Suora

  • Urheiluruutu

Tyrmäyskone Rocky Marciano lopetti uransa käsittämättömään tulokseen, jota ei ole vieläkään rikottu – löi niin kovaa, että vastustaja joutui koomaan ja Muhammad Alikin nöyrtyi

Rocky Marcianon voitontahto ja tyrmäysvoima tekivät hänestä amerikkalaisen unelman kiiltokuvan 1950-luvulla.

nyrkkeily
Rocky Marciano
Rocky Marciano omasi hurjan lyöntivoiman.Photo by Stanley Weston/Getty Images

On äärimmäisen harvinaista voittaa ammattilaisnyrkkeilyn huipulla kaikki ottelunsa. Useissa painoluokissa menestystä niittänyt Floyd Mayweather Jr. lienee tunnetuin MM-tittelin voittanut, joka poistui kehästä voittajana kaikissa 50 ammattilaisottelussaan. Naisissa tyylikkäintä saraketta pitänee Muhammad Alin tytär Laila Ali, joka voitti kaikki 24 otteluaan.

Jos raskaan sarjan huippuja listaa 1900-luvun alusta tähän päivään asti, niin esimerkiksi Gene Tunney, Joe Louis, Muhammad Ali, Mike Tyson, Lennox Lewis ja Vladimir Klitschko ovat kaikki hävinneet ainakin kerran.

WBC-liiton MM-titteliä tällä hetkellä halussaan pitävällä Tyson Furylla on voittojen lomassa yksi ratkaisematon.

Raskaassa sarjassa on vain yksi maailmanmestari, joka on voittanut kaikki ottelunsa: yhdysvaltalainen Rocky Marciano, jonka kultavuodet osuivat 1950-luvun alkupuoliskolle. Marciano voitti MM-tittelin vuonna 1952 ja puolusti mestaruuttaan kuudesti.

Italialaistaustaisen Rocky Marcianon nimi nousee silti harvoin aivan kärkipäähän, kun raskaan sarjan parhaita laitetaan järjestykseen. Marcianon rakettimainen ura loppui vain 32-vuotiaana.

"En oikeastaan koskaan pelännyt kehässä"

Jos vuonna 1947 olisi pitänyt ennustaa, minkälaisen ammattilaisuran Massachusettsin Brocktonissa majaa pitänyt Rocco Marchegiano olisi tehnyt, tuskin kovinkaan moni olisi povannut uraa raskaan sarjan huipulla.

Raskaan sarjan nyrkkeily eli kukoistuksen aikakauttaan, kun monipuolisesta urheilutaustasta ponnistanut Joe Louis -fani päätti ruveta ammattinyrkkeilijäksi vasta reiluna parikymppisenä.

Tie huipulle näytti kiviseltä: Marcianon amatööriura oli vaatimaton, eikä hänen kehonrakenteensa ollut nyrkkeilijälle tyypillinen.

179 senttimetriä pitkän Marcianon ulottuvuus, eli käsivarsien pituus, oli raskaan sarjan nyrkkeilijäksi varsin kehno. Hän ei voinut käytännössä turvautua ollenkaan nyrkkeilijän peruskalustoon kuuluviin jabeihin.

Lisäksi Marciano painoi noin 85 kiloa, jolla hän kuuluisi nykyisten painoluokkien perusteella alempaan raskaaseen sarjaan. Marciano kuului koko uransa ajan kastiin, jossa vastustajina saattoi olla häntä kymmeniä kiloja painavampia nyrkkeilijöitä.

Miten näistä aineksista kasataan maailmanmestari?

Armottomalla työnteolla, kovalla luonteella, omien rajojensa tiedostamisella ja hirmulyönneillä.

Rocky Marciano
Rocky Marciano voitti MM-tittelin vuonna 1952.The Stanley Weston Archive/Getty Images

Nimeään Amerikan markkinoille sopivammaksi uransa alkutaipaleella muuttanut Marciano joutui puutteidensa takia kehittämään omaperäisen nyrkkeilytyylin, joka perustui siihen, että iskut lyödään läheltä vastustajaa. Tämän mahdollisti Marcianon äärimmäisen kova luonne ja kestävä leuka, joka oli otteluissa jatkuvasti iskualtis.

Marciano joutui ottamaan paljon osumia päästessään vastustajan lähelle, mutta fyysisesti äärimmäisen kestävä Marciano iskettiin urallaan kehämattoon vain kaksi kertaa.

– En oikeastaan koskaan pelännyt kehässä, Marciano avasi luonnettaan.

Yksi kaikkien aikojen tyrmääjistä

Marcianon suurin valttikortti oli uskomaton lyöntivoima.

Marcianon tyrmäysprosentti on edelleen yksi kaikkien aikojen kovimmista, uransa lopettaneista maailmanmestareista paras. Hän voitti 49 ottelusta 43 tyrmäyksellä. Tyrmäysprosentti 87 on kovempi kuin George Foremanilla tai Vitali Klitschkolla. Kovinta lukemaa pitää yhä huipulla nyrkkeilevä Deontay Wilder 93 prosentilla.

Painonnostotaustaisen Marcianon kulmikas tyyli kehässä herätti alussa naurua lajipiireissä, mutta jatkuvat tyrmäykset hiljensivät epäilijät.

Marcianon iskujen kovuudesta kertoo se, että vastustajat kirjaimellisesti joutuivat henkihieveriin hänen lyönneistään. Vuonna 1949 Marciano tyrmäsi Carmine Vingon sairaalakuntoon ja kuolemanporteille. Aivoleikkaukseen joutunut Vingo selvisi täpärästi, mutta ei enää koskaan otellut kehässä.

Deontay Wilder tuulettaa mestaruusvyön kanssa.
Deontay Wilder pitää nimissään tyrmäystilaston ykkössijaa.Getty Images

Kumma sääntö pelasti ihannetilaston

Vingon kohtaamisen jälkeen Marciano joutui uransa ainoan kerran tuomioon hajaäänin. Marciano voitti Roland La Strazan kiistellysti tuomariäänin 5–4, 4–5 ja 5–5, jolloin nykyinen kymmenpistejärjestelmä ei ollut vielä käytössä.

Nykysäännöillä ottelu olisi tuomittu ratkaisemattomaksi, mutta Marciano voitti ottelun sen aikaisella New Yorkin ja Massachusettsin osavaltioiden lisäpistejärjestelmällä, joilla tasatulokset estettiin. Voitto kallistui tämän pykälän takia Marcianolle. Vuoden 1953 uusinnassa Marciano tyrmäsi La Starzan.

Marcianon hurjan kuntopohjan takia hän pystyi tekemään hämmentävän pitkiä iskusarjoja vastustajilleen hyytymättä itse. Jos useimmat lyönnit menivätkin ohitse, niin yleensä joku osui kunnolla.

Marciano nousi koko nyrkkeilykansan tietoisuuteen kukistamalla oman idolinsa, uransa ehtoon puolella olleen Joe Louisin. Louis oli ensimmäinen afroamerikkalainen urheilusankari Yhdysvalloissa ja oli puolustanut MM-titteliään ennätykselliset 26 kertaa. Louis oli jo kertaalleen ennättänyt lopettaa uransa ja palasi kehään rahan perässä.

Marciano päätti kuitenkin Louisin uran lopullisesti pitkän iskusarjan päätteeksi kahdeksannessa erässä. Oman sankarin tyrmääminen otti koville, Marciano itki ottelun jälkeen.

Marcianon kovien lyöntien takana oli äärimmäisen kurinalainen työmoraali. Hän oli tunnettu rankoista harjoitusleireistään ennen ottelua. Perhe-elämä ja muut viihdykkeet unohtuivat, kun hän keskittyi otteluihin äärimmäisen antaumuksellisesti.

Himoittu ennätys

MM-titteliotteluun Marciano pääsi vuonna 1952 Jersey Joe Walcottia vastaan. Kokenut Walcott oli menossa pistevoittoon ellei Marciano tyrmäisi häntä viimeisissä erissä. Vielä 1950-luvulla oli käytössä 15 erää, ja Marciano teki kuuluisan tyrmäyksen erässä 13. Marciano ajoi Walcottin kulmaan ja viimeisteli hänet kenttään hurjalla oikealla koukulla.

Marciano puolusti mestaruuttaan kuudesti ja päätti uransa syyskuussa 1955, vain 32-vuotiaana. Marcianon saldosta, 49 voittoa ja 0 tappiota, muodostui sittemmin myyttinen lukema, jota jahdattiin vuosikymmeniä.

Lähimmäksi raskaassa sarjassa on toistaiseksi päässyt Larry Holmes, joka voitti 48 ensimmäistä otteluaan. Holmesin unelman romutti kuitenkin Michael Spinks vuonna 1985.

Alemmissa luokissa ennätys on rikottu. Kaiken saavuttanut Floyd Mayweather Jr. otti uransa 50. ammattilaisvoittonsa elokuussa 2017 nitistämällä Conor McGregorin.

– Rocky Marciano on legenda, Mayweather viittasi ennätyksen rikkomiseen ottelun jälkeen.

Marcianon tilastoissa pitää kuitenkin huomioda se, että hän otteli peräti 42 kertaa ennen MM-titteliottelua. Vähän amatöörinä otellut Marciano otteli uransa alussa poikkeuksellisen paljon nykyottelijoihin verrattuna, lähes ottelu per kuukausi -tahdilla.

Esimerkiksi Tyson Fury voitti MM-vyön 25. ottelussaan.

Floyd Mayweather
Floyd Mayweather rikkoi Rocky Marcianon ennätyksen vuonna 2017.Getty Images

"Olen vain pirun hyvä"

Huippu-urheilussa nähdään jatkuvasti, kun lopettanut urheilija palaa eläkepäiviltään takaisin lajin pariin. Raskaan sarjan nyrkkeilyssä moni huippunimi, kuten esimerkiksi Joe Louis ja Muhammad Ali, lopetti uransa lopullisesti vasta saatuaan kunnon nöyryytyksen kehässä vanhoina päivinään.

Myös Rocky Marciano aikoi palata kehään parin vuoden tauon jälkeen. Ruotsin Ingemar Johansson ja Floyd Patterson olivat valloittaneet Marcianon paikan raskaan sarjan kärjessä, ja Marciano palasi harjoittelemaan aikomuksenaan palata takaisin huipulle.

Marciano kuitenkin huomasi nopeasti, ettei kykyne enää harjoittelemaan samalla tavalla kuin aiemmin ja paluuta ei nähty.

rocky
Rocky Marciano (oik.) vierailulla Valkoisessa talossa presentti Dwight D. Eisenhowerin vastaanotolla.Bettmann/Gettyimages

Jo uransa aikana Marcianoa pidettiin amerikkalaisen unelman ruumiillistumana. Italialaistaustaisen työläisperheen lapsi nousi huipulle ja koko kansan maineeseen kovalla työllä ja määrätietoisella harjoittelulla.

Kuinka kova Marciano lopulta oli?

Monien papereissa kaikkien aikojen paras, Muhammad Ali arvioi vuonna 1976, että Marciano olisi tarjonnut hänelle äärimmäisen tasaisen vastuksen. Kaksikko ei ikinä kohdannut ammattilaiskehässä.

– Hän löi kovaa. Jos olisimme otelleet parhaina päivinämme, niin en olisi ainakaan tyrmännyt häntä. Se olisi mennyt 15. erään. Olisin voinut voittaa, ottelu olisi saattanut päättyä tasan tai hän olisi voinut voittaa.

Lausuntoa voi pitää Alin kohdalla täysin epätyypillisenä, koska yleensä hän huusi kovaan ääneen olevansa kaikkien aikojen paras ja voittamaton.

Marciano ei puolestaan nostanut itseään koskaan korkeimmalle jalustalle.

– En koskaan kuvitellut olevani kaikkien aikojen paras. Ajattelin, että olen vain pirun hyvä, Marciano kertoi.

Marciano kuoli vuonna 1969 pienlentokoneonnettomuudessa päivää ennen 46-vuotissyntymäpäiväänsä. Yksi hautajaisiin osallistunut oli Carmine Vingo, jonka Marciano oli tyrmännyt rajusti 20 vuotta aiemmin.

Lue myös:

Tyrmäys päätti ottelun – Anthony Joshua näytti Kubrat Puleville kaapin paikan: "Haluan kohdata Furyn"

Lähteet: The Boxing Kings: When American Heavyweights Ruled the Ring, ESPN, Rome News-Tribune

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat