Suora

  • Power Stage, Rovaniemi
  • Elävä arkisto esittää
  • Lumilautailun parisuurpujottelu

Mäkipukukikkailun tunnustanut Petter Kukkonen ei ole kuullut enää huhuja sanktioista – "Ei FIS:llä kauhean hyviä perusteita ole"

Petter Kukkosen mukaan yhdistetyn joukkue on yrittänyt jättää pukukohun taka-alalle.

yhdistetty hiihto
Petter Kukkonen
Petter Kukkonen toivoo, että Hiihtoliitto saa avattua mäkihyppypukuasiassa järkevän keskusteluyhteyden Kansainvälisen hiihtoliiton kanssa.Tomi Hänninen

Suomen yhdistetyn maajoukkue on ollut viime aikoina valokiilassa mäkipukujen mittauskohun takia. Päävalmentaja Petter Kukkosen mukaan joukkue on pyrkinyt jättämään asiaa taka-alalle ja keskittymään harjoitteluun ja tulevaan Ramsaun maailmancup-viikonloppuun.

– Olemme yrittäneet antaa urheilijoille työrauhan ja pyrkineet siihen, että Hiihtoliitto lähestyisi rakentavassa mielessä Kansainvälistä hiihtoliittoa (FIS). Sitä kautta saisimme järkevän keskusteluyhteyden ja jossakin vaiheessa saisimme vietyä näitä asioita eteenpäin, Kukkonen totesi puhelimitse Yle Urheilulle.

Kukkonen nosti Rukan maailmancupissa esiin sen, miten mäkipukujen mittauksissa huijataan, jotta urheilijoille saataisiin isompia hyppypukuja. Kukkonen myönsi myöhemmin Yle Urheilun haastattelussa, että Suomen yhdistetyn maajoukkuekin on huijannut mittaustilanteessa.

Kukkosen tunnustuksen myötä julkisuudessa on arvioitu myös sitä mahdollisuutta, että Suomen joukkue tai Kukkonen sai jonkinlaisen sanktion. Kukkosen mukaan tästä asiasta ei ole vähään kuulunut mitään.

– Huhupuheita kuultiin siitä, että jotain sanktioita voisi olla tulematta, Kukkonen sanoi.

– Kun me tätä EU-lainsäädäntöä olemme tutkineet vähän tarkemmin, niin meidän mielestämme siihen ei FIS:llä kauhean hyviä perusteita ole.

Lue myös:

Tästä yhdistetyn härskissä pukukikkailussa on kysymys – Janne Ahonen esittelee haaramittalaitteen ja vilpin vaikutukset: Riku Salminen lentäisi jopa 10 metriä pidemmälle, kun housuissa on pesusieni

Hiihtoliiton mäkihypyn ja yhdistetyn johtoryhmän puheenjohtaja Lauri Kettunen avasi viime viikolla Euroopan unionin kilpailulainsäädäntöä Yle Urheilulle. Hän epäili, että urheilijasopimuksissa on todennäköisesti pykäliä, joita FIS ei toteuta mäkipukujen mittauksessa.

– Huippu-urheilu tulkitaan ammatinharjoittamiseksi. EU:n alueella peruslähtökohta on taata perustoimijoille tasapuoliset olosuhteet toimia. Tätä me katsomme parhaillaan. Tasapuolisuuden takaamiseksi tarvitaan ammattimaisempi prosessi kuin nyt on, Kettunen kertoi.

Suomen Hiihtoliitossa tilanteeseen halutaan muutosta ensi kaudelle. Liitto on saanut apua asiaan Suomen urheilun eettiseltä keskukselta ja myös opetus- ja kulttuuriministeriön avustusta asiaan on kartoitettu.

Kukkosen mukaan tapauksessa puhutaan ennen kaikkea urheilijan oikeusturvasta. Hänen mielestään mittaustoiminnassa on osoitettavissa selkeitä epäkohtia, ja siihen Suomen joukkue haluaa muutosta.

– Toivon mukaan mahdollisimman nopeasti, mutta voi olla, että tämä on ensi kesän kokousten asia kisakauden jälkeen.

Kukkonen tietää, ettei Suomen joukkueen vaisut mäkihyppytulokset ole vain mäkipuvusta kiinni, vaan myös hyppytekniikasta. Parin viime viikon aikana joukkue onkin harjoitellut ahkerasti Rukalla ja Rovaniemellä, jotta esimerkiksi tulevana viikonloppuna Ramsaussa tulokset eivät jäisi mäkiosuudesta kiinni.

– Hyvissä olosuhteissa pääsimme treenaamaan. Paljon olemme koettaneet hyppypuolta työstää paremmaksi. Vielä siinä meillä urakkaa on, mutta toisaalta maailmanmestaruuskisoihin on hyvin aikaa, Kukkonen sanoi.

Lue myös:

Sisäpiiriläinen paljastaa hätkähdyttäviä tietoja mäkipukujen mittaustilanteesta, huijaaminen on näin helppoa – Hiihtoliitto ryhtyi järeisiin toimiin

Härski mäkihypyn pukukikkailu on noussut jälleen tapetille, tällä kertaa yhdistetyssä – "Heidän pukunsa näyttävät mäkipuvuilta, monen muun maan hiihtopuvuilta"

Päävalmentaja Kukkosen mielestä pukukikkailussa on tullut raja vastaan – "Huijauksella on isompi hyöty kuin dopingin käytöllä 10 kilometrin hiihdossa"

Suomi tunnusti ainoana tiskirätit boksereissa ja voi saada huijauksesta rangaistuksen – päävalmentaja häpeää, mutta latoo kovia syytöksiä: "Meille valehdellaan päin kasvoja"

Paljastiko FIS-pomo juuri syyn yhdistetyn pukuongelmalle? Ottesen näki Ylen kohukuvan ja selitti tilannetta: "Tämä on ollut keskusteluissa"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat