Hyppää sisältöön

"Tilanne ei ole koskaan ollut näin paha" – valkovenäläinen jääkiekkotoimittaja kertoo Ylelle suositun urheilumedian kohtaamasta rajusta painostuksesta

Valko-Venäjän suurimpiin riippumattomiin medioihin kuuluva Pressball on toimittajien mukaan pulassa jouduttuaan vallanpitäjien hampaisiin.

Valkovenäläiset ovat jatkaneet laajoja mielenosoitusmarssejaan pitkin syksyä ja talvea. Sadat tuhannet maan kansalaiset ovat vaatineet ihmisoikeuksien kunnioittamista ja vapaita presidentinvaaleja. Kuva: Natalia Fedosenko/Tass/Getty Images

Valko-Venäjän suosituimpiin urheilumedioihin kuuluvan Pressball (siirryt toiseen palveluun)-lehden lähes 30-vuotinen taival uhkaa päättyä vallanpitäjien painostukseen, Pressballista kerrotaan Yle Urheilulle.

Pressball kuuluu Valko-Venäjän suurimpiin riippumattomiin medioihin. Lehti on uutisoinut monipuolisesti muun muassa elokuun presidentinvaaleja seuranneista urheilijaprotesteista, joissa osoitettiin mieltä Aleksandr Lukashenkon toimia vastaan. Lukashenko voitti elokuun vaalit ylivoimaisesti, mutta tulosta pidetään laajasti vilpillisenä.

Sadat tuhannet valkovenäläiset ovat kokoontuneet viikosta toiseen marssimaan avoimien uusintavaalien puolesta. Joukossa on ollut myös iso osa maan huippu-urheilijoista ja toimittajista.

Pressball on julkaissut muutosta toivovien urheilijoiden haastatteluja, mikä ei ole ollut lehden toimittajien mukaan urheilupäättäjien mieleen.

Pressballista kerrotaan Ylelle, että lehden suurin osakkeenomistaja Valko-Venäjän jalkapalloliitto on painostanut julkaisun päätoimittajia eroamaan ja nimittänyt pestiin oman kandidaattinsa välittämättä toimituksen mielipiteistä. Lehden päätoimittajana on työskennellyt puolen vuoden aikana kolme henkilöä.

Sääntöjen mukaan jalkapalloliitolla ei ole oikeutta puuttua Pressballin rekrytointeihin tai journalistisiin valintoihin. Lehden toimituksen mukaan liitto ajoi väkisin päätoimittajaksi valtiollisen ONT-kanavan työntekijän Sergei Lisitshkinin, vaikka tämä oli itse kieltäytynyt pestistä.

"Kaikkea yritetään kontrolloida"

Pressballin jääkiekkotoimittaja Vjatsheslav Fedorenkov kertoo, että useat lehden toimittajat ja johtohahmot ovat jättäneet tilanteen takia työnsä. Hän sanoo suositun julkaisun tarun olevan lähellä loppua.

– Tämä on minulle ja kollegoilleni todella raskasta. Lehtemme täyttää kuukauden päästä 30 vuotta, mutta nämä tapahtumat tekevät merkkipäivästä surullisen.

Lukuisat valkovenäläiset ovat vaatineet elokuusta saakka vapaita vaaleja ja väkivaltaisuuksien lopettamista. Kuva: Marina Serebryakova/Getty Images

Kokeneen toimittajan mukaan vastaavaa ei ole ennen koettu, vaikka riippumattoman julkaisun asema Valko-Venäjällä on ollut jo pitkään vaikea. Fedorenkov sanoo, että tähän saakka Pressballin toimittajat ovat kuitenkin voineet kirjoittaa vapaasti eri aiheista.

Myös muita riippumattomia medioita on painostettu. Vallanpitäjien toimintaa kriittisesti ruotiva Tut.by-sivusto (siirryt toiseen palveluun) menetti pari viikkoa sitten oikeuden päätöksellä mediastatuksensa, ja pääsyä sivustolle on estetty.

– Elokuun vaalien jälkeen kollegojani on istunut vankilassa mielipiteidensä vuoksi. Kaikkea yritetään kontrolloida. Voin sanoa koko sydämestäni, ettei tilanne ole ollut koskaan näin paha.

Valko-Venäjän jalkapalloliitto on korostanut, ettei politiikka kuulu urheiluun. Liitto ilmaisi kuitenkin ennen vaaleja vankan tukensa Lukasehnkolle, ja liiton johdossa oleva Vladimir Bazanov oli syksyllä Lukashenkon kannattajien mielenosoituksessa.

Fedorenkovin mukaan Pressballin toimitus aikoo vedota Kansainväliseen jalkapalloliittoon Fifaan ja Euroopan jalkapalloliittoon Uefaan, jotta nämä arvioisivat Valko-Venäjän kansallisen liiton toimintaa.

Lue myös: