Pasi Mustonen hämmästyi maajoukkuepelaajien vääränlaisista mailoista – Ylen kanavilla esitettävässä Jäänsärkijä-dokumentissa nähdään Naisleijonien kasvutarina MM-hopealle

Susanna Tapanista kertovassa Jäänsärkijä-dokumentissa seurataan hänen elämäänsä vuosina 2016–2019.

Susanna Tapani

Kun Pasi Mustosen aikakausi Naisleijonissa alkoi, oli Suomella takanaan historian heikoimmat talviolympialaiset. Naisten jääkiekkomaajoukkue jäi Sotshin olympialaisissa ensi kertaa mitalipelien ulkopuolelle arvokisoissa hävittyään Ruotsille puolivälierässä. Suomen loppusijoitus oli viides.

Mustonen kääri hihat ja nosti vaatimustason maajoukkueessa uudelle tasolle, jotta Suomi saataisiin takaisin mitalikantaan. Syksyllä 2016 alkoi kahden vuoden olympiaprojekti.

– Tällä leirillä muuten tulee ihan varmasti mieleen, että pitäisikö luovuttaa viimeistään keskiviikkona. Seuraamme innolla, keillä sisu kestää, Mustonen sanoo leiriryhmälleen Jäänsärkijä-dokumentissa.

Suuri tavoite oli saada kiinni naiskiekon mahtimaita, Kanadaa ja Yhdysvaltoja. Nuo kaksi maata olivat pelanneet MM-kisojen loppuottelussa joka vuosi.

– Kun aloitin päävalmentajana syksyllä 2014, olimme pohjoisamerikkalaisia perässä kaikessa. Ei ollu osa-aluetta, jolla emme olleet, Mustonen kertoo dokumentissa.

Mantereiden välillä oli yksi selvä ero. Pohjoisamerikkalaiset pelasivat arjessa kovia seurapelejä toisiaan vastaan. Samaan aikaan suomalaiset kamppailivat muun muassa taloudellisen toimeentulonsa kanssa, eivätkä seurapelit vastanneet kamppailupelaamisessa sitä, mitä pohjoisamerikkalaiset vastustajina tarjosivat arvokisoissa.

– Se tuli minulle yllätyksenä, miten monella pelaajallamme oli väärän jäykkyyden maila. Siihen oli ihan taloudellisia syitä. Pelaajat eivät voineet vaihtaa hetkessä koko mailakalustoaan, koska yksittäinen maila maksaa niin paljon ja maajoukkuepelaajat käytännössä maksoivat mailansa, Mustonen sanoo.

Naisleijonien tietä kohti MM-kotikisoja 2019 kuvataan Susanna Tapanista kertovassa Jäänsärkijä-dokumentissa. Ringetteä ja jääkiekkoa maajoukkuetasolla pelaavan Tapanin elämää on seurattu dokumenttia varten vuodet 2016–2019.

Jäänsärkijä-dokumentti esitetään TV2:ssa torstaina kello 21. Dokumentin voit katsoa jo nyt Areenasta tai pääkuvaa klikkaamalla.

Lue myös: