Suora

  • Rovaniemi, live EK 9
  • Urheilustudio MM-hiihdot 28.2.
  • Miesten yhdistetyn joukkuemäki HS 106
  • Parisprinttikarsinta
  • Rovaniemi, Power Stage live EK 10
  • Urheilustudio MM-hiihdot 28.2.
  • Parisprinttifinaalit
  • Urheilustudio MM-hiihdot 28.2.

Asiantuntija pitää Petter Kukkosen varoitusta tukistuksena – kaipaa instanssia, johon epäkohdista voi valittaa: "FIS:n toimintaa ei voi arvostella"

Yle Urheilun asiantuntijan Jari Mantilan mielestä FIS on reagoinut pukukohuun asialinjalla ja lähestynyt jupakkaa maltillisesti.

yhdistetty hiihto
Jari Mantila
Jari Mantila on samaa mieltä Petter Kukkosen ja Hiihtoliiton kanssa siitä, että Kansainväliseltä hiihtoliitolta puuttuu instanssi, johon epäkohdista voisi valittaa.Tomi Hänninen

Yle Urheilun asiantuntija Jari Mantila uskoo, että yhdistetyn päävalmentaja Petter Kukkosen nostattama pukukohu on saavuttanut ainakin yhden päätavoitteistaan: asiasta on avattu keskusteluyhteys Kansainvälisen hiihtoliiton (FIS) kanssa.

Kukkonen sai FIS:ltä vakavan varoituksen epäkelvosta käytöksestä FIS:n toimintaa kohtaan. Suomalaisvalmentaja kertoi Yle Urheilulle Rukan maailmancupin yhteydessä yhdistetyn pukukikkailusta ja myönsi myöhemmin, että myös Suomen joukkue on huijannut pukujen mittaustilanteessa.

– Nyt on tapahtunut se tukistusvaihe sieltä Kansainvälisestä hiihtoliitosta: Kukkonen sai vakavan varoituksen. Miten se tulkitaan, on toinen juttu, Mantila pohti Urheilustudiossa.

– Nyt on saavutettu keskusteluyhteys Kansainvälisen hiihtoliiton kanssa, ja se oli varmaan Kukkosenkin perimmäinen tarkoitus, että otetaan asia tapetille isosti.

Lue myös:

Tästä yhdistetyn härskissä pukukikkailussa on kysymys – Janne Ahonen esittelee haaramittalaitteen ja vilpin vaikutukset: Riku Salminen lentäisi jopa 10 metriä pidemmälle, kun housuissa on pesusieni

Pukukikkailussa suurimmat ongelmat ovat ennen kaikkea urheilijan haaramitan mittaamisessa, mutta sääntöjä venytetään pukujen kohdalla muun muassa saumojen paikoissa. Mantila toivoo, että muutoksia pystyttäisiin tekemään jo tämän kauden aikana, mutta uskoo, että toimenpiteet tapahtuvat vasta keväällä.

Hiihtoliiton mäkihypyn ja yhdistetyn johtoryhmän puheenjohtaja Lauri Kettunen kertoi Yle Urheilulle, että Kukkosen saama vakava varoitus oli hyvä päätös ja kompromissi käydyille keskusteluille.

– Meille oli erityisen tärkeää tässä koko asiassa se, ettei meidän urheilijoitamme, jotka eivät ole olleet tässä keskustelussa mukana, saa sekoittaa tämän asian käsittelyyn. Olemme tyytyväisiä, että urheilijat pidettiin päätöksenteon ulkopuolella, Kettunen kertoi.

Mantilan mielestä FIS on reagoinut tapahtumiin asialinjalla ja lähestynyt jupakkaa maltillisesti. Hän on samoilla linjoilla Kukkosen ja Hiihtoliiton kanssa siinä, ettei FIS:llä tällä hetkellä ole instanssia, johon voisi valittaa epäkohdista.

– FIS:n toiminta kuvastaa tätä kokonaistilannetta. Joukkueet näkevät epäkohtia, niin ei ole mitään prosessia, mihin ne niistä voi valittaa. Siihen kokonaisprosessiin pitäisi saada muutos. Että on joku instanssi, johon epäkohdista voi valittaa ja tuoda niitä epäkohtia esille, Mantila sanoi.

– Tällä hetkellä sellaista ei ole olemassa. FIS:n toimintaa ei voi arvostella.

Lue myös:

FIS antoi päävalmentaja Petter Kukkoselle vakavan varoituksen pukukohun vuoksi

Hiihtoliitto otti kantaa Petter Kukkosen vakavaan varoitukseen – suomalaiset saavat kilpailla, vaikka myönsivät vilpin: "Olemme tyytyväisiä"

Suomi tunnusti ainoana tiskirätit boksereissa ja voi saada huijauksesta rangaistuksen – päävalmentaja häpeää, mutta latoo kovia syytöksiä: "Meille valehdellaan päin kasvoja"

Päävalmentaja Kukkosen mielestä pukukikkailussa on tullut raja vastaan – "Huijauksella on isompi hyöty kuin dopingin käytöllä 10 kilometrin hiihdossa"

Sisäpiiriläinen paljastaa hätkähdyttäviä tietoja mäkipukujen mittaustilanteesta, huijaaminen on näin helppoa – Hiihtoliitto ryhtyi järeisiin toimiin

Ylen Urheilustudio nousi otsikoihin Venäjällä – nyt ihmetellään Norjan läpinäkyviä hiihtopukuja ja Kalle Palander kertoo, kuinka tulee rumaa jälkeä arkaan paikkaan sisäreisien väliin

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat