Suora

 • Världscupen i skidskytte, damernas stafett (svenskt referat)
 • Naisten viesti, Nove Mesto
 • Urheilustudio MM-hiihdot 4.3.
 • VM på skidor, herrarnas backhoppning, kval (svenskt referat)
 • Miesten mäkikarsinta HS 137
 • Urheilustudio MM-hiihdot 4.3.
 • Yleisurheilun halli-EM, 1. päivä
 • Inomhus-EM i friidrott, torsdag (svenskt referat)
 • Palkintojenjako
 • Urheiluruutu
 • Yleisurheilun halli-EM
 • Urheiluruutu
 • Elävä arkisto esittää

FIS antoi päävalmentaja Petter Kukkoselle vakavan varoituksen pukukohun vuoksi

Suomi kilpailee tänä viikonloppuna Ramsaun maailmancupissa.

yhdistetty hiihto
Petter Kukkonen
Suomen yhdistetyn maajoukkueen päävalmentaja Petter Kukkonen. Tomi Hänninen

Rajusti yhdistetyn mäkihypyn pukukikkailua vastaan hyökännyt Suomen päävalmentaja Petter Kukkonen on saanut vakavan kirjallisen varoituksen Kansainväliseltä hiihtoliitolta FIS:ltä. Syynä on Kukkosen mukaan "breach of the FIS code of conduct", eli epäkelpo käytös FIS:n toimintaa kohtaan.

Kukkonen avautui Ylelle Rukan maailmancupissa joidenkin maiden silminnähden roikkuvista mäkipuvuista ja on jatkanut samalla linjalla myös myöhemmin.

– Suhtaudun vakavasti varoitukseen. Olisin voinut harkita tarkemmin niitä sanoja, joita käytin, kommentoi Kukkonen asiaa tuoreeltaan Ramsausta, jossa yhdistetyn maajoukkue tänä viikonloppuna kilpailee.

Välittömiä suoria vaikutuksia ei Kukkonen FIS:n varoituksella arvellut kuitenkaan olevan.

– Perusviestistäni en kuitenkaan aio perääntyä. Me pyydämme FIS:iä tarkastelemaan mittaustilanteiden toimintaa. Onko niissä sellaisia avoimia kohtia, mitkä voivat altistaa kilpailumanipulaatiolle?

Yksi osa pukukikkailua on ollut se, että urheilijat ovat väitetysti huijanneet aiemmissa mittaustilanteissa. Kukkonen vaati Rukalla urheilijoiden uudelleenmittausta juuri Ramsaussa, mutta sellaista ei ole näköpiirissä.

– Minun mielestäni tätä asiaa pitäisi tarkastella nopealla aikajänteellä, eikä niin kuin useammat tahot ovat vaatineet, että vasta kevätkokouksessa tätä asiaa katsottaisiin.

– EU lainsäädännön mukaan urheilijat lasketaan ammatinharjoittajiksi. Heillä tulee olla mahdollisuus reklamoida toimintaprosesseista, jos he tuntevat että on tapahtunut väärinkäytöksiä. Pitäisi olla vielä kolmas, neutraali taho, joka asiaa lähtee selvittämään. Sitä kautta urheilijoiden oikeusturva olisi taattu.

Lue myös:

Mäkipukukikkailun tunnustanut Petter Kukkonen ei ole kuullut enää huhuja sanktioista – "Ei FIS:llä kauhean hyviä perusteita ole"

Yhdistetyn rajut huijausväitteet ravistelevat lajipiirejä, Suomen mäkimiesten valmentaja vetää täysin toista linjaa – "En suostu uskomaan tuota"

Sisäpiiriläinen paljastaa hätkähdyttäviä tietoja mäkipukujen mittaustilanteesta, huijaaminen on näin helppoa – Hiihtoliitto ryhtyi järeisiin toimiin

Suomi tunnusti ainoana tiskirätit boksereissa ja voi saada huijauksesta rangaistuksen – päävalmentaja häpeää, mutta latoo kovia syytöksiä: "Meille valehdellaan päin kasvoja"

Päävalmentaja Kukkosen mielestä pukukikkailussa on tullut raja vastaan – "Huijauksella on isompi hyöty kuin dopingin käytöllä 10 kilometrin hiihdossa"

'"Välinehuijaaminen on aina kuulunut huippu-urheiluun" – Jälkihien urheiluasiantuntijat keskustelivat mäkipukukikkailusta

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat