Suora

 • Inomhus-EM i friidrott, fredag morgon (svenskt referat)
 • Yleisurheilun halli-EM, 2. päivä, aamupäiväkilpailut
 • Yleisurheilun halli-EM
 • Elävä arkisto esittää
 • Urheilustudio MM-hiihdot 5.3.
 • VM på skidor, herrarnas stafett (svenskt referat)
 • Miesten viestihiihto 4 x 10 km
 • Urheilustudio MM-hiihdot 5.3.
 • Världscupen i skidskytte, herrarnas stafett (svenskt referat)
 • Ampumahiihdon MC
 • Urheilustudio MM-hiihdot 5.3.
 • VM på skidor, herrarnas backhoppning (svenskt referat)
 • Miesten mäkikilpailu HS 137, 1. kierros
 • Urheilustudio MM-hiihdot 5.3.
 • Miesten mäkikilpailu HS 137, 2. kierros
 • Urheilustudio MM-hiihdot 5.3.
 • Inomhus-EM i friidrott, fredag kväll (svenskt referat)
 • Yleisurheilun halli-EM, 2. päivä, iltakilpailut
 • Urheiluruutu
 • Urheiluruutu
 • Yleisurheilun halli-EM

Miten Mario Balotellin ura on ajautunut näin rajuun syöksykierteeseen? Maailman huipulta kadonnut kohupelaaja sai pelastusrenkaan Berlusconilta: "Vihoviimeinen sauma"

Interissä, Manchester Cityssä, Milanissa ja Liverpoolissa pelannut Mario Balotelli edustaa nyt Serie B:ssä pelaavaa AC Monzaa.

jalkapallo
Mario Balotelli
Mario Balotelli on noussut usein otsikoihin.Getty Images

Kun jalkapalloilija on edustanut Interin, Manchester Cityn, Milanin ja Liverpoolin kaltaisia suurseuroja, voittanut muun muassa Mestarien liigan ja neljä kansallista mestaruutta, pelannut ammattilaisseuroissaan melkein 400 virallista ottelua ja tehnyt näissä yli 150 maalia, voisi kuvitella, että hän jatkaa nyt 30-vuotiaanakin edelleen uransa huipulla.

Mutta ei. Mario Balotelli ja uran huippu ovat ylipäätään yhdistelmä, joka on jo vuosikausia jäänyt hyvin epäselväksi. Hän on leimautunut ikuiseksi lupaukseksi – pelaajaksi, joka ei lähinnä ulkopelillisten syiden takia ole koskaan kyennyt hyödyntämään läheskään koko isoa potentiaaliaan.

Viime kaudella Serie A:sta pudonneessa Bresciassa pelannut Balotelli sai joulukuun alussa uuden mahdollisuuden allekirjoitettuaan sopimuksen Serie B:stä nousua pääsarjaan tavoittelevaan AC Monzaan. Italian entisen pääministerin Silvio Berlusconin omistama seura on rakentanut maan kakkostasolle muutenkin erittäin nimekkään joukkueen.

– Mario on pelaaja, jonka tekniset ja fyysiset kyvyt olisivat riittäneet paljon nähtyä enempään, Monzan toimitusjohtaja ja Berlusconin pitkäaikainen oikea käsi Adriano Galliani sanoi sopimuksen varmistuttua.

– Haluan hänelle pelkkää hyvää, mutta tämä on hänen vihoviimeinen saumansa.

Jo tulevat viikot näyttävät, kuinka Balotelli sopii ja sopeutuu entisen huippupelaajan Cristian Brocchin valmentaman joukkueen kunnianhimoiseen pelimalliin. Syksyllä 2018 Berlusconin Fininvest-yhtiön omistukseen siirtynyt Monza on hyvin tavoitteellinen seura, jossa ei riitä, että pelipaidan selässä lukee Balotelli. Nyt on pantava kaikki peliin.

Kollegalta ammatillisia kehuja

Harva jalkapalloilija on kymmenen viime vuoden aikana noussut yhtä usein otsikoihin kuin Balotelli – ja nimenomaan kentän ulkopuolisten syiden takia. Jos hän olisi lunastanut edes jonkin verran nähtyä enemmän kaikista isoista odotuksista, kohuhyökkääjästä käytävä keskustelu perustuisi pikemminkin pelillisiin asioihin.

– Mario on ihmisenä joutunut varmasti epäreilustikin median ja muiden hampaisiin. Hän on hyvä työ- ja joukkuekaveri sekä iloinen ja hauska persoona, Balotellin kanssa viime kaudella Bresciaa edustanut maajoukkuemaalivahti Jesse Joronen sanoo Ylelle puhelimitse.

Mario Balotelli
Balotelli pelasi viime kaudella Bresciassa Jesse Jorosen joukkuekaverina.Getty Images

– Jos Mario päättää jotakin tehdä, hän tekee asian yleensä oman päänsä mukaan. En kuitenkaan kokenut, että hän häiritsisi joukkueen toimintaa. Kun kuka tahansa pelaaja nousee tosi nuorena huipulle, sillä on korvien väliin aina suuri vaikutus, Joronen jatkaa.

Bresciassa nyt toista kautta pelaava Joronen muistuttaa, että Balotelli on kaikista kohuista huolimatta saavuttanut hienoja asioita. Kun hyökkääjän uraa katsotaan taaksepäin, isot meriitit tuntuvat unohtuvan turhan usein. Jorosen kommentit ampuvat alas tiettyjä Balotelliin kohdistuvia yleisiä mielikuvia.

– Vaikka pelaajat voivat aina tehdä asioita entistä paremmin, en havainnut Marion työmoraalissa mitään ongelmia. Hän on ultimaattisen lahjakas pelaaja, jolta kaikki haluaisivat yhä enemmän ja enemmän. Tietyt valinnat ja päätökset ovat silti hänen omiaan.

Jo lapsena kovia kokemuksia

Jotta Balotellin erikoista uraa ja ristiriitaisen oloista persoonaa voi yrittää ymmärtää, on palattava hänen lapsuuteensa, 1990-luvun Pohjois-Italiaan Brescian lähistölle. Elettiin aikoja, jolloin rasismin aiheuttamia ongelmia ei tuotu yhtä avoimesti esiin kuin nykyään.

Sisilian pääkaupungissa Palermossa ghanalaisten maahanmuuttajien perheeseen syntynyt Balotelli oli 2-vuotias, kun he antoivat poikansa italialaisen pariskunnan kasvatettavaksi. Hän vietti aluksi viikot uudessa perheessään ja viikonloput talousvaikeuksissa olleiden biologisten vanhempiensa kotona, kunnes jäi vakituisesti italialaisten luokse.

Balotelli kärsi 3-vuotiaaksi saakka vakavasta suolistosairaudesta ja joutui käymään useissa leikkauksissa. Lapsuus ei ollut muutenkaan helppo, sillä afrikkalaistaustaisiin ja muihin ulkomaalaisiin suhtauduttiin epäluuloisesti. Nuori Mario joutui toistuvasti kuulemaan ihonväristään.

Urheilu tarjosi helpotusta. Hän liittyi paikalliseen jalkapalloseuraan 7-vuotiaana ja alkoi harrastaa myös koripalloa, yleisurheilua, uintia, judoa ja karatea. Varhaislapsuus kului aktiivisesti urheilun parissa, kunnes pieni ammattilaisseura Lumezzane hankki 11-vuotiaan futislupauksen riveihinsä.

Balotellissa nähtiin harvinaista lahjakkuutta. Aiempien vuosien monipuoliset urheiluharrastukset näkyivät hänessä sulavana tapana liikkua ja hallita kehoa. Pallokin totteli nuorta pelimiestä. Häneen alettiin vuosi vuodelta ladata yhä suurempia odotuksia. Paineet kasvoivat.

Balotelli oli vasta 15 vuoden ja 9 kuukauden ikäinen debytoidessaan Lumezzanen paidassa miesten ammattilaisjoukkueessa Serie C1:ssä eli Italian kolmannella sarjatasolla. Hänestä tuli samalla tämän kategorian kautta aikojen nuorin pelaaja. Tulevaisuus jalkapalloilijana näytti erittäin lupaavalta.

”Olen aito italialainen!”

Elettiin Italian ikimuistoista maailmanmestaruuskesää 2006, kun Balotelli siirtyi milanolaiseen suurseuraan Interiin. Askel piskuisesta maaseutuseurasta kohti Italian ja Euroopan huippua ei ollut ihan lyhyt.

Balotellin ensimmäinen kausi Interissä kului Primavera-ikäluokassa eli A-junioreissa. Joukkue voitti Italian mestaruuden kaadettuaan loppuottelussa Sampdorian. Sinimustien uusi huippuhyökkääjä iski finaalissa maalin rangaistuspotkusta. Oli vain ajan kysymys, milloin hän saa ensimmäisen mahdollisuutensa Roberto Mancinin valmentamassa ykkösjoukkueessa.

Sunnuntaista 16. joulukuuta 2007 tuli Balotellin uran toistaiseksi merkittävin päivämäärä. Ottelua Cagliari-Inter oli pelattu jo 90 minuuttia, kun 17 vuoden ja 4 kuukauden ikäinen hyökkääjälupaus debytoi miesten Serie A:ssa. Vain kolme päivää myöhemmin hän viimeisteli kaksi maalia, kun Inter haki Coppa Italiassa 4-1-vierasvoiton Regginasta.

Mario Balotelli
Balotelli pelasi Manchester Cityssä vuosina 2010-2013.Getty Images

Yhtäkkiä Balotellin joukkuekavereita olivat Luís Figon, Patrick Vieiran, Hernán Crespon ja Zlatan Ibrahimovicin kaltaiset maailmantähdet. Kausi 2007–08 päättyi Interin mestaruuteen nuoren hyökkääjän tehtyä sarjassa kolme maalia. Ovet loistavalle huippupelaajauralle olivat lopullisesti avoinna.

2008 oli Balotellille muutenkin tärkeä vuosi. Täytettyään elokuussa 18 vuotta hän sai viimein Italian kansalaisuuden, jota ei ollut aiemmin myönnetty, koska lapsuuden adoptointia ei ollut katsottu virallisen protokollan mukaiseksi. Hän oli joka tapauksessa jo aiemmin ilmoittanut, ettei aio maajoukkuetasolla edustaa biologisten vanhempiensa synnyinmaata Ghanaa.

– Olen odottanut tätä elokuuta 18 vuotta tullakseni italialaiseksi, sillä olenhan minä aito italialainen! Balotelli julisti 2008.

– Tämä on maa, missä olen syntynyt, opiskellut ja pelaan jalkapalloa. Kieleni on italia ja perheeni on italialainen. Olen vain yhden typerän lain takia joutunut elämään omassa maassani 18 vuotta kuin ulkomaalaisena.

Huippupelejä maajoukkueessa

Balotelli löi itsensä lopullisesti läpi kaudella 2008–09. Hän viimeisteli Serie A:ssa kahdeksan osumaa Interin voittaessa taas italian mestaruuden sekä avasi maalitilinsä myös Mestarien liigassa. Nuorukainen oli voittanut joukkueen nimekkäiden päävalmentajien – ensin Mancinin ja myöhemmin José Mourinhon – varsin vahvan luottamuksen puolelleen.

Balotelli oli elokuussa 2010 kahta vuorokautta vaille 20-vuotias toteuttaessaan yhden suuren unelmansa: hän debytoi A-maajoukkueessa. Aiemmin kesällä Marcello Lippin Italian päävalmentajana korvannut Cesare Prandelli antoi hyökkääjälle ystävyysottelussa Norsunluurannikkoa vastaan noin puoli tuntia peliaikaa.

Pikkuhiljaa alkoi näyttää selvältä, että Balotelli on tärkeä osa vuoden 2012 EM-kisajoukkuetta. Hän oli siirtynyt Serie A:sta ja Interistä Valioliigaan ja Manchester Cityyn, joten kyseessä oli ikäisekseen jo monipuolista kokemusta hankkinut jalkapalloilija.

Mario Balotelli
Balotelli Italian maajoukkuepaidassa.Getty Images

Balotelli onnistui Puolan ja Ukrainan EM-lopputurnauksessa enimmäkseen loistavasti. Hän iski kisoissa kolme maalia, joista kaksi välierässä Saksaa vastaan. Vaikka Italia kärsi 0–4-finaalitappion Espanjalle, Balotelli valittiin turnauksen viralliseen tähdistöjoukkueeseen.

Temperamenttisen hyökkääjän kerrotaan surullisen loppuottelun jälkeen raivonneen pukuhuoneessa joukkuekavereilleen ja syyttäneen tappiosta Juventuksen pelaajia, joita Italian avauskokoonpanossa oli peräti kuusi. Joukkueen saavuttua yöllä majapaikkaansa Balotelli lähti suuttuneena omille teilleen.

Tämä on vain yksi episodi jo aiemmin tulisieluiseksi tiedetyn ja ulkopelillisistä tempauksistaan tunnetun pelaajan toistaiseksi nuorella uralla. Jo joitakin vuosia on ehditty odotella, milloin Balotelli ”kasvaa aikuiseksi”. No hänhän on vielä nuori, joten annetaan aikaa, hyvin yleinen kommentti on kuulunut.

Pallottomana parannettavaa

Mitä pidemmälle 2010-luku eteni, sitä ilmeisempää oli, että Balotellin isosta potentiaalista jää suuri osa käyttämättä. Lähes kaikki eurooppalaista jalkapalloa seuraavat henkilöt tietävät, että kyse on pitkälti pelaajan lukuisista epäammattimaisista ylilyönneistä ja muista median vatvomista syistä, joita riittäisi kirjaksi asti.

Toinen syy Balotellin lunastamattomiin odotuksiin on pelillinen. Se, että hän edustaa nyt pelaajan parhaassa urheilijaiässä Italian kakkostason seuraa, ei perustu sattumaan. Balotelli on aina ollut enemmän yksilö joukkueessa kuin osa joukkuetta. Hän pelaa jalkapalloa pikemminkin itselleen kuin joukkueelleen.

Balotellin fyysiset perusominaisuudet ovat korkeaa tasoa. Hän on nopea, voimakas ja atleettinen. Hänen erittäin laadukas potkunsa aiheuttaa vastustajille alituista uhkaa. Häneltä löytyy ovelaa kykyä harhauttaa vastustaja sekä riittävää monipuolisuutta tehdä maaleja.

Mario Balotelli
Balotelli ei ole aina ollut samalla aaltopituudella tuomareiden kanssa.Getty Images

Isoin ongelma on palloton pelaaminen. Koska yksi pelaaja on ottelun aikana pallollinen keskimäärin vain pari minuuttia, Balotellin suurin puute ei ole ihan vähäinen. Hänen tulisi suunnata ja ajoittaa pallottomat liikkeensä paljon nähtyä tehokkaammin ja täsmällisemmin.

Jesse Joronen tarjoaa aiheeseen toisenlaista näkökulmaa. Maalivahti esimerkiksi muistuttaa, että Brescian heikko viime kausi johtui koko joukkueesta. Yksittäisen pelaajan on suomalaisen mukaan hyvin vaikea muuttaa koko isoa suuntaa – etenkin, jos häneen käytetyt isot rahasummat tuovat mukanaan paineita.

– Mario ymmärtää futista todella hyvin. Hänellä on uskomaton laukaus, joka lähtee kummastakin jalasta painavasti ja tarkasti. Oli vaikuttavaa nähdä, kuinka nopeasti hänen päänsä toimii maalintekotilanteissa. Juuri tästä oli maalivahtina kiinnostavaa keskustella hänen kanssaan.

Väärien henkilöiden seurassa?

Onko Balotellin urassa, jota on syöksykierteeksikin kuvailtu, kyse hänen omista raskaista virheistään vai sittenkin vain liian kovista odotuksista? Vastaus löytynee jostain välimaastosta. Voidaan perustellusti väittää, että media on ottanut hänet armottomasti hampaisiinsa, mutta toisaalta pelaaja itsekin on antanut kovalle kritiikille paljon aihetta.

Kuten jokaisen ihmisen, myös Balotellin aikuisiän vaiheisiin ovat vaikuttaneet lapsuus- ja nuoruusvuosien avainkokemukset. On mahdotonta tietää varmasti, kuinka paljon hänen biologinen taustansa ja kokemansa epäyhdenvertaisuus ovat muokanneet pelaajan koko persoonaa. Toistuvat ylilyönnit saattavat kertoa inhimillisestä tarpeesta etsiä pakoreittejä tylystä todellisuudesta.

– Kun itse aloin tiedostaa urani kannalta tärkeitä asioita, löysin myös oikeita roolimalleja, itsekin hyvin nuorena ammattipelaajaksi kasvanut Joronen alleviivaa.

– On ihan ydinasia oivaltaa, kenen tekemistä ja esimerkkiä kannattaa seurata. Tämä pätee koko ihmisyyteen.

Suomalaismaalivahti ei sano asiaa suoraan, mutta hänen sanansa saavat pohtimaan, että Balotellin ympärillä on varmasti riittänyt joka sortin hännystelijää ja hyväksikäyttäjää. Urheilijan on Jorosen mielestä tehtävä uraan vaikuttavia pieniä ja isoja valintoja usein ihan liian nuorena.

– Kyse voi olla hyvinkin yksinäisistä tilanteista, joita iso raha saattaa vaikeuttaa. Ei ole todellakaan helppoa päättää, mitä uralta lähtee lopulta tavoittelemaan. Tämän takia on tärkeää tiedostaa ympäristöön liittyviä avainasioita ja pyrkiä havainnoimaan elämää koko maailman mittakaavassa.

Balotellin hankinta oli kovien tavoitteiden Monzalta tietoinen riski. Isoja kysymyksiä riittää. Kykeneekö hän vielä kehittymään pelaajana? Asettaako hän ammattinsa etusijalle verrattuna kentän ulkopuolisiin asioihin? Onko hänestä palaamaan eurooppalaisen huipputason jalkapalloilijaksi?

Kuten Adriano Galliani tiivisti, Balotelli on saanut nyt uransa vihoviimeisen mahdollisuuden.

Lue myös:

Italian päävalmentaja kannustaa Balotellia uuteen alkuun: "Mario tuhlaa valtavia lahjojaan"

Mario Balotelli joutui jälleen rasististen huutojen kohteeksi – Laziolle 20 000 euron sakot kannattajien käytöksestä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat