Hyppää sisältöön

Kommentti: Löysät dollarit tiukassa NHL:ssä – Granlundin siltasopimus antaa osviittaa myös muille suomalaisille

Mikael Granlund joutui arvioiden mukaan ottamaan tuntuvan palkanalennuksen. Sami Vatasen ja Erik Haulan tilanne kiinnostaa Suomessa.

Pitkään vapaiden agenttien markkinoilla pyörinyt Mikael Granlund solmi kanadalaislähteiden mukaan alkuviikosta vihdoin uuden NHL-sopimuksen. Minnesotasta Nashvilleen keväällä 2019 kaupattu Granlund teki Predatorsin kanssa tiettävästi yhden vuoden mittaisen kontrahdin.

Kanadalaisraporttien mukaan Predators maksaa Granlundille alkavasta kaudesta 3,75 miljoonaa jenkkitaalaa. Palkanalennus on melkoinen, kun huomioon otetaan, että koronapandemian rikkomasta kaudesta Granlundille maksettiin kuusi ja puoli miljoonaa Yhdysvaltojen dollaria.

Yllätyksenä sopimuksen sisältö ei kuitenkaan tullut.

Koronapandemia on sotkenut myös NHL-seurojen talouskuviot melko täydellisesti, mikä näkyy nyt myös vapaiden pelaajien markkinoilla ja sopimuksissa. Rahaa ei yksinkertaisesti ole, koska palkkakatto on naulattu kiinni 81,5 miljoonaan taalaan. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että vain todella kovan luokan pelaajille isketään nyt pöytään vuosia ja dollareita.

Cap friendly -sivuston (siirryt toiseen palveluun) mukaan NHL:stä löytyy tälläkin hetkellä kymmenen joukkuetta, joilla ei ole palkkakaton alla tilaa dollarin dollaria. Suomeksi tämä tarkoittaa sitä, että jos rahaa tulee sisään, sitä pitää lähteä myös ulos. Vain seitsemällä joukkueella 31:stä on tällä haavaa käytössään viisi miljoonaa tai enemmän.

Ja kuitenkin monilta puuttuu edelleen useampi pelaaja joukkueestaan. Harvoin jos koskaan on NHL-seurojen tarvinnut pitää näin tarkasti huolta hinta–laatu-suhteesta – nyt ostetaan sieltä, mistä halvimmalla saadaan.

Tämä ei tietenkään ole erityisen hyvä tilanne juuri nyt vapaiden agenttien markkinoilla pyörivien pelaajien kannalta. Vaikka Granlund oli useiden viikkojen ajan kaudella 2019-2020 Nashvillen paras hyökkääjä, parempaan diiliin ei yksinkertaisesti ollut juurikaan mahdollisuuksia.

Parhailla Minnesotan kausillaan Granlund iski tiskiin 69 ja 67 tehopistettä, mutta kantrikaupungissa tehot eivät tahtoneet seurata sinänsä muuten hyvää tekemistä. Kun huomioon otetaan pandemian runtelema taloustilanne sekä Granlundin Nashvillessa 79 otteluun iskemät vaatimattomat 35 (18+17) tehopistettä, selvää oli, ettei tarjolla olisi pitkää ja rahakasta sopimustarjousta.

Granlund otti Nashvillessa ikään kuin askeleen taaksepäin urallaan. Minnesotan kanssa vuonna 2017 solmitun kolmevuotisen niin sanotun siltasopimuksen jälkeen nyt piti olla rahastuksen aika. Vaatimaton 0,44 ottelukohtainen pistekeskiarvo Nashvillesta vesitti kuitenkin haaveet tuhdista sopimuksesta.

Nyt 28-vuotiaan Granlundin käsissä on jälleen siltasopimus, jonka aikana tämän on todistettava NHL:ssä itsensä ikään kuin uudelleen.

Sami Vatanen pelasi viime kaudella Carolinan paidassa. Kuva: Getty Images

Granlundin tuoreesta sopimuksesta saadaan osviittaa myös muiden ilman sopimusta olevien suomalaispelaajien tilanteeseen.

Etenkin Sami Vatanen ja Erik Haula ovat pelaajia, joiden tilanne kiinnostaa Suomessa. Yhteensä yli 800 NHL-ottelun kokemuksen omaava kaksikko on kolme viikkoa ennen kauden alkua edelleen ilman sopimusta. Vatanen edusti menneellä kaudella New Jerseyä ja Carolinaa, Haula Carolinaa ja Floridaa.

Kaksikolle voi hyvällä syyllä ennustaa Granlundin kaltaista sopimusratkaisua tulevalle kaudelle: tarjolla on todennäköisesti lyhyitä sopimuksia toivottua pienemmällä palkalla.

Vatanen pelasi menneellä kaudella hyvin – sen mitä pelasi – mutta toistuvat loukkaantumiset ovat lyöneet uralle jarrua. Erinomaisesti kauden New Jerseyssä aloittaneen Vatasen pelit päättyivät jälleen viime kaudella vammojen seurauksena. Toissa kaudella Vataselle kertyi ainoastaan 50 ottelua, menneellä kaudella enää 47.

Rikkonaiset kaudet näkyvät varmasti sopimustarjouksissa, joita Vatasen pöydälle tipahtelee. Vuodet ovat tiukassa ja tuskin tämä viime kauden 4,5 miljoonan dollarin tuloihinkaan uudella sopimuksella yltää. Granlundin tavoin tarjolle tulee todennäköisesti siltasopimus, jonka aikana 29-vuotiaan puolustajan on pelattava itselleen uusi rahakkaampi diili.

Erik Haulan tilanne sen sijaan on vielä Vatastakin monimutkaisempi.

Myös Haula aloitti menneen kauden erinomaisesti iskien maaleja kuin liukuhihnalta, mutta sitten alkoivat polvivaivat. Haulan tapauksessa on mahdotonta olla puhumatta polviongelmista. Porilaishyökkääjä menetti lähes koko kauden 2018-19 vakavan polvivamman vuoksi ja viime kaudella ongelmat polven kanssa nousivat taas pintaan.

Tuskin yksikään pelaaja haluaa rajoittamattomaksi vapaaksi agentiksi Haulan kaltaisessa tilanteessa. Alla on kaksi totaalisen rikkinäistä kautta, joiden aikana sentteri pystyi pelaamaan 164 ottelusta ainoastaan 63. Ottelukohtainen pistekeskiarvo on sekin näiden kausien osalta ainoastaan 0,49.

Kun huomioon otetaan Haulan, 29, lähihistoria sekä koronapandemian aiheuttama talouskurimus NHL:ssä, käsillä on todennäköisesti kolmas suomalaisveteraanin siltasopimus alkavalle kaudelle. Ilmiö on tämän ikäisten pelaajien kohdalla poikkeuksellinen, mutta täysin ymmärrettävissä: löysää rahaa ei ole missään, joten nyt jos koskaan jokainen dollari pitää ansaita.

Lue myös:

.
.