"Olisimme olleet aika pulassa" – HIFK-pomo avaa, mitkä asiat ratkaisivat väännössä kiinalaisomistajaa vastaan ja visioi suuremmista pelaajabisneksistä ulkomailla

HIFK:n puheenjohtajan mukaan päätös Veikkausliiga-lisenssistä edesauttoi neuvotteluissa Lucas Jin Changin kanssa.

HIFK-fanit päässevät kannustamaan joukkuettaan ensi vuonnakin Veikkausliigassa. Kuva: EPA-EFE/KIMMO BRANDT

Jalkapallon Veikkausliigassa pelaavan HIFK:n puheenjohtaja Christoffer Perret kertoo olevansa helpottunut ja tyytyväinen, kun HIFK ja sen taustayhtiön kiinalainen pääomistaja Lucas Jin Chang pääsivät sopuun yhteistyön päättymisestä.

Yhteistyö alkoi säröillä aiemmin tänä vuonna, kun seuran suomalaiset taustahahmot ja Jin olivat erimielisiä HIFK:n tulevaisuuden suunnasta. Marraskuussa HIFK:n taustayhdistys irtisanoi sopimuksensa Veikkausliiga-joukkueen hallinnasta Lucas Jin Chang enemistöomistaman osakeyhtiön kanssa.

Perret on ollut viime viikkojen ajan luottavainen, että HIFK:n Veikkausliiga-paikka palautuu taustayhdistykselle viimeistään maaliskuussa irtisanomisajan jälkeen. Perretin näkemyksen mukaan kaikki velvoitteet oli hoidettu. Tiistaina seuran suomalaiset taustahahmot saivat iloisia uutisia, kun Palloliiton liigalisenssikomitea myönsi HIFK:lle lisenssin pelata ensi kaudella Veikkausliigaa.

Perretin mukaan tiistain liigalisenssipäätös helpotti myös neuvotteluja kiinalaisomistajan kanssa. Hänen mukaansa liigalisenssipäätöksen myötä todellisuus valkeni toiselle osapuolellekin eli liigalisenssi siirtyisi osakeyhtiöltä taustayhtiölle Palloliiton kilpailusääntöjen mukaisesti maaliskuussa irtisanomisajan jälkeen.

– Päätöksen myötä oli ensimmäistä kertaa mustaa valkoisella todellisuus, joka oli meille hyvin selkeä. Eli lisenssi- ja sarjapaikka siirtyy taustayhtiöltä yhdistykselle kohtapuolin. Olimme paljon realistisimmista lähtökohdista neuvottelemassa. Tämä mahdollisti sovun löytämisen, Perret toteaa Yle Urheilulle.

Lucas Jin Chang (vas.) ja Chistoffer Perret poseerasivat vielä puolitoista vuotta sitten iloisissa tunnelmissa. Kuva: Pekka Viinikka / Yle

Perret ei kommentoi tarkkoja erosopimuksen yksityiskohtia, kuten mahdollista summaa, jolla kiinalaisomistaja ostettiin ulos yhtiöstä. HIFK-puheenjohtajan mukaan osapuolten kesken on sovittu, että yksityiskohtia ei kommentoida julkisuudessa.

Perret kertoi tiistaina Iltalehdelle (siirryt toiseen palveluun), että hän siirsi itsensä sivuun neuvotteluista kiinalaisomistajien kanssa. Perret uskoo, että sillä saattoi olla liigalisenssipäätöksen lisäksi hyvä vaikutus lopputulokseen.

– Tajusin itse jossain vaiheessa, että nyt on mennyt tunteet peliin. Se ei ole hyvä asia, kun pitäisi selvittää riita-asiaa, Perret sanoo.

Neuvottelut saatiin maaliin ulkopuolisen henkilön johdolla.

– Kiitos hänelle siitä. Hän teki hienoa työtä. Yötä myöten väännettiin, Perret kuvailee.

Tarkka sopimus merkittävässä roolissa

Suomalaisessa palloiluissa ei ole usein ollut hyviä kokemuksia ulkomaalaisista omistajista. Tunnetuimmat esimerkit liittyvät vantaalaisen Allianssiin ja Tampere Unitedin vedonlyöntiskandaaleihin. Lucas Jin Chang ehti toimia HIFK:n Veikkausliiga-seuran pääomistajana reilut puolitoista vuotta. Perret totesi yhteistyön alussa, että ulkomaalaisen sijoittajan tulo herättää innostusta ja pelkoa.

Perret totesi tuolloin puolitoista vuotta sitten, että mahdolliset väärinkäytökset pyrittiin varmistamaan sääntöjen turvin ja mainitsi muun muassa, että yhtiön sääntöihin tehtiin 13 pykälää. Nyt Perret on iloinen puolitoista vuotta sitten tehdystä tarkasta sopimuksesta kiinalaisomistajan kanssa. Hänen mukaansa tuolloin tehdyllä työllä oli myös iso merkitys keskiviikkona nähtyyn lopputulokseen.

– Nyt todistettiin ja nähtiin, että pitää olla erittäin tarkka sopimuksenteossa toisesta maasta ja kulttuurista tulevan kanssa. Onneksi meillä oli hyvä sopimus. Onneksi teimme paljon töitä etukäteen. Vielä jäi parannettavaa. Olisimme voineet olla vielä parempia. Mutta suurpiirteisellä sopimuksella olisimme olleet aika pulassa viime aikoina, Perret toteaa.

Suuntaus yhä ulkomaille

Analyysin paikka viimeisen puolentoista vuoden opetuksista on HIFK-pomon mukaan luvassa myöhemmin. Perret haluaa muistuttaa, että ulkomaalaisella sijoittajalla oli myös positiivisia vaikutuksia HIFK:n Veikkausliiga-toimintaan.

– Täytyy myös kiittää Lucasta hänen tekemästään työstä. Hänen avullaan olemme nyt tässä, missä me olemme. Ilman häntä emme olisi täällä. Lähtökohtaisesti Lucasin sijoitukset ovat olleet seuralle hyvä asia, Perret sanoo ja viittaa siihen, kuinka HIFK oli ennen kiinalaiskuviota rajuissa talousvaikeuksissa.

Lucas Jin Chang on myös entinen pelaaja-agentti, joka omistaa edelleen tanskalaisseura Vejlen yhdessä toisen entisen agentin Andrei Zolotkon kanssa. Kun Perret puhuu opeista viimeisen puolentoista vuoden aikana, hän viittaa myös kiinalaisen taitoihin pelaajamarkkinoilla. Perretin mukaan HIFK:lla oli alkuvuodesta pöydällä pelaajakauppoja, mutta ne kaatuivat koronaviruspandemian takia.

– Olemme kehittyneet ja oppineet paljon kansainvälisestä pelaajabisneksestä. Toivottavasti voidaan hyödyntää jatkossakin oppeja. Entistä selkeämmin HIFK:n liiketoimintakatseet ovat myös ulkomailla kotimaisesta omistuksesta huolimatta, Perret toteaa.

Mitä sitten tämä suuntaus ulkomaille tarkemmin sanottuna tarkoittaa?

– Suomalaisessa jalkapallossa isoimmat mahdolliset tulonlähteet ovat tv-oikeuksissa, europeleissä ja vielä isommin pelaajamarkkinoilla. Olemme oppineet paljon lisää pelaajamarkkinoista. Ne tottelevat samoja liiketoiminnan lakeja kuin muut. Kyse ei ole vain, kuka on paras pelaaja. Kyse on myös markkina-arvosta. Se voi koostua monesta asiasta, kuten kansallisuudesta, Perret muotoilee.

HIFK:n brasilialaishyökkääjä Tiquinho eli Erikson Carlos on yksi joukkueen viidestä nykyisestä sopimuspelaajasta. Kuva: Matti Raivio / All Over Press

Kiinnostaako HIFK:ta siis malli, jossa ulkomailta haettaisiin raakoja timantteja, joiden markkina-arvo on matala ja potentiaali korkea? Sitten HIFK:ssa tienattaisiin rahaa, kun pelaaja puhkeaisi seurassa kukkaan ja pelaaja kaupattaisiin eteenpäin?

– On varmasti jokaisen Veikkausliiga-seuran unelma, että tällaisia isoja kauppoja tulee. On tietysti selvää, että joka kerta ei käy näin. Sanotaan näin, että opimme ainakin mekanismeista. Saimme hyviä yhteistyöverkostoja ja -kuvioita sovittua maailmalle jatkoa ajatellen, Perret muotoilee.

Nyt HIFK pystyy jatkamaan osakeyhtiöpohjalta Veikkausliigassa. HIFK:n mukaan uusille sijoittajille tullaan pian avaamaan mahdollisuus merkitä osakkeita yhtiössä osakeannin kautta. Tiistaina myönnetyn liigalisenssin ehtona oli Perretin mukaan, että HIFK:n piti hankkia 20 sijoittajaa, joista kukin toisi pöytään 20 000 euroa.

Mikä on HIFK:n uskottavuus jatkoa ajatellen Veikkausliigassa?

– Pelaajasopimuksia on pöydälläni nippu lisää. Nyt niitä on enemmän kuin viisi. Sopimukset varmaan julkaistaan lähiaikoina. Lisenssipäätös ja tämän päivän uutinen tuovat kaivattua selkeyttä sijoittajien, sponsoreiden ja pelaajien suuntaan, Perret alleviivaa.

Lue lisää: