Nuorten Leijonien hyökkäyspeli tökki tasaviisikoin – Pennanen väläytti ketjukoostumusten muutoksia ja ylisti yhtä pelaajaa ylitse muiden

Suomen alle 20-vuotiaiden jääkiekkomaajoukkue hävisi harjoitusottelun Yhdysvaltoja vastaan lukemin 2–3.

Jääkiekon nuorten MM 2021
Antti Pennanen
Antti Pennanen oli tyytyväinen Suomen puolustuksen suoritukseen harjoitusottelussa Yhdysvaltoja vastaan.Tomi Hänninen

Alle 20-vuotiaiden miesten jääkiekon MM-turnaus alkaa joulupäivänä Kanadan Edmontonissa. Suomen joukkue pelasi kisakuplassa tiistain ja keskiviikon välisenä yönä kauden ainoan kansainvälisen harjoitusottelunsa. MM-kisojen vahvoihin mitaliehdokkaisiin kuuluva Yhdysvallat poistui kaukalosta voittajana lukemin 3–2, mutta Nuorten Leijonien pelissä oli paljon hyvää tappiosta huolimatta.

Suomi sai ottelussa kaksi ylivoimaa ja iski maalit molemmista. Jäähyjä Nuoret Leijonat otti ensimmäisessä erässä neljä. Näistä kaksi jälkimmäistä vihellettiin vain seitsemän sekunnin erolla. Joukkue selvisi kahden miehen alivoimastaan liki puhtain paperein, sillä Yhdysvallat teki 1–1-tasoitusmaalin juuri, kun Eemil Viro vapautui jäähyaitiosta.

– Viisi-kolmosta pelasimme pitkään todella hyvin. Sitten mailakamppailusta lyötiin vähän ohi kiekosta ja Yhdysvallat sai vähän sattumamaalin. Pitää kuitenkin olla erittäin tyytyväinen erikoistilanteisiin, päävalmentaja Antti Pennanen kommentoi pelin jälkeen.

Vaikka erikoistilanteet kulkivat erinomaisesti kovaa vastusta vastaan, ei Suomen joukkue ole käyttänyt niiden hiomiseen erityisen paljoa aikaa. Joukkue vapautui matkustuksen jälkeisestä karanteenista yhteisiin harjoituksiin vasta viime perjantaina.

– Yhtenä päivänä treenasimme ylivoimaa puolet jääajasta. Sitten kopissa olemme käyneet kuvioita läpi, mitä voisimme tehdä ja mikä voisi toimia. Ei niitä hirveästi ole käyty läpi, mutta niin, että kaikki tietävät, mitä tekevät ja kaikki ovat samalla sivulla hommasta, kakkosylivoimassa puolustajan tonttia hoitava Topi Niemelä kertoi Yle Urheilulle.

Yksi Suomen onnistujista oli Juuso Pärssinen, joka teki Nuorten Leijonien ensimmäisen maalin ja syötti toisen. Kakkosketjun keskushyökkääjä sai Pennaselta isot kehut otteistaan.

– Hän oli erittäin hyvä tänään. Tykkään paljon hänen pelaamisestaan. Siinä on sellaista taisteluilmettä ja työmäärää. Hän oli ylivoimalla tosi hyvä. Siinä oli tempoa, uhkaa ja vetoja.

Muiksi onnistujiksi Pennanen nosti ottelun jälkeen nuoren Brad Lambertin, nelosketjun keskushyökkääjän Samuel Heleniuksen ja Suomen puolustajat, erityisesti sen johtohahmon Ville Heinolan.

– Kun vaihtoaitiosta pääsee näkemään temmon ja paineen, niin kaukalossa ei ole aina ihan helppo syöttää lavasta lapaan. Se meni hyvin ja ennen kaikkea kolmannessa erässä alkoi olemaan enemmän tilaa ja heidän taitonsa tulivat näkyviin.

Ketjut sekoitukseen?

Miinuspuolella Suomen pelissä oli vaisuksi jäänyt hyökkäyspeli tasakentällisin ja maalipaikkojen vähäinen määrä.

Suomi antoi Yhdysvalloille paikkoja vastahyökkäyksiin, joista joukkue ei kuitenkaan päässyt suoraan maaleilla herkuttelemaan. Vastaavaan ei ole varaa MM-kisojen alkaessa, varsinkaan kisojen huippumaita Kanadaa, Venäjää, Ruotsia ja Yhdysvaltoja vastaan.

– Varmaan meidän pitää ketjujakin pikkuisen miettiä. Ihan kaikki ketjut eivät toimineet niin kuin olisin halunnut, Pennanen sanoi.

Erityisen huolissaan Pennanen ei kuitenkaan ollut hyökkäyspelistä. Päävalmentaja uskoi, että lääkkeet maalipaikkojen luomiseen löytyvät ennen MM-avausta Saksaa vastaan.

Selkeitä parantamisen paikkoja on kentällisten yhteispeli. Ilman sitä Suomi on vaikeuksissa, kun MM-kisoissa vastaan asettuu materiaalinsa puolesta kovempia maita.

– Pelin vaatimustaso oli tänään tosi kova. Siellä ei yksin paikkoja luoda, vaan pitää pystyä käyttämään enemmän yhteistyötä, päästä maalin eteen ja saada kiekkoja maalin eteen. Nyt kiekkoja jäi matkalle. Pakit ampuivat viivasta ekoihin miehiin ja niin pois päin.

Suomi aloittaa MM-turnauksensa joulupäivän ja tapaninpäivän välisenä yönä kello 1 Suomen aikaa. Nuorten Leijonien avausvastustaja on Saksa, joka on karanteenissa jouluaattoon saakka lukuisten koronatartuntojen takia.

Nuorten MM-kisoja ennakoidaan kahden tunnin lähetyksessä aatonaattona Yle Puheessa kello 18.02 alkaen. Kuuntele koko erikoislähetys jo etukäteen tästä.

Lue myös:

Hyökkääjätaituri Caufield johdatti Yhdysvallat voittoon Nuorista Leijonista – Suomi näytti lupaavia otteita harjoituspelin erikoistilanteissa

Nuoret Leijonat löysäili harjoituksissa, päävalmentaja Pennanen puuttui asiaan: "Teki joukkueelle hyvää"

Jääkiekkoanalyytikko Craig Button sanoo mielipiteensä Suomesta ja muista MM-kisamaista – kertoo huomanneensa toistuvan kaavan Nuorten Leijonien turnausesityksissä

Nuorten Leijonien päävalmentaja Antti Pennanen tietää, miten mestaruus voitetaan – nyt vuosien työ pitäisi tehdä parissa viikossa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat