Suora

  • Power Stage, Rovaniemi
  • Elävä arkisto esittää

Suorasanaiset ulostulot naisten epäreilusta kohtelusta mäkihypyssä kohahduttivat Ruotsissa ja Norjassa, myös Suomen maajoukkue huolissaan – FIS:n vastaus kritiikkiin ihmetyttää

Miesten maailmancupissa on kilpailtu tämän kalenterivuoden aikana 16 kilpailua, kun naisissa on vain takana yksi kilpailu. Tämä on herättänyt kysymyksen epätasa-arvosta lajin sisällä.

mäkihyppy
Maren Lundby
Maren Lundby arvostelee rajusti Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n päätöksentekoa.Alex Nicodim/NurPhoto via Getty Images

Naisten mäkihypyn maailmancup käynnistyy tällä viikolla Ramsaussa Itävallassa. Ennen kauden avauskilpailua lajipiireissä on kuohunut. Hallitseva olympiavoittaja ja maailmanmestari Maren Lundby avautui Norjan TV2:n haastattelussa mäkihypyssä vallitsevasta epätasa-arvosta. (siirryt toiseen palveluun)

– Olemme kilpailleet tänä vuonna yhden kerran, 23. tammikuuta. Miehillä on ollut 16 kilpailua ja sen lisäksi lentomäen MM-kilpailut. Olen varma, että jos joku olisi halunnut tehdä jotain puolestamme, olisi se ollut mahdollista, Lundby sanoi.

Ramsaun avauskilpailu on loppuvuoden aikana myös ainoa maailmancupin kilpailu naisten mäkihypyssä. Sen jälkeen on luvassa pitkä yli kuukauden mittainen tauko, sillä tammikuun kilpailut Japanissa peruttiin koronaviruspandemian takia. Niitä ei ole korvattu kilpailuilla muualla. Ramsaun jälkeen seuraavat naisten mäkihypyn maailmancupin kilpailut olisivat luvassa vasta tammikuun 23–24. päivä Sloveniassa Ljubnossa.

Naisten mäkihypyn maailmancup-kauden piti alkaa joulukuun alussa Lillehammerissa, mutta kilpailut siirrettiin myös koronaviruspandemian takia. Miehillä on ehtinyt olla jo kuusi kilpailua Puolassa Wislassa, Suomessa Rukalla ja Venäjällä Nizhni Tagilissa.

FIS:n toiminta ihmetyttää

Maanantaina naismäkihyppääjät saivat lisää huonoa uutisia, kun kansainvälinen hiihtoliitto FIS ilmoitti peruneensa mäkihypyn maailmancupin kilpailut Pekingissä Kiinassa. (siirryt toiseen palveluun) Miesten kilpailut siirrettiin Puolaan. Naisten kilpailuja ei siirretty mihinkään, vaan Pekingin kilpailut vain peruttiin naisilta.

Lundby tunnetaan mäkihypyssä tasa-arvon suurena puolestapuhujana, mutta viime aikojen tapahtumat ovat rapauttaneet hänen motivaatiotaan.

– On ollut vaikeaa mennä harjoituksiin, kun ei ole mitään maalia nähtävissä, Lundby sanoi.

Maren Lundby
Maren Lundby on hallitseva maailmanmestari ja olympiavoittaja.Stanko Gruden/Agence Zoom/Getty Images

Hänen mukaansa naisten mäkihypyn tilannetta ei voi selitellä pelkällä koronaviruspandemialla.

– Meidän pitää istua ja katsella, kun muu koko muu maailma kilpailee muissa lajeissa. Tuntuu, että koronaviruksen hillintä ei ole ainoastaan ongelmana, Lundby painotti.

Lundby totesi lakonisesti, että naisten kilpailujen järjestäminen tuntuu olevan syystä tai toisesta vaikeaa. 26-vuotiaan norjalaistähden mukaan näyttää siltä, kilpailujen järjestäminen on vaikeaa, koska kyse on naisista.

– Miesten kisojen perumisen jälkeen korvaava kisa löytyy aika nopeasti, Lundby toteaa.

