Hyppää sisältöön

Vankila ja äiti pelastivat huumehelvetistä – nyt Mika Törrö on Suomen vahvin mies: "Ei se ole ihmisarvosta elämää, kun makaat siellä kuset housuissa"

Katso Mika Törrön uskomaton matka Suomen vahvimmaksi mieheksi Ylen Sportliv-sarjassa.

Suomen vahvimman miehen raju tarina: Mika Törrö vaihtoi huumeet, viinan ja vankilan puntteihin - nyt äiti voi nukkua yönsä rauhassa
Suomen vahvimman miehen raju tarina: Mika Törrö vaihtoi huumeet, viinan ja vankilan puntteihin - nyt äiti voi nukkua yönsä rauhassa

On marraskuinen harmaa päivä Kiteellä Pohjois-Karjalassa. Valo ei juurikaan jaksa tunkeutua matalalla leijuvien sadepilvien läpi ja usva imee peittoonsa kaiken värin. Edes ruokakaupan kirkas neonvalo ei jaksa murtaa mustavalkoista näkymää.

Linja-autoaseman kupeessa Ekklesia-seurakunnan ikkunat tuovat valonpilkahduksen. Sisällä tusina innokasta kuulijaa odottavat päivän vierasta.

Kellon lyödessä yksitoista oviaukon täyttää pitkä ja raamikas hahmo. Kaikkien katseet kääntyvät.

– Hyvää huomenta! Kauhea keli, yli kaksimetrinen järkäle murahtaa kävellessään penkkirivien välistä yleisönsä eteen.

Jättiläinen on Suomen vahvin mies ja hän on täällä kertoakseen huumeiden, viinan ja vankilan sävyttämän tarinansa. Moni salissa istuva on uinut samoissa vesissä.

– Olen todella onnellinen, että olen onnistunut pääsemään pois siitä helvetistä, hän lausuu alkusanoikseen.

Mika Törrö on täällä kertoakseen uskomattomasta matkastaan ulos kurjuudesta.

Katso Sportlivin minidokkari Mika Törrön matkasta päihde- ja vankilakierteestä Suomen vahvimmaksi mieheksi klikkaamalla jutun pääkuvaa.

Mika Törrö on Suomen vahvin mies. Kuva: Magnus Eklöv/Yle

Ongelmat alkoivat jo nuorena

Yleensä raivokohtauksina ilmaantuvat käytöshäiriöt vaivaavat jo ennen kouluikää. Koulussa hän on alituisesti tottelematta opettajiaan ja välitunneilla haastamassa riitaa luokkatovereiden kanssa.

Kun hänet kolmannella luokalla siirretään tarkkailuluokalle alkaa pinnaaminen. Päivät hän roikkuu kaupungilla, eikä aikaakaan kun hän jää ensimmäistä kertaa kiinni näpistelystä.

Hän ihailee yhä enemmän pikkurötöksiä tekeviä vanhempia poikia. Tässä vaiheessa hän jättää kokonaan menemästä kouluun.

Äiti Anita yrittää auttaa ja ohjata poikaansa takaisin ruotuun. Tuloksetta. Pojan tottelemattomuus ja kapina auktoriteetteja vastaan on mahdotonta saada kuriin.

Koska Törrö ei täytä oppivelvollisuuttaan, hänet sijoitetaan laitokseen. Ensin psykiatriselle osastolle ja siitä lastenkodin kautta koulukotiin.

Hän ei viihdy laitoksissa ja syyttää äitiään poikansa hylkäämisestä.

– Nyt ymmärrän, että olin ihan mahdoton. Äiti ei vaan kerta kaikkiaan pärjännyt enää kanssani.

Viina, huumeet ja vankila tutuiksi

Hän tekee ensimmäiset päihdekokeilunsa koulukodissa 14-vuotiaana, silloin vanhempien poikien rohkaisemana. Kunnon ongelma päihteistä kehittyy vasta Törrön muuttaessa omilleen oppivelvollisuuden täytyttyä 18-vuotiaana.

