Suora

  • VM på skidor, herrarnas lagbacke (svenskt referat)
  • Miesten joukkuemäki HS 137, 1. kierros
  • Urheilustudio MM-hiihdot 6.3.
  • Miesten joukkuemäki HS 137, 2. kierros
  • Urheilustudio MM-hiihdot 6.3.
  • Yleisurheilun halli-EM, 3. päivä, iltakilpailut
  • Inomhus-EM i friidrott, lördag kväll (svenskt referat)
  • Yleisurheilun halli-EM
  • Urheiluruutu

Enemmistö japanilaisista toivoo Tokion olympialaisten perumista tai siirtoa

Tokion kuvernööri vakuuttaa kisojen onnistuvan: "Ihmisyys voittaa koronaviruksen".

Tokio 2020
Tokion olympialaiset
Getty Images

Kuusi kymmenestä japanilaisesta toivoo Tokion olympialaisten peruuntuvan tai ainakin siirtyvän, kertoo tuore kysely. Kisat siirtyivät koronaviruspandemian takia vuodella ensi kesään.

Päättäjät ovat kansalaisten kanssa eri linjoilla. Tokion kuvernööri Yuriko Koike vakuutti, että olympialaiset järjestetään ja että kansa kääntyy kisojen puolelle.

– Japanilaiset ja tokiolaiset miettivät koronaviruspandemian takia nykytilannetta. Me valmistaudumme tulevaisuuteen, kuvernööri sanoi uutistoimisto AFP:n haastattelussa tiistaina.

Tokion olympialaisten uudet kisapäivät ovat 23. heinäkuuta–8. elokuuta 2021. Kuvernöörin mukaan tiedossa ei ole mitään sellaista, minkä vuoksi kisat pitäisi perua.

Monet kisasuunnitelmat ovat silti vielä avoinna. Voiko Tokiossa kilpailla kaikissa kisaohjelman lajeissa, kuinka paljon yleisöä pääsee katsomoihin, millaisiin varotoimiin pitää ryhtyä terveysturvallisuuden takaamiseksi ja kuinka paljon kaikki maksaa? Kisajärjestäjien on määrä julkistaa uusi budjetti vielä tämän vuoden puolella, mutta noin 10,7 miljardin euron budjetin arvioidaan kasvavan kisojen siirtymisen ja koronan takia lähes kahdella miljardilla eurolla.

Alle kolmasosa toivoo kisoja

Epävarmuus heijastuu kyselyissä. Japanin yleisradioyhtiö NHK:n tiistaina julkistetussa kyselyssä vain 27 prosenttia vastanneista toivoi, että kesäolympialaiset urheillaan vuonna 2021. Vastanneista 32 prosenttia kannatti kisojen perumista ja 31 prosenttia niiden uutta siirtämistä. Yksi kymmenestä vastaajasta ei kertonut kantaansa.

Japanissa tehtyjen kyselyjen tulokset ovat pysyneet samantyyppisinä, vaikka maailmalla innostutaan jo koronavirusrokotteista. Japanissa koronatartuntojen määrä on ollut nousussa, mutta kuvernööri Yuriko Koike luottaa suunnan kääntyvän.

Kuvernöörin mielestä Tokion on tehtävä kaikkensa kisojen onnistumiseksi, ettei tapahtuma varjosta seuraavia olympiaetappeja. Pekingin talviolympialaiset odottavat jo vuonna 2022, ja seuraavat olympialaiset kesäkisat ovat vuonna 2024 Pariisissa.

– Ihmisyys voittaa koronaviruksen. Ihmiset näkevät kisojen onnistumisessa toivoa, Tokion kuvernööri vakuutti.

Lue myös:

Järjestäjät: Tokion olympialaisten siirtäminen tuo yli kahden miljardin lisäkustannukset

Tanssilaji breikki hyväksyttiin uutena lajina vuoden 2024 olympialaisiin

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat