Suora

 • Världscupen i skidskytte, damernas stafett (svenskt referat)
 • Naisten viesti, Nove Mesto
 • Urheilustudio MM-hiihdot 4.3.
 • VM på skidor, herrarnas backhoppning, kval (svenskt referat)
 • Miesten mäkikarsinta HS 137
 • Urheilustudio MM-hiihdot 4.3.
 • Yleisurheilun halli-EM, 1. päivä
 • Inomhus-EM i friidrott, torsdag (svenskt referat)
 • Palkintojenjako
 • Urheiluruutu
 • Yleisurheilun halli-EM
 • Urheiluruutu
 • Elävä arkisto esittää

Hiihtoliitto otti kantaa Petter Kukkosen vakavaan varoitukseen – suomalaiset saavat kilpailla, vaikka myönsivät vilpin: "Olemme tyytyväisiä"

Hiihtoliiton Lauri Kettusen mukaan Petter Kukkosen saama ratkaisu oli hyvä kompromissi.

yhdistetty hiihto
Petter Kukkonen
Yhdistetyn päävalmentaja Petter Kukkonen sai FIS:ltä vakavan varoituksen.Heidi Koivunen

Hiihtoliiton mäkihypyn ja yhdistetyn johtoryhmän puheenjohtaja Lauri Kettunen piti Kansainvälisen hiihtoliiton (FIS) Petter Kukkoselle antamaa varoitusta hyvänä päätöksenä ja kompromissina keskustelulle, jota on viime aikoina käyty FIS:n ja Suomen hiihtoliiton välillä.

Yhdistetyn maajoukkueen päävalmentaja Kukkonen sai FIS:ltä vakavan varoituksen pukukohun takia. Kukkonen kertoi Yle Urheilulle Rukan maailmancupin yhteydessä yhdistetyn pukukikkailusta, jossa joiden maiden urheilijoilla on silminnähden roikkuvia mäkipukuja ja siitä, miten mittaustilanteessa huijataan.

Myöhemmin Kukkonen myönsi, että Suomen maajoukkue on huijannut myös itse.

– Silloin kun julkisuuteen esitetään sellaisia yksityiskohtaisia argumentteja, joista meillä ei ole vahvaa näyttöä, niin tietenkin toiset osapuolet jäävät pohtimaan, kuinka asianmukaista tällainen on. Emme halua sitä puolustellakaan, Kettunen sanoi Yle Urheilulle.

– Meille oli erityisen tärkeää tässä koko asiassa se, ettei meidän urheilijoitamme, jotka eivät ole olleet tässä keskustelussa mukana, saa sekoittaa tämän asian käsittelyyn. Olemme tyytyväisiä, että urheilijat pidettiin päätöksenteon ulkopuolella.

Vaikea ongelma ratkaistavaksi

Kukkosen saama varoitus tuli epäkelvosta käytöksestä FIS:n toimintaa kohtaan. Kettunen olettaa, että tämä tarkoittaa sitä, mitä Kukkonen on kertonut medialle.

– Petter antoi ymmärtää, että meidän joukkueemme on tehnyt jotain kyseenalaista mittaustilanteessa. Kun tällainen menee julkisuuteen, niin se koetaan vahvana näkökulmana ja argumenttina, Kettunen totesi.

– Meidän näkemyksemme asioista on, että se mihin Petter perimmiltään viittasi, oli kysymys siitä, kuinka tasapuoliset olosuhteet ovat.

Kettusen mukaan Kukkosen esittämä kysymys on vaikea ratkaista, koska niin yksityiskohtaisia sääntöjä ei pystytä kirjoittamaan, etteikö jonkun liian luova mielikuvitus pystyisi käyttämään niitä hyväksi.

Kettunen toteaa myös, että sääntöjen laatijoiden pitäisi pystyä kirjoittamaan säännöt myös niin, että niihin tyytymättömät voivat tuoda mielipiteensä asianmukaisesti esille. Näitä asioita Hiihtoliitto haluaa parannettavan Kansainvälisen liiton toiminnassa.

Lue myös:

Tästä yhdistetyn härskissä pukukikkailussa on kysymys – Janne Ahonen esittelee haaramittalaitteen ja vilpin vaikutukset: Riku Salminen lentäisi jopa 10 metriä pidemmälle, kun housuissa on pesusieni

Kukkosen varoituksella ei ole muita seuraamuksia, joten se ei vaikuta Suomen joukkueen urheilijoihin tai muihin valmentajiin, heidän työhönsä tai kilpailemiseen.

– Tämä indikoi sitä, että FIS:n päässä ihmiset eivät ole olleet tyytyväisiä käsittelytapaan ja lausuntoihin, joita on ulospäin sanottu. Halutun viesti ilmaiseminen vaatii paljon harkintaa, että saa ilmaistua niin, että ei synny tarpeettomasti kiista ja asia menee eteenpäin.

Kettusen mukaan keskustelu FIS:n kanssa on ollut Rukan jälkeen tiivistä, lähes päivittäistä, sillä asiaan haluttiin saada jonkinlainen ratkaisu ennen Ramsaun maailmancupin osakilpailuja.

– Hyvässä hengessä olemme keskustelleet. Olemme molemmin puolin sanoneet ja ilmaisseet näkemyksemme ja tunnistaneet sen, missä meillä on ollut erilaisia johtopäätöksiä. Kilpailutoiminnan kannalta oli tärkeää saada tilanne molempia osapuolia tyydyttävällä tavalla ratkaistua.

Keskustelut jatkuvat

Keskustelut Hiihtoliiton ja FIS:n välillä kuitenkin jatkuvat, sillä Hiihtoliitto haluaa mäkipuvun mittaustilanteesta muutoksia jo ensi kauteen. Kettunen myöntää, että nämä ovat teknisesti vaikeammin ratkaistavia kysymyksiä, mutta suomalaiset pyrkivät nyt jatkossa esittämään yksityiskohtaisemmin sen, miten heidän mielestään tämän tyyppiset asiat pitäisi hoitaa.

– Tunnistamme osaltamme, että mittaustilanteeseen liittyy varsin monimutkaisia kysymyksiä, joita FIS:nkään ei ole helppo ratkaista. Kuten mittauksen tekeminen yksiselitteisesti niin, että se eliminoi sellaiset tarpeettomat tulkinnat, Kettunen sanoi.

– Pyrimme siihen, että kaikki tarpeellinen ja mahdollinen tehdään, että urheilijat, valmentajat ja yhdistettyä seuraava yleisö voi olla luottavaisin mielin siitä, että urheilijoille on taattu tasapuoliset kilpailuolosuhteet. Että kilpailumenestys riippuu urheilijan suorituksesta ja muut asiat ovat sekundäärisiä.

Yhdistetyn maailmancupia voi seurata Yle kanavilla viikonlopun ajan.

Lue myös:

FIS antoi päävalmentaja Petter Kukkoselle vakavan varoituksen pukukohun vuoksi

Mäkipukukikkailun tunnustanut Petter Kukkonen ei ole kuullut enää huhuja sanktioista – "Ei FIS:llä kauhean hyviä perusteita ole"

Sisäpiiriläinen paljastaa hätkähdyttäviä tietoja mäkipukujen mittaustilanteesta, huijaaminen on näin helppoa – Hiihtoliitto ryhtyi järeisiin toimiin

Yhdistetyn rajut huijausväitteet ravistelevat lajipiirejä, Suomen mäkimiesten valmentaja vetää täysin toista linjaa – "En suostu uskomaan tuota"

Ylen Urheilustudio nousi otsikoihin Venäjällä – nyt ihmetellään Norjan läpinäkyviä hiihtopukuja ja Kalle Palander kertoo, kuinka tulee rumaa jälkeä arkaan paikkaan sisäreisien väliin

"Välinehuijaaminen on aina kuulunut huippu-urheiluun" – Jälkihien urheiluasiantuntijat keskustelivat mäkipukukikkailusta

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat