallistuu vuodenvaihteessa alkavalle Tour de Ski -kiertueelle. Rovaniemellä leireilevät miesten joukkueen hiihtäjät Ristomatti Hakola, Lauri Vuorinen ja Lauri Lepistö ovat jälleen valmiita tositoimiin, vaikka Vuorinen myönsikin päätöksen olleen yllätys.

– Olin ajatellut, että seuraavat kisat olisivat olleet vasta ensi vuoden puolella. Hyvä asia, että tämä on pystytty järjestämään, joten kisoihin sitten! Vuorinen totesi Yle Urheilun haastattelussa.

– Onhan tässä puoli vuotta treenattu, syöty ja nukuttu. Ihan mukava hiihtää kilpaakin, mutta ei se helppo päätös ole, Hakola sanoi.

Kauden ensimmäisessä maailmancupin viikonlopussa Rukalla Kansainvälinen hiihtoliitto (FIS) ei saanut koronakuplaa täysin toimimaan, sillä osa joukkueista ei noudattanut kuplaohjeita.

Olympiakomitean ylilääkäri Maarit Valtonen kertoi Yle Urheilulle, että Tour de Skin osalta järjestelyissä on terästäydytty ja sen uskotaan nyt toimivan. Lepistön mukaan häneltä riittää FIS:n koronakuplaan luottoa, jos se kerran on vakuuttanut Valtosen ja Suomen joukkueen valmennusjohdonkin.

"Keuhkot ovat tärkein työkalu"

Tämän viikonlopun Davosin maailmancupista ovat poissa Suomen joukkueen lisäksi Norjan ja Ruotsin joukkueet. Kolmikko jättää myös ensi viikonlopun Dresdenin maailmancupit väliin ja Norja on ilmoittanut jättävänsä väliin kaikki maailmancupit ennen Oberstdorfin MM-kisoja.

Sillä välin FIS:n muut lajit pyörivät normaalisti täysillä joukkueilla. Lauri Vuorisen mukaan maastohiihdossa Norjan mahdin näkee helposti tällaisissa päätöksissä.

– Meillä on yksi mahtimaa, ja se on Norja. Kun Norja tekee päätöksen, se vaikuttaa meidän kaikkien päätöksentekoon. Jos Norja päättää jäädä pois, niin se panee meidät kaikki miettimään, onko se oikea ratkaisu, Vuorinen totesi.

Hakola muistutti, että maastohiihdossa on kyse kestävyyslajista, eikä koronaviruksen aiheuttamista oireista ja pitkäaikaisista vaikutuksista ole tutkittua tietoa. Covid-19-taudista toipuminen voi kestää pahimmillaan useita kuukausia tai jättää keuhkoihin pysyviä vaurioita.

– Jos se virus jättää jotain jälkiä keuhkoihin… Keuhkot ovat meidän tärkein työkalumme, Hakola sanoi.

Kolmikko totesikin, että tällä hetkellä osallistumista Tour de Skille pitää pohtia tarkkaan. Lepistö on lähtökohtaisesti valmis lähtemään, mutta uskoo keskustelevansa asiasta valmennuksen ja lääkärien kanssa. Vuorinen sanoi luottavansa lääkärien sanaan.

– Jos lääkärit sanovat, että se on turvallista, niin siihen me luotamme, Vuorinen sanoi.

– Eihän kaikkia riskejä saada poissuljettua, joten sitä joutuu pohtimaan, Hakola totesi.

Jauhojärvi: Ehdottomasti oikea päätös

Yle Urheilun asiantuntija Sami Jauhojärven mielestä Suomen päätös lähteä Tour de Skille on ehdottomasti oikea, etenkin jos ja kun FIS on pystynyt petraamaan kuplaansa.

Jauhojärven mielestä sillä ei ole merkitystä, että suomalaisurheilijat saavat maailmancupissa muista maista kansainvälinen mittarin. Hänen mielestään on tärkeämpää saada maailmancupista kovia kisoja.

– Suomen maajoukkueella on ollut hyvä aika joulukuussa harjoitella rauhassa ja tehdä perusharjoittelua. Nyt Tour de Skin kautta saadaan kovia kisoja. Kun siitä kuormituksesta palautuu, niin superkompensaatioteoriankin mukaan silloin urheilijan pitäisi olla kovemmalla tasolla kuin ennen Tour de Skitä.

Jauhojärvi muistuttaa, että Tour de Skille osallistumisessa on myös riskinsä. Se on kova kuormitus elimistölle, ja vaikka matkustamista on saatu järkevöitettyä, on se yhä tiukka rypistys.

– Siitä on tehty ihan tutkimustakin, että Tour de Skin jälkeen mahdollisuudet sairastua ovat monta kymmentä prosenttia isommat kuin ilman Tour de Skitä.

Korona-ajasta löytynyt jotain positiivistakin

Hiihtäjien päätavoite tällä kaudella on Oberstdorfin MM-kisoissa, joten urheilijat eivät halua ottaa mitään riskejä ennen niitä. Lauri Vuorisen ja Ristomatti Hakolan mukaan riskit kasvavat, mitä suuremmista kisoista on kyse.

– Siellä pysytään kuitenkin samassa paikassa, se on plussaa. Tuo matkustaminen ei ole niin mukavaa, Hakola totesi.

– Sinne on vielä aikaa, mutta tuntuu, että ihan muutamissa viikoissa ja kuukausissa nämä ajat muuttuvat ja koronaankin suhtautuminen muuttuu, Vuorinen pohti.

Lauri Lepistö muistuttaa, että huippu-urheilijat ovat kilpailukaudella muutenkin hyvin tarkkoja hygienian suhteen. Sikäli korona-aika ei ole aiheuttanut hänelle lisävaivaa.

– Ei tämä harjoitteluun tai muunlaiseen asennoitumiseen ole vaikuttanut, mutta nyt pitää miettiä, mitä muuta voi tehdä. Esimerkiksi kaupassa käynti aiheuttaa pientä mietintää, Lepistö totesi.

Kolmikko on löytänyt korona-ajasta ja kilpailuista vetäytymisestä jotain positiivistakin.

– Arvokisoihin on helpompi luoda kunto, kun ei tarvitse koko ajan olla kilpailemassa. Tässä voi tehdä omia ratkaisuja harjoittelun parissa, Vuorinen sanoi.

– Ja kerrankin saa hiihtää lumella. En ole kyllä ikinä ollut näin pohjoisessa tähän aikaan, kun on aina matkustettu kilpailuihin. Ihan mukava välillä hiihtääkin, Hakola virnisti.

Lue myös:

Suomi osallistuu Tour de Skille – "Urheilijat tarvitsevat myös mahdollisuuden koviin kansainvälisiin kilpailuihin"

Suomen Tour de Ski -kisaamisen heikoin kohta liittyy lentämiseen – Ruotsi paikkaa ongelmaa omalla tilauslennolla: “Meillä ei ollut sitä mahdollisuutta”

Olympiakomitean ylilääkäri kertoo missä Rukan koronakupla puhkesi: "Voi olla, että meillä oli erilaiset käsitykset siitä, missä saa liikkua"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat