Hyppää sisältöön

Antti Raannan edellisestä NHL-startista on peräti kymmenen kuukautta – suomalaisvahdilta kiinnostava havainto uudesta sarjajärjestelmästä: "Mini-playoffia"

Antti Raanta yrittää vallata Arizonan ykkösvahdin paikan Darcy Kuemperilta.

Kuva: Getty Images

Kun kiekko NHL:ssä putoaa jäähän tammikuun puolessavälissä, monet pelaajat joutuvat kiirastuleen historiallisen erikoisista lähtökohdista. Nimittäin ne joukkueet ja pelaajat, jotka eivät päässeet pelaamaan syksyn kuplaolosuhteissa, tulevat uuteen kauteen jopa kymmenen kuukauden tauolta.

Esimerkiksi Arizonan suomalaismaalivahti Antti Raanta on pelannut edellisen kokonaisen pelinsä helmikuun lopulla. Raumalaisvahti pelasi syksyn pudotuspelikuplassa pari yksittäistä erää, mutta edellisestä aloitusvuorosta on kauden 2020-2021 kynnyksellä yli kymmenen kuukautta aikaa.

Ja mikä parasta, tai pahinta, pelaajat eivät saa alle yhtäkään harjoitusottelua.

– Tästä tulee mielenkiintoista, Raanta naurahtaa Yle Urheilulle.

– Yleensä harjoituspeleissä on päässyt pelaamaan yhden puolikkaan ja pari kokonaista peliä. Sitä kautta pääsee aika hyvin pelirytmiin kiinni. Nyt täytyy sitten katsella videoita ja yrittää vain nopeasti saada juonesta kiinni. Pelaaminen on varmasti hakemista alussa, mutta sama se on toisaalta kaikille.

Etenkin maalivahdeille tilanne on haastava, sillä 56 ottelun tynkäkaudella koneiden käynnistämiseen ei juurikaan jää aikaa. Epäonnistumiset kun näkyvät tulostaululla välittömästi.

– Mitä valmiimpi on heti alussa, sen parempi. Kun runkosarjaa pelataan tällä kaudella vain 56 peliä, niin ei voi ottaa kymmentä peliä tukkaan siihen alkuun, kausi on sen jälkeen ohi. Kauheasti ei voi hävitä alussa tai kärki ja pudotuspelipaikka karkaa nopealla tahdilla, Raanta järkeilee.

Antti Raanta ja Darcy Kuemper ovat Arizonan maalivahdit. Kuva: Icon Sportswire / AOP

Tilanne on Raannan omastakin näkökulmasta erityisen mielenkiintoinen. Darcy Kuemperin varjoon aavikolla jääneen suomalaismaalivahdin nimi pyöri kesällä ja syksyllä jopa siirtohuhuissa, mutta ainakaan vielä palkkakaton alle tukehtumassa oleva Arizona ei kalliista (4,25 miljoonaa taalaa per vuosi) kakkosvahdistaan luopunut.

Raanta sanoo keskittyvänsä ainoastaan olennaiseen.

– Totta kai sitä etenkin varaustilaisuuden aikaan mietti, tapahtuuko jotakin omalla kohdalla. Huhuja oli liikkeellä, mutta mitään ei lopulta tapahtunut. Varmasti epävarmuus tulevasta oli osaksi syy siihen, mikseivät seurat halunneet tehdä mitään isompia liikkeitä tuolloin. Maalivahteja oli muutenkin paljon markkinoilla, Raanta muistelee.

– Minulla on sopimus Arizonan kanssa, joten tulevia on turhaa sen enempää miettiä. Jos minut johonkin siirretään, sitten aletaan pakata tavaroita. Nyt ollaan täällä ja pyritään pelaamaan mahdollisimman hyvin myös tulevaisuutta ajatellen, sillä sopimukseni päättyy tulevana kesänä.

Kuemperin kakkosmieheksi Raanta ei kuitenkaan aio vapaaehtoisesti antautua.

– Hyvissä väleissä ollaan, mutta kilpailu on kovaa. Kun maski vedetään päähän, sitä yrittää jatkuvasti kaivaa esiin sellaisen oikeanlaisen tiikerinsilmän. Oli kyse sitten pienpeleistä tai mistä tahansa, kaverin haluaa voittaa. Kuemper on ollut niskan päällä puolitoista kautta, mutta koko ajan tässä tehdään töitä aloittavan maalivahdin paikkaa ajatellen.

”Alkaa kyllästyä uutisiin”

Vaikka NHL-kauden on määrä alkaa 13. tammikuuta, moni käytännön asia on edelleen auki. Etenkin Kanadan viranomaisten suhtautuminen kiekon pelaamiseen rajan pohjoispuolella hiertää NHL:ää edelleen. Kanadalaisten kohtalo määrittelee myös myöhemmin julkaistavaa otteluohjelmaa.

Tynkämuotoisen koronakauden erikoisuus on, että joukkueet pelaavat saman divisioonan porukoita vastaan jopa 8–9 kertaa runkosarjan aikana. Anaheim, Los Angeles, San Jose, Colorado, Minnesota, St. Louis ja Vegas tulevat siis Raannan edustamalle kojoottilaumalle erityisen tutuksi alkavan kauden aikana.

– Aika mielenkiintoista. Lienee selvää, että kun koko ajan pelataan samoja jengejä vastaan, niin siinä alkaa jännitteitä syntyä. Kun jossakin pelissä tunteet kuohahtaa, niin siinä sitten odotellaan, mitä nopeasti vastaan tulevassa seuraavassa pelissä tapahtuu. Sellaista mini-playoffia tämä runkosarja varmasti tulee olemaan, Raanta näkee.

– Yleisesti on mielenkiintoista nähdä, miten ohjelma rakennetaan. Tehdäänkö tästä nyt baseball-tyyppinen, että pelataan kaksi-kolme kertaa samaa porukkaa vastaan peräkkäin ja näin vältellään matkustamista. Onhan tämä aika erilaista, mihin ollaan totuttu.

Raanta on yksi harvoista Arizonan pelaajista, joka ei ole saanut koronavirusta. Kuva: Getty Images

Kaiken NHL-huuman keskellä on kuitenkin hyvä muistaa, että koronatilanne etenkin Yhdysvalloissa on edelleen paha. Raanta huomauttaakin, että pelkästään Arizonassa viittä tai kuutta pelaajaa lukuun ottamatta koko joukkue on sairastanut koronan jossakin vaiheessa.

– Tartuntoja on aika paljon edelleen. Itse alkaa jo kyllästyä näihin uutisiin. Meidät testataan joka toinen päivä ja toivottavasti tässä nyt itse pysyisi vielä siinä porukassa, joka ei ole sitä saanut. Osa ravintoloista on suljettu edelleen ja ruokakaupassa käydessäkin tulee katseltua ympärilleen. Mieluummin tilaa ruoat kotiin, Raanta sanoo.

Kaikesta huolimatta Raanta on kauden käynnistymisestä innoissaan.

– Onhan se nyt mukavampaa mennä hallille, kun on joku päivämäärä tiedossa. Odottavan aika oli pitkä, kun pudotuspelikuplan jälkeen kolmeen kuukauteen ei tapahtunut mitään. On raskasta treenata ja valmistautua, kun ei ole oikeastaan mitään päämäärää. Siinä sai toisaalta myös etäisyyttä jääkiekkoon.

Suomalais-ruotsalainen joulu

Ennen tositoimia Raanta ehtii kuitenkin viettää pari viikkoa sitten Arizonaan saapuneen perheen kanssa joulua Arizonan aavikolla. Neljävuotias tytär ja yhdeksänkuukautinen poika ovat pitäneet koronatauon aikana perheen vanhemmat kiireisenä ja tekevät niin myös jouluna.

– Sellaista suomalais-ruotsalaista joulua on suunniteltu. Kotona tehdään kaikki perinteiset kotimaiset jouluruoat ja sitten illalla on tarkoitus mennä viettämään joulua Niklas Hjalmarssonin perheen luokse. Joulupukki tulee tietenkin myös käymään. Kotona on ihan joulufiilis, mutta kun avaat oven, olet keskellä kuuminta hellettä. Se on outoa, Raanta nauraa.

Lue myös:

Medialähteet: Mikael Granlundille vuoden jatkosopimus Nashvillen kanssa

NHL-kauden alkaminen tammikuussa varmistui – NHL ja pelaajayhdistys pääsivät sopuun