Hän on täysin vailla edellytyksiä ottamaan vastuuta elämästään. Todellisuus iskee kuin märkä rätti päin kasvoja ja asiat riistäytyvät käsistä.

Hän ei pysty saamaan elämää haltuunsa, hänellä ei ole mitään tulevaisuuden suunnitelmia, eikä hän tiedä mitä haluaisi tehdä. Ensimmäisen askeleen ottaminen on liian suuri haaste juuri täysikäisyyden saavuttaneelle nuorukaiselle.

– Olin tosi ujo ja arka, eikä minulla ollut mitään työkaluja pärjätäkseni omillani. Menin aivan lukkoon ja tartuin pulloon.

Viina antaa Törrölle rohkeutta ja itsevarmuutta, samalla kun ahdistus helpottaa. Mutta alkoholinkäyttö riistäytyy saman tien käsistä.

– Olin alkoholisti heti ensimmäisestä ryypystä. Huomasin, etten pärjää ilman viinaa.

Mika Törrön viina-, huume- ja vankilakierre jatkui 17 vuotta. Kuva: Magnus Eklöv/Yle

Jyrkkä alamäki alkaa. Vuotta myöhemmin hän istuu ensimmäistä kertaa vankilassa. Hän alkaa nähdä tulevaisuutensa ammattirikollisena. Vankilassa alkaa myös huumeiden käyttö.

– En oikeastaan ikinä pitänyt huumeista, viina oli enemmän minun juttu. Mutta siinä tilanteessa huumeiden käyttö on käytännössä väistämätöntä, muuta ei ole tarjolla. Ja sitten olenkin jo koukussa.

Viina-, huume- ja vankilakierre jatkuu 17 vuotta. Ensimmäisinä linnavuosina Törrö istuu useita lyhyitä tuomioita, kunnes ensimmäiset pidemmät napsahtavat tilille. Yhteensä hän viettää 11 vuotta muurien sisällä.

Mutta vankilassa vietetty aika ei ole pahinta – vaan siviilissä.

– Telkien takana päihteiden käyttö on saatavuuden takia paljon vähäisempää. Siellä saa ruokaa ja pystyy urheilemaan säännöllisesti. Mutta heti kun portit aukeaa, olet takaisin siinä helvetissä.

Alamäestä pohjakosketukseen

Mika Törrö soittaa ovikelloa joensuulaisessa kerrostalossa. Hetken päästä ovelle marssii vanhempi nainen, joka saa ovenraossa seisovalta köriläältä halauksen.

– Äidin kulta, kuuluu sydämelliseen sävyyn jostain miehen käsivarsien alta.

Mikan äiti Anita Suihko on aina pysynyt poikansa tukena, vaikka poika itse hetkeksi tunsi tulleensa hylätyksi joutuessaan koulukotiin. Äiti auttoi ja hoiti poikaansa hänen vajotessaan kohti pohjaa. Nyt he kahvipöydän ääressä muistelevat vaikeita vuosia.

Mika Törrö ja äiti Anita Suihko. Kuva: Magnus Eklöv/Yle

Koko aikuisen elämänsä Törrö on ollut asunnoton. Joka vankilakäynnin jälkeen hän kävelee portista ulos kädessään muovipussi. Mutta ei sitten olekaan. Hän jää joka kerta junnaamaan samoille urille, samojen ihmisten pariin.

Äiti yrittää auttaa poikaansa ulos kierteestä, mutta päihteet vievät hänet yhä syvemmälle.

– Kun hän läksi ja tiesin, että hän lähtee taas juomaan ja käyttämään huumeita, niin sanoin aina että "muista lapsikulta, että parempaakin elämää on tarjolla". Mutta ei hän kuunnellut.

Poika katoaa joka kerta omille teilleen. Hän viettää öitä siellä ja täällä, välillä jonkun tuttavan nurkassa, välillä taivasalla. Usein mitään muistamatta edellisen illan tapahtumista.

