1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. jalkapallo

Helmareiden päävastustajan Arsenal-puolustaja kertoi syöpädiagnoosistaan – kiittelee joukkuekavereitaan uskomattomasta tuesta: "On aikoja, jolloin ymmärtää, miksi urheilee"

Jen Beattie pelasi täydet minuutit Helmareita vastaan Skotlannin alakerrassa joulukuussa.

Jen Beattie haluaa lisätä tietoisuutta nuorten naisten rintasyövästä. Kuva: AOP

Skotlannin jalkapallomaajoukkueen ja Arsenalin toppari Jen Beattie sai lokakuussa kuulla sairastavansa rintasyöpää. Se ei pysäyttänyt puolustajaa pelaamasta seurajoukkueensa riveissä Englannin Superliigaa vain muutamaa päivää myöhemmin.

Beattie urakoi täydet minuutit Skotlannin alakerrassa myös Helmareiden 1–0-voittoon päättyneessä EM-karsintaottelussa lokakuussa.

– Sitä ajattelee automaattisesti pahinta. Kysyin, kuolenko minä, Beattie kertoi ensihetkistään diagnoosin jälkeen BBC:n tunteikkaassa haastattelussa. (siirryt toiseen palveluun)

– Menin totaaliseen paniikkiin ja olin peloissani. Sitä ei koskaan uskoisi, että jotakin tälläistä voisi osua omalle kohdalle.

Diagnoosi ei estänyt häntä edustamasta seurajoukkuettaan Arsenalia muutamaa päivää myöhemmin. Hän pelasi Nora Heroumin Brightonia vastaan ja onnistui myös maalinteossa 5–0-murskavoittoon päättyneessä ottelussa.

– Siihen maalin sisältyi niin paljon tunteita. Maalin juhlinta summasi kaiken sen, mitä olin kokenut. Tytöt ovat olleet mahtavia ja niin positiivisia, he ovat tukeneet minua ja seisseet vierellä, Beattie kertasi.

Koronaviruksen vuoksi skotlantilaispuolustaja joutui vastaanottamaan tiedon mursertavasta diagnoosistaan yksin. Hän ei päässyt myöskään perheensä luokse Skotlantiin, minkä vuoksi joukkuekavereiden tuki oli entistä tärkeämpää.

– On aikoja, jolloin ymmärtää, miksi ylipäätään urheilee. Joukkuekaverini ovat rehellisesti sanoen olleet aivan uskomattomia aina ensimmäisestä päivästä lähtien. En tiedä, mitä olisin tehnyt ilman heitä.

Beattien kasvain leikattiin pian diagnoosin jälkeen. Hän sai operaation jälkeen kuulla, ettei se ole levinnyt eikä solunsalpaahoitoja tarvita. Arsenal-puolustajan on määrä aloittaa sädehoidot pian.

Hän halusi kertoa tarinansa lisätäkseen tietoisuutta nuorten naisten rintasyövästä ja rohkaistaakseen naisia tutkimaan rintojaan säännöllisesti. Hän itse löysi rinnastaan patin ja hakeutui pian sen jälkeen sairaalaan.

– Tiedän, että moni pelkää sairaaloita näinä aikoina koronaviruksen vuoksi. Sitä voi elää mahdollisimman terveellisesti, mutta silti sairaalaan on mentävä ja oltava tietoinen näistä asioista. Vaikka prosessi on kauhea käydä läpi, on lopputulos silti paljon parempi, kun vain menee tarkastettavaksi, Beattie rohkaisee.

Beattie on pelannut Englannin Superliigaa Arsenalin riveissä tällä kaudella viidessä ottelussa. Ennen sunnuntain kärkikamppailua Arsenal ja Manchester City osoittivat tukensa Arsenal-puolustajan taistelulle kantamalla Beattien nimellä varustettuja paitoja.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Lue myös:

Helmarit kukisti Skotlannin toistamiseen – Debytantti Amanda Rantaselta uskomaton sisääntulo!