Suomalaiskaksikon Predatorsin ykköstorjujan paikasta haastava huippuvahti ja Kanadan kivikova kapteeni – näiltä tähtipelaajilta odotetaan loistoa nuorten MM-kisoissa

Jääkiekon nuorten MM-kisoissa pelaa tänä vuonna 44 ensimmäisellä kierroksella NHL:ään varattua pelaajaa. Yle Urheilu esittelee kentällisen verran muiden maiden tähtipelaajia.

Jaroslav Askarovin on varannut Nashville Predators. Kuva: Peter Kovalev/TASS/Getty Images

1

Kirby Dach, Kanada, hyökkääjä

Tämän vuoden turnauksesta oli vähällä tulla kaikkien aikojen nuorten MM-kisat, kun NHL-kausi alkaa koronaviruspandemian sotkemien suunnitelmien vuoksi vasta tammikuun 13. päivänä. Vaikka pelit eivät ole käynnissä, eivät kaikki nuoret huippupelaajat saaneet seuroiltaan lupaa lähteä kisoihin. Useita superlupauksia kaukalossa kuitenkin nähdään.

Pelkästään Kanadan MM-joukkueessa kiekkoilee 20 ykköskierroksen NHL-varausta. Yksi heistä on Kanadan kapteeni Kirby Dach, jonka odotetaan jo tässä vaiheessa nousevan turnauksen parhaaksi pelaajaksi. Häntä ei nähtäisi nuorten kisoissa, mikäli NHL-kausi pyörisi normaalisti.

Dachin pelikäsitys on erinomainen ja häneltä voidaan odottaa upeita taidonnäytteitä hyökkäyspäässä.

Kanadalaishyökkääjä Dach pelasi viime kauden pääosin NHL-joukkue Chicago Blackhawksissa. 64 pelaamassaan runkosarjan ottelussa hän iski kahdeksan maalia ja antoi 15 maaliin johtanutta syöttöä.

Pudotuspeleissä kanadalainen oli oivassa vireessä. Yhdeksään otteluun syntyi tehot 1+5=6.

Dach on viime vuoden NHL-varaustilaisuuden kolmosvaraus. Hänen edellään varattiin Jack Hughes ja Kaapo Kakko, joita ei nähdä MM-kisoissa tänä vuonna.

Kuva: Jonathan Daniel/Getty Images

2

Lucas Raymond, Ruotsi, hyökkääjä

Lucas Raymond on Ruotsin hyökkäyksen älykäs pelintekijä, jolta odotetaan kovia tehoja yhdessä Alexander Holtzin kanssa.

18-vuotias Raymond pelasi nuorten kisoissa jo viime vuonna häkkipäänä. Tuolloin hän teki seitsemässä ottelussa tehot 2+2=4.

Nyt kokemusta on entistä enemmän, sillä menossa on jo kolmas kausi, kun Raymond on pelannut Ruotsin pääsarjassa SHL:ssä. Syksyn 22 ottelussa hän on tehnyt Frölundan paidassa viisi maalia ja syöttänyt seitsemän.

Hyökkäyspään ilotulituksen lisäksi Raymond hallitsee kokonaisvaltaisen pelin: hän tappaa alivoimia, ryöstää vastustajalta kiekkoja ja karvaa aggressiivisesti.

Raymond varattiin tänä vuonna neljännellä vuorolla NHL-joukkue Detroit Red Wingsiin.

Kuva: Peter Kovalev/TASS/Getty Images

3

Cole Caufield, USA, hyökkääjä

Yhdysvaltain hyökkääjän Cole Caufieldin tehot 1+1 viime vuoden nuorten MM-kisoissa olivat pettymys, mutta hän kuuluu jälleen kerran kisojen lahjakkaimpiin hyökkääjiin. Caufieldilla on todella tuhoisa, tarkka ja nopea laukaus, joten maaleja voidaan odottaa viime vuotta enemmän. Caufield pääsi jo ennen MM-kisoja aloittamaan kauden seurajoukkueessan Yhdysvaltain yliopistosarjassa. Wisconsinin riveissä hän tykitti kymmenessä ottelussa tehot 6+6=12.

Caufield on ennen tätä vuotta pelannut kahdet alle 18-vuotiaiden MM-kisat ja yhdet alle 20-vuotiaiden MM-kisat. Keväällä 2019 hän voitti alle 18-vuotiaden kisojen maalipörssin ja hänet valittiin turnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi ja parhaaksi hyökkääjäksi.

Caufield varattiin viime vuonna numerolla 15 NHL:ään Montreal Canadiensiin. Hän ei ole tehnyt vielä tulokassopimusta, mutta lienee suuri palanen Canadiensin hyökkäystä tulevaisuudessa.

Kuva: David Kirouac/Icon Sportswire/Getty Images

4

Bowen Byram, Kanada, puolustaja

Jo viime vuonna maailmanmestaruutta Kanadan kanssa juhlineen Bowen Byramin odotetaan olevan jopa koko kisojen paras puolustaja.

Byram varattiin viime vuonna neljännellä vuorolla Colorado Avalancheen, ja hän solmi tulokassopimuksensa pian varaustilaisuuden jälkeen. Viime kausi meni silti vielä Kanadan juniorisarjassa WHL:ssä, jossa Byram teki 50 ottelussa tehot 14+38=52. Tällä kaudella kanadalaispuolustaja ei ole vielä pelannut seurapelejä, mutta suunnannee MM-kisojen jälkeen Avalanchen harjoitusleirille.

Byram on taitava kiekollinen puolustaja, joka hoitaa oman pään velvoitteet kunnialla, mutta antaa tulitukea myös hyökkäyspäässä. Kiekon kanssa hän pysyy rauhallisena ja tekee harkittuja ratkaisua.

Kuva: Dustin Bradford/Icon Sportswire/Getty Images

5

Jake Sanderson, Yhdysvallat, puolustaja

Jake Sanderson kantaa suurta vastuuta Yhdysvaltain puolustuksessa. Entisen NHL-hyökkääjän Geoff Sandersonin poika hoitaa puolustusvelvoitteensa varmasti ja antaa myös tulitukea hyökkäykselle.

Ottawa Senators varasi Sandersonin viidennellä vuorolla tänä vuonna. Sandersonin ei kuitenkaan odoteta vielä lähivuosina siirtyvän Senatorsin riveihin. Puolustajalupaus aloitti tänä syksynä ensimmäisen yliopistovuotensa Pohjois-Dakotassa. Ennen Yhdysvaltain MM-leirityksiä Sanderson ehti pelata uudessa seurajoukkueessa kolme peliä, joissa hän teki yhden maalin ja syötti kaksi.

Kuva: Dave Reginek/Getty Images

6

Jaroslav Askarov, Venäjä, maalivahti

Huippumaalivahti Jaroslav Askarov on mestaruuskamppailuun ennakoidun Venäjän maajoukkueen kivijalka.

Isokokoinen (192 cm/80 kg) Askarov varattiin tänä vuonna yhdennellätoista vuorolla Nashville Predatorsiin. Vaikka nuorien maalivahtien harvoin nähdään nousevan pian varauksensa jälkeen NHL:ään, Askarov voi tuon tempun tehdä. Hänellä on sopimusta jäljellä Venäjälle vielä ensi kauden verran, mutta häntä pidetään valmiina siirtymään jo sen jälkeen Nashvilleen (siirryt toiseen palveluun).

Predatorsin nykyisen maalivahtikaksikon muodostavat Pekka Rinne ja Juuse Saros.

Askarov sijoittuu hyvin ja liikkuu tolppien välissä sulavasti. Tällä kaudella hän on päässyt pelaaman jo seitsemän peliä KHL:ssä kivikovassa SKA:n joukkueessa, jossa hän torjui kiekot 96,2 prosentin varmuudella.

Askarovin kisojen parhaan maalivahdin tittelistä vahvimmin haastaa, ainakin ennakkoarvioissa, Yhdysvaltain Spencer Knight. Knight pelaa jo kolmatta kertaa nuorten MM-kisoissa ja toista vuotta putkeen hän on joukkueensa aloittava maalivahti.

MM-kisoihin Knight tulee mainiossa vireessä. Alkukaudesta hän on torjunut Yhdysvaltain yliopistosarjassa Boston Collegen joukkueessa neljässä ottelussa neljä voittoa, joista kaksi on tullut nollapeleillä.

Lue myös:

Nuorten Leijonien päävalmentaja Antti Pennanen tietää, miten mestaruus voitetaan – nyt vuosien työ pitäisi tehdä parissa viikossa

Palaako Nuoret Leijonat mitalikantaan Edmontonissa? Tässä jääkiekon nuorten MM-kisojen koko otteluohjelma

Kuva: Mikhail Japaridze/TASS/Getty Images