– Olin äärettömän huolestunut, että jotain tapahtuu. Joka kerta kun poliisit koputti ovelle, pelkäsin pahinta. Hermot oli aivan riekaleina, se oli yhtä itkua ja tuskaa, Anita kertoo.

"Se oli yhtä helvettiä, täynnä tuskaa, ahdistusta ja epätoivoa. Ei se ole ihmisarvosta elämää."

Mika Törrö

Mika kaataa äidilleen tuoreen kupin kahvia. Vaikka raskaita vuosia on käyty läpi monta kertaa, aihe tuo yhä tunteet pintaan.

Viimeisten päihdevuosien aikana tilanne alkaa olla epätoivoinen. Yhä useammin hän toivoo, ettei heräisi seuraavana aamuna.

– Olin henkisesti aivan loppu. Minulla oli ihan selkeänä päässäni ajatus, etten tule pääsemään täältä mihinkään, ja että tulen juomaan itseni hengiltä.

Hän elää käytännössä puliukkona puistossa Joensuussa. Päivät seuraavat samaa kaavaa. Ensimmäiset huikat otetaan heti aamusta ja jokainen päivä päättyy samalla tavalla, sammuneena jossain nurkassa. Aamulla hän herää maaten omassa virtsassaan.

– Se oli yhtä helvettiä, täynnä tuskaa, ahdistusta ja epätoivoa. Ei se ole ihmisarvosta elämää, kun makaat siellä kuset housuissa.

Törrö kääntää katseensa lattiaan. Muistikuvat saavat vieläkin aikaiseksi tunnevyöryn.

Mutta kun viimeinenkin toivo on hiipumassa, pelastus tulee yllättävää kautta.

– Se kuulostaa hullulta, mutta tavallaan vankila on pelastanut minut.

Juoposta raittiiksi

Lopullinen käänne parempaan tulee 35-vuotiaana. Törrö on taas matkalla vankilaan, kun nainen Joensuun päivätoiminnan henkilökunnasta kävelee hänen luokseen.

Hän tekee ehdotuksen. Törrö ei osaa sanoa miksi, mutta sanat jäävät mieleen – ja muuttavat lopulta kaiken: "Voisit Mika hakea koevapauteen Helppiin".

Törrö ottaa neuvosta vaarin. 17 päihdevuoden jälkeen hän tuntee, että on aika kokeilla jotain muuta. Hänen täytyy, jos haluaa elää. Hän on kuullut kerrottavan muista, jotka ovat saaneet apua Helpin päihdehoidosta.

– Olin niin väsynyt omaan tilanteeseen että päätin yrittää.

Viimeiseksi jääneen vankilareissun aikana hän aloittaa uuden elämän ilman huumeita ja viinaa. Kahdeksan raastavaa kuukautta hän kamppailee vieroitusoireiden kanssa.

– Olen henkisesti aivan hajalla, mutta jotenkin onnistun nousemaan. Se on suurin muutos, minkä olen koskaan kokenut. Olen ensimmäistä kertaa elämässäni raitis.

Äiti Anita muistaa äärettömän helpotuksen tunteen. Hän liikuttuu yhä, viisi vuotta pojan raitistumisen jälkeen.

– Se oli suuri siunaus. Olin rukoillut Jumalalle, että pelasta Mika. Ettei hän joudu huumeiden orjaksi ja kuole. Se oli niin suuri helpotus.

Mika Törrön käänne parempaan tulee 35-vuotiaana. Kuva: Magnus Eklöv/Yle

Törröstä näkee kuinka paljon hänelle merkitsee se, että äiti on vihdoin saanut rauhan.

– Kun hänelle ilmeni, että olin todellakin raitistunut, hän nuoreni heti 20 vuotta. Kaikki ne huolet mitä hän oli kantanut...

Törrö joutuu keräämään itsensä, ennen kuin pystyy jatkamaan lausetta.

– Nyt hänen ei enää tarvitse olla huolissaan, ja se merkitsee minulle todella paljon. Nyt minä voin auttaa ja tukea häntä. Hän voi vihdoin olla minusta ylpeä.

Muodonmuutos Suomen vahvimmaksi mieheksi

Mika Törrö kävelee Kontiolahden Helppi-yhteisön pihan halki varastolle. Ison oven takaa paljastuu kasa voimamiesvälineitä. Atlaskiviä, traktorinrenkaita ja isoja hiekkasäkkejä. Helpissä käytetään urheilua osana päihdehoitoa.

– Tästä se kaikki lähti, hän muistelee.

– Siihen pitää löytää jotain tilalle, kun jätät päihteet. Minulla se on ollut urheilu.

Vankilassa aina luontaisesti väkivahva Törrö on käynyt säännöllisesti kuntosalilla. Kun hän vankilan jälkeen pääsee valvottuun koevapauteen Helppiin, hän tutustuu ensi kertaa voimamieslajeihin.

Lajin uranuurtaja Suomessa Ilkka Kinnunen näkee Törrössä aineksia ja houkuttelee hänet mukaan.

– Kuulosti ihan uskomattomalta, kun hän sanoi että minusta voisi olla voimamieheksi. En ollut uskoa korviani.

Mika Törrö mielii suuremmille areenoille. Kuva: Magnus Eklöv/Yle

205-senttinen ja 170-kiloinen jässikkä osoittautuu olevan kuin tehty voimamieheksi. Hänen kehityksensä on ollut vailla vertaa.

Hän osallistuu ensimmäiseen kisaansa vuosi raitistumisen jälkeen ja jo sitä seuraavana vuonna hän voittaa Suomen vahvin mies -tittelin. Kaksi vuotta myöhemmin hän on voittanut kisan kolmesti peräkkäin, viimeksi Turussa lokakuussa.

Tavoitteena on vähintään viisi mestaruutta. Silloin "El Toro" ohittaa neljä kertaa Suomen vahvimmaksi kruunatut Janne Virtasen ja Jani Illikaisen. Sen lisäksi Törrö mielii suuremmille areenoille.

– Unelmana on osallistuminen Maailman vahvin mies -kisaan. Mutta on minulla vielä vähän matkaa planeetan vahvimmaksi.

Taistelu jatkuu koko elämän

Vaikka unelma Maailman vahvimman miehen tittelistä ei ikinä toteutuisi, Törrö on kiitollinen kaikesta, mitä urheilu on hänelle antanut.

Hän on saanut kokea enemmän, kuin mistä hän olisi voinut edes haaveilla.

– Olen käynyt paikoissa, joita en koskaan uskonut näkeväni. Olen saanut uusia ystäviä ja ennen kaikkea uutta sisältöä elämääni. Tuntuu, että olen täysin eri ihminen, jos katsoo kuusikin vuotta takaperin.

– Ilman raittiutta minulla ei olisi mitään tässä elämässä.

Näihin sanoihin Törrö päättää puheensa Kiteen Ekklesia-salissa. Moni salissa istuva on käynyt tai käy parhaillaan läpi samaa taistelua.

Myös Törrön taistelu jatkuu. Parantuminen on koko elämän mittainen prosessi. Osana omaa selviytymiskamppailuaan Törrö käy luennoimassa tarinastaan.

Tarina alkoholistista, joka onnistuu kääntämään elämänsä suunnan ja saa uuden mahdollisuuden. Addikti, joka karistaa päihteet ja todistaa, että kaikki on mahdollista, jos todella haluaa jotain.

– Toivon, että joku löytää toivoa minun tarinasta ja päättää tehdä samoin. Jos joku vaikka sanoo, että minäkin menen hoitoon kun Mikakin on selvinnyt. Se lämmittäisi.

Magnus Eklöv

Lue myös:

.
.