Hyppää sisältöön

Kommentti: Minne menet, ENCE? Tähtijoukkueen lopullinen hajoaminen sotki seuran tulevaisuuden suunnitelmat

ENCEn on rakennettava CS:GO-joukkueensa uusiksi, mutta mille pohjalle, kysyy Yle E-urheilun Jaakko Palvaila.

ENCEn menestyskokoonpanosta on jäljellä vain Aleksi "allu" Jalli. Kuva: imago images / Newspix / All Over Press

Quo vadis, Enceladus?

Suomalainen e-urheiluseura ENCE otsikoi syksyllä osuvasti CS:GO-joukkueensa otteita seuranneen videosarjan. Videoilla joukkueen pelaajat kävivät yhdessä ENCEn markkinointijohtajan, entisen e-urheilutähden Joona "natu" Leppäsen kanssa joukkueen ottelutallenteita ja vastailivat katsojien kysymyksiin.

Kysymys minne menet, ENCE on valitettavasti ajankohtaisempi kuin koskaan nyt, kun seuran CS:GO-joukkue on menettänyt valtaosan pelaajistostaan kuluneen vuoden aikana. Vastausta kysymykseen ei kuitenkaan ole tarjota.

Kreikkalaisesta mytologiasta inspiraationsa ammentanut e-urheiluseura, jonka nimen esikuva Enceladus merkitsee Saturnuksen kuudenneksi suurimman kuun lisäksi myös soturihahmoista jättiläistä, on toista tai kenties jo kolmatta kertaa olemassaolonsa aikana kunnon kriisissä.

Kreikkalaisessa mytologiassa Enkeladoksen uskotaan olevan haudattu tulivuori Etnan alle Sisiliassa. ENCE on kuopattu jo kertaalleen vuoden 2014 alussa, mutta seuraa ei ensimmäisellä kerralla haudattu ilmeisesti tulivuoren tai edes tunturin alle, sillä se palasi kotimaiselle e-urheilukentälle jo vuonna 2016.

ENCEn vuoden 2016 kokoonpano oli ensimmäinen suomalainen e-urheilun ammattilaisjoukkue. Kuva: Jussi Jääskeläinen / ENCE eSports

ENCEn ensimmäinen paluu CS:GO-kentille tapahtui komeasti Aleksi "allu" Jallin ja Miikka "suNny" Kempin tähdittämän joukkueen voimin. Näytti siltä, että Suomessa oli pitkästä aikaa joukkue, jolla olisi mahdollisuuksia nousta maailman kärkeen tai ainakin sen tuntumaan.

Menestystä tuli, mutta ei riittävästi, ja lopulta ENCEn oli syksyllä 2016 luovuttava Jallista FaZe Clanin hyökättyä rahoineen suomalaistähden perään. Jalli korvattiin Aleksi "Aleksib" Virolaisella, josta tuli sittemmin ihan kelvollinen CS:GO-pelaaja.

Jallin ja Kempin ensimmäinen ero vei kenties joukkueelta sen tähtivoiman, jota menestykseen olisi vaadittu. Joulukuun alussa 2016 ENCE luopui CS:GO-joukkueestaan.

Huhtikuussa 2018 ENCE palasi toistamiseen näyttävästi haudasta CS-kentille. Aleksi Jalli oli palannut, tällä kertaa ilman Miikka Kemppiä.

Tarina siitä eteenpäin lienee monille tuttu: Jallin ja Aleksi Virolaisen johtama joukkue nousi kuukausi kuukaudelta lähemmäs maailman kärkeä, kunnes eteni lopulta minor-turnauksen kautta Katowicen majoreille ja satumaiseen hopeaan maailman parhaat joukkueet koonneessa turnauksessa. Menestystä tuli, mutta nälkä ei kadonnut, joten joukkue vaihtoi Virolaisen Kemppiin.

Muutosta seurasi joukkueen hidas, mutta turmiollinen syöksykierre, jota on puitu tämän viikon aikana jo runsaasti.

Nyt näyttää siltä, että ENCE on CS:GO-joukkueen lisäksi myös seurana sekaannuksen tilassa. Uusi naula arkkuun nähtiin tänään, kun joukkueen menestyneimmässä kokoonpanossa pelannut Jani "Aerial" Jussila hyppäsi kovimman kotimaisen kilpailijan kelkkaan. Samalla HAVU ja ENCE purkivat joukkueiden välisen lainasopimuksen, jonka turvin Sami "xseveN" Laasanen oli pelannut RMR-rankingturnauksissa ENCEn riveissä, vaikka siirtyi jo aiemmin havunvihreään pelipaitaan.

Sami "xseveN" Laasanen ei palaa enää ENCE-paitaan. Kuva: StarLadder

Joukkueella on tällä hetkellä kokoonpanossaan neljä pelaajaa: Jalli, Kemppi, HAVUsta siirtynyt Joonas "doto" Forss ja Elias "Jamppi" Olkkonen, joka ei saa osallistua RMR-rankingturnauksiin Valvelta saadun pelikiellon vuoksi. Rankingturnauksilla ei tosin ole ENCElle enää mitään merkitystä: Laasasen, Jussilan ja armeijaan tammikuussa lähtevän Jere "sergej" Salon poistuttua joukkueen pisteet on nyt nollattu, koska yli 50% kiertueen ensimmäisen turnauksen pelaajistosta on vaihtunut. Haaveet major-turnaukseen pääsystä, oli turnaus sitten syksyllä 2021 tai ei, on syytä kuopata.

Samalla, kun ympärillä roihuaa, ENCE seuraa tilannetta sivusta. Seura julkaisi keskiviikkona twiitin (siirryt toiseen palveluun), jossa todettiin sen ottavan täyden vastuun siitä, ettei CS:GO-joukkueen sisäisten ongelmien vakavuutta ole huomioitu tähän asti ja seuran pohtivan rauhassa vaihtoehtoja tästä eteenpäin. Muita lausuntoja tuskin on odotettavissa.

Koko joukkue on käytännössä rakennettava uusiksi, mutta mille pohjalle? Jalli ja Kemppi ovat huhujen mukaan ajautuneet välirikkoon, jonka seurauksena Kemppi on lähtökuopissa ja vihjailujen mukaan matkalla ruotsalaisen GODSENTin riveihin. Olkkonen käy Valvea vastaan oikeustaistelua, jonka ensimmäinen erä päättyi käräjäoikeudessa Valven voittoon ja joka voi parhaassakin tapauksessa viedä vielä vuosia.

Samalla, kun ENCE murenee, Suomen CS-kentällä tilaa valtaa HAVU. Joukkue, joka jo koronakeväänä näytti osaamistaan Flashpoint-liigassa, on Jussilan myötä entistä valmiimpi nostamaan itsensä kotimaan kärkijoukkueeksi. Laasasen ja Jussilan myötä joukkueella on nyt kokoonpanossaan myös enemmän major-finalisteja kuin ENCEllä. Vallan vaihtuminen näyttää uhkaavammalta kuin vuosiin.

Aleksi Jalli on ollut se tukipilari, jonka peliesityksiin ENCE on voinut luottaa myös heikompina hetkinään. Samalla Jalli on nyt myös se pelaaja, jota entiset joukkuekaverit syyttävät joukkueen menestyskokoonpanon hajoamisesta. Hänen ympärilleen pitäisi rakentaa uusi joukkue jo kolmannen kerran.

Vielä ei ole aika haudata jättiläistä tulivuoren alle. Kunhan uusi CS:GO-joukkue saadaan kasaan, sillä on varma paikka ESL:n Pro Leaguessa, koska ENCE on turnausjärjestäjän sopimuskumppani.

Tarjolla on myös hyviä pelaajia, esimerkiksi c0ntactin avoimesti myyntiin laittama Otto "ottoNd" Sihvo. Kokoonpanon kasaamista kuitenkin hankaloittaa esimerkiksi Olkkosen pelikielto, joka pakottaisi joukkueen muuttamaan taas pelaajistoaan, mikäli paikka majoreilla on edelleen haaveena.

Kaiken kohun keskellä varjoon on jäänyt ENCEn uutinen siitä, että se vetäytyy League of Legends -pelistä. Seuralla oli paikka pohjoismaisen NLC-liigan seuraavalle kaudelle, mutta ENCE haluaa tiedotteensa mukaan keskittää voimavaransa muihin peleihin. Niissä sentään kulkee, sillä Joona "Serral" Sotala on yhä Starcraft 2:n maailman kärkeä ja Aleksi Virolaisen entisen joukkuekaverin Jari "SENTEX" Sammalniemen valmentama PUBG-joukkue matkaa ensi vuonna Etelä-Koreassa pelattavaan miljoonaturnaukseen.

ENCE on tehnyt suomalaiselle e-urheilulle valtavasti hyvää. Sama jatkuu toivottavasti myös tulevaisuudessa.

Lue myös:

HAVU teki kovan kaappauksen – Jani "Aerial" Jussila vaihtaa ENCEn kotimaiseen kilpailijaan

Kommentti: ENCE teki elokuussa 2019 virheen, jonka hintaa maksetaan edelleen

Elias "Jamppi" Olkkonen valitti pelikieltopäätöksestä hovioikeuteen – vaatii käräjäoikeuden päätöksen kumoamista