Ruotsin nuori mäkihyppylupaus Astrid Norstedt piti SVT:n haastattelussa myös tilannetta kauheana (siirryt toiseen palveluun). SVT tavoitti myös FIS:n mäkihypyn kilpailupäällikön (siirryt toiseen palveluun)Sandro Pertilen kommentoimaan kuumaa keskustelua. (siirryt toiseen palveluun) Pertilen mukaan tilanne johtuu naisten ja miesten mäkihypyn erilaisesta markkina-arvosta.

– Valitettavasti tämänhetkiset tuotot naisten mäkihyppykilpailujen järjestämisestä eivät riitä kattamaan kaikkia kustannuksia tapahtuman järjestämisestä. Se on yksi syy, miksi moni ei halua järjestää kilpailuja. Miesten kilpailuille on suuremmat tuotot, joten järjestäjiä on helpompi löytää, Pertile perustelee.

Pertilen mukaan FIS:n naisten mäkihypyn kilpailunjohtaja Chika Yoshida on yrittänyt etsiä kilpailujärjestäjiä ympäri maailmaa, mutta ei ole löytänyt ketään.

Suomessa ollaan huolissaan – ei täysin ymmärretä FIS:n perusteluja

Suomen naisten mäkihyppymaajoukkueessa ollaan myös seurattu ulostuloja ja ollaan oltu samoilla linjoilla Maren Lundbyn kanssa.

– On se ollut huolestuttava tilanne. Maren ei ole ollut ainoa huolestunut. Olemme käyneet FIS:n kanssa keskustelua, Suomen naisten mäkihyppymaajoukkueen valmentaja Ossi-Pekka Valta kuvailee.

– Olemme yleisesti toivoneet, että edettäisiin samaan suuntaan miesten kanssa eli kilpailuja olisi. Naisetkin pääsisivät urheilemaan siinä missä miehetkin. Suurin osa naisista tekee tätä ihan työkseen. Pitäisi olla kyllä samat mahdollisuudet naisilla.

Ramsaussa kilpailee kolme suomalaista maailmancupin avauksessa: Susanna Forsström, Julia Kykkänen ja Jenny Rautionaho. Hekin kertovat vähäisestä kilpailumäärästä johtuvasta turhautumisesta ja harmituksesta.

– Turhauttaahan se tietysti, että kilpailuja on niin vähän. Meillä on perjantaina ensimmäinen kilpailu. Miehet ovat tänä talvena kiertäneet nyt neljä viikkoa kilpailuja. Kilpailumäärät ovat aika eri luokassa, Forsström toteaa.

Susanna Forsström
Susanna Forsström otti viime kaudella kolme maailmancupin pistettä.AOP/imago sport

– Totta kai se harmittaa, että tekee kaikkensa voidakseen kilpailla maailman huipulla. Sitten ei ole kisoja. Se meinaa vähän syödä motivaatiota, mutta ei voi antaa periksi, Rautionaho sanoo.

– Sanotaan näin, että tilanne ei ole todellakaan ihanteellinen, Kykkänen sanoo.

– Joulukuussa olisi ollut muutenkin vaan Lillehammerin kilpailut. Olisi tullut muutenkin hölmö tauko. Täytyy olla tyytyväinen, että saatiin edes yksi kisa. Mutta tämän jälkeen tulee viiden viikon tauko. Eikä tiedä, miten muiden kisojen käy. Totta kai olisi hyvä, jos meillekin kisoja yritettäisiin korvata. Mutta se ei ole meidän päätettävissä.

Suomen mäkijoukkueessa ei ymmärretä aivan täysin FIS:n perusteluja.

– On siinä varmasti pohjaakin, mutta tulee kysymys: Kumpi tuli ensin muna vai kana? Jos ei lähdetä kehittämään, millä se sitten lähtee kehittymään, Valta muistuttaa.

– Ymmärrän tietysti FIS:n kannan, mutta ihmettelen samalla millä lajin tilannetta ja arvoa saadaan nousemaan? Näkisin, että kilpailuiden kautta laji ja arvostus kasvavat, Forsström vastaa.

– Perustelut ovat varmaan siinä mielessä totta, että naisten mäkihyppy on aika pieni laji. Kilpailuiden kautta saisi kuitenkin varmasti näkyvyyttä ja saisi enemmän tasa-arvoa miesten ja naisten välille, Rautionaho pohtii.

– Väitän, että jos naisten kisoja halutaan oikeasti hypätä, ne hypätään, Kykkänen kuittaa.

Suomessa menty eteenpäin

Naisten maajoukkueen jäsenet kokevat, että Suomen sisällä naisten mäkihypyn arvostus on kasvanut viime vuosina. Parannettavaa toki vielä riittää.

– Ainahan kehityskohteita on ja tulee todennäköisesti olemaan meidän kohdalla vielä vuosia. On varmasti tullut hyviä asioitakin, Kykkänen sanoo.

– Mutta aina voi varmasti panostaa ja kehittää, jos halua on.

– Kun aloin kiertämään itse kansainvälisiä kisoja, touhu oli vähän erinäköistä. Ei tiennyt, että lähdetäänkö kisoihin vai ei. Nyt meillä on maajoukkue. Olemme päässeet tasaisesti leireilemään ja päässeet ottamaan isoja askeleita eteenpäin, Rautionaho summaa.

Jenny Rautionaho
Jenny Rautionaho hakee ensimmäisiä maailmancupin pisteitä tällä kaudella.AOP/Rex Features

– Suomessa on menty parin viime vuoden aikana hienosti eteenpäin. Ei olla samalla viivalla miesten kanssa, mutta ainakin sinnepäin. On Suomessa ainakin oikea suunta, Forrström toteaa.

– Homma helpottuu. Ei tarvitse uida vastavirtaan. Silti on asioita vielä tehtävänä. Mutta menemme oikeaan suuntaan asian tiimoilta, Valta sanoo.

Tasonnosto haussa

Viime kaudella kaksi suomalaista oli maailmancupin pisteillä. Julia Kykkänen otti yhteensä 14 pistettä. Susanna Forsström keräsi kolme pistettä.

Jenny Rautionaho oli viime vuonna mukana kahdessa maailmancupin kilpailussa: Lillehammerin kauden avauksessa 38:s ja Ljubnon joukkuemäessä. Siinä kilpailussa Suomi oli kahdeksas.

– Odotan totta kai hyviä hyppyjä ja lähtökohtaisesti kaikki karsinnasta kilpailuun mukaan. Kaikilla on edellytykset hypätä kilpailussa 30 parhaan joukkoon, Valta kuvailee odotuksia Ramsauhun.

Julia Kykkänen
Julia Kykkänen on ollut pitkään Suomen ykköshyppääjä.AOP/imago sport

Päävalmentajan mukaan kehitystä on ollut havaittavissa koronaviruspandemian aiheuttamista haasteista huolimatta. Valta kertoo, että joukkue on päässyt harjoittelemaan aika rauhassa.

– On tullut selvästi hyviä tuloksia sekä mäessä että fysiikkapuolella. Alkutalvi on ollut vähän haasteellinen lumitilanteen takia. Olemme saaneet käytyä yhden leirillä Rovaniemellä viime viikolla, Valta sanoo.

Kokonaisuudessaan joukkue tavoittelee tasonnostoa aiemmista kausista.

– Tällä kaudella kirkkaimpana loistaa tietysti Oberstdorfin MM-kilpailut. Mutta tällä kaudella mieluusti kolme naista maailmancupin pisteille ja mieluusti enemmän kuin yksi piste, Valta sanoo.

Naisten mäkihypyn maailmancup alkaa Ramsaussa torstaina ja perjantaina 17–18.12. Torstaina kilpaillaan karsinta. Perjantaina kilpailu nähdään suorana Yle Areenassa kello 16.35 alkaen ja TV2:ssa kello 18 alkaen.

Lue lisää:

Janne Ahoselta kova paljastus Urheilustudion Instagram-livessä – päihitti Ilkka Herolan harjoituskisassa: "Otin välineet mukaan, jos pojat ei uskalla tai jotain"

Suomen ensimmäinen naisten mäkihypyn maajoukkue on nyt kasassa, mutta budjetti vielä auki – Yhä useampi tyttö haluaa lentää

Tuore Suomen mestari iloitsee uudesta mäkihypyn kisamuodosta – arvostus nousussa: "Ihmisille tuli Suomessa yllätyksenä, että naiset ja tytötkin voivat hypätä"

Suomen naismäkihyppääjät harvinaiseen huippusuoritukseen! Ykkösnimi pettyi silti pahasti: "Ei auta kuin soittaa taas psykologille"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat