Kommentti: Teemu Pukki tekee enemmän maaleja kuin pitäisi – ylisuorittava suomalaistähti on liian hyvä pelaaja Englannin Mestaruussarjaan

Teemu Pukin kuuluisi pelata Valioliigassa, mutta hän teki silti oikean ratkaisun päättäessään jäädä loppukaudeksi Norwichiin, kirjoittaa Yle Urheilun Joska Saarinen.

jalkapallo
Teemu Pukki
Teemu Pukki on Englannin Mestaruussarjan maalipörssissä neljäntenä.Alex Livesey / Getty Images

Alkusyksystä hätäisimmät taisivat epäillä Teemu Pukin liekin olevan hiipumaan päin. Norwichin hyökkääjätähden debyyttikausi Valioliigassa päättyi tehottomasti, ja sarjatasoa alempana tuloksena oli vain yksi maali kauden kuudessa ensimmäisessä ottelussa.

Viime viikkoina suomalaisen jalkapallon ystävät ovat voineet todeta epäilyt vääriksi. Pukki, 30, on takonut maaleja yhtä kovalla tahdilla kuin sensaatiomaisella kaudellaan 2018–19, jolloin hän nousi koko kaupungin rakastamaksi tähdeksi Norwichissa. Kausi päättyi nousujuhliin ja Mestaruussarjan maalikuninkuuteen.

Toissa kaudella Pukki teki 16 ensimmäisessä Mestaruussarjan ottelussaan kymmenen maalia. Nyt saldo on 16 ottelua, yhdeksän maalia. Molemmilla kerroilla koneen kesti hetken käynnistyä, mutta vauhtiin päästyään Pukki on ollut pysäyttämätön.

Pukki tekee Mestaruussarjassa oikeastaan enemmän maaleja kuin maaliodottaman perusteella pitäisi.

Pukki voisi aivan hyvin pelata Valioliigassa, kuten viime kaudella. Toisaalta juuri tällä hetkellä hänen on järkevintä pelata Norwichissa.

Maalinteon tehokkuudessa ero Valioliigaan verrattuna

Pukin pelaamista pitää tietysti arvioida muillakin mittareilla kuin maaleilla. Norwichin päävalmentaja Daniel Farke onkin usein kehunut suomalaisen työmoraalia ja taitoa pelata puolustussuuntaan. Pukki on tärkeä joukkueelleen muutenkin kuin viimeistelijänä.

Sarjanousua tavoittelevan joukkueen ykköshyökkääjälle tärkein mittari on kuitenkin tehdyt maalit.

Niitä Pukki on tehnyt riittävästi – hän on Mestaruussarjan maalipörssissä neljäntenä.

Teemu Pukki
Tuttu näky Mestaruussarjassa. Teemu Pukki on ehtinyt loistavaan maalintekopaikkaan.Gareth Copley / Getty Images

Yksi tapa arvioida Pukin onnistumista on maaliodottama (xG). Yksinkertaistettuna maaliodottama kertoo, millä todennäköisyydellä laukaus menee maaliin eri tilanteissa. Malli ei ole tietenkään täydellinen, mutta se antaa osviittaa siitä, kuinka monta maalia pelaajan olisi pitänyt tehdä tilastollisen todennäköisyyden perusteella.

Infogol-sivuston mukaan Pukin maaliodottama 5,78 on tällä kaudella Norwichin paras. Maaliodottaman perusteella Pukin olisi pitänyt siis tehdä tällä kaudella 5-6 maalia, mutta todellisuudessa maaleja on syntynyt enemmän. Tästä voi päätellä ainakin sen, että Pukki käyttää maalipaikat poikkeuksellisen tehokkaasti hyväkseen.

Otanta on tietenkin pieni, mutta iso kuva tarkentuu, kun otetaan huomioon kausi 2018–19. Pukki teki maaliodottamaansa enemmän maaleja myös toissa kaudella Mestaruussarjassa. Maalikuninkuus irtosi 29 osumalla, kun odottaman mukaan maaleja olisi pitänyt tulla 23.

Sen sijaan viime kaudella Valioliigassa suomalaishyökkääjän osumatarkkuus oli linjassa tilastollisen arvion kanssa. Pukin maaliodottama oli 11,52. Verkko heilui Valioliigassa 11 kertaa.

Pukki käyttää siis maalipaikkansa tehokkaammin hyödykseen Mestaruussarjassa kuin Valioliigassa. Mikä selittää eron?

Yksi vastaus on tietenkin sattuma, jolla on urheilussa suuri merkitys. Voi myös tulkita, että Pukki ylisuorittaa ja jossain vaiheessa maalitahti tasaantuu.

Tai kenties Pukki on yksinkertaisesti niin hyvä maalintekijä, että hän pystyy viimeistelemään Mestaruussarjan tasoisessa sarjassa useammin kuin “pitäisi”.

Jääminen Norwichiin on oikea ratkaisu ainakin kahdesta syystä

Pukki on pystynyt pitämään huipputasonsa jo kahden ja puolen kauden ajan Englannissa. Maalinteon tehokkuuden perusteella hänelle sopiva sarjataso olisi Valioliiga.

Viime kauden 11 maalillaan Pukki oli Valioliigan 20 parhaan maalintekijän joukossa. Sarjassa pelaa 20 joukkuetta, joten lyhyellä matematiikalla Pukille luulisi löytyvän ottajia Englannin ykköstasolla.

Teemu Pukki
Siirtohuhuissa pyörinyt Teemu Pukki viihtyy Norwichissa.Stephen Pond / Getty Images

Tästä huolimatta Pukki ilmoitti viikonloppuna, ettei hän aio jättää Norwichia, kun siirtoaika alkaa seuraavan kerran tammikuussa.

Pelaajat toki antavat siirtospekulaatioista elävälle brittimedialle vastaavanlaisia lausuntoja tämän tästä, mutta Pukin nöyrän luonteen tietäen on vaikea uskoa suomalaispelaajan valehtelevan.

Jääminen Norwichiin on Pukilta oikea ratkaisu ainakin kahdesta syystä.

Ensi kesän EM-kisoja ajatellen Pukin on parempi tehdä tulosta voittavassa joukkueessa, jonka pelisysteemi sopii hänelle erinomaisesti. Näin Huuhkajat saa suurella todennäköisyydellä ykköstykkinsä kisoihin täynnä itseluottamusta. Uudessa ympäristössä on aina se riski, ettei homma lähdekään rullaamaan heti alusta.

Toisekseen, Norwich on tällä hetkellä toisena Mestaruussarjassa ja peli kulkee. Mieluisin tapa Pukille palata Valioliigaan on nousta sinne joukkueessa, jossa hän saavutti nykyisen tasonsa pelaajana.

Ja jos Norwichin nousuhaaveet jostain syystä kariutuisivat, nykyvireen jatkuessa Pukille tarjoutuu ensi kesänä varmasti mahdollisuus kokeilla siipiään korkeammalla tasolla jossain muussa joukkueessa.

Teemu Pukin Norwich pelaa seuraavan ottelunsa tänään keskiviikkona Readingia vastaan klo 22 Suomen aikaa.

Lue myös:

Teemu Pukki onnistui suunnitelmassaan juhlaottelussa: "Olen siitä hyvin iloinen"

Teemu Pukki hurjassa vireessä! Viimeisteli kahdesti juhlaottelussaan

Teemu Pukki sitoutuu Norwichin nousuhaaveisiin: "Taistelen tämän joukkueen puolesta"

Teemu Pukki ja Natalia Kuikka arvostettiin Vuoden pelaajiksi

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat