1. yle.fi
  2. Yle Urheilu
  3. Jääkiekon nuorten MM 2021

Asiantuntija huolestui Nuorten Leijonien ykkösylivoimasta: "Vähän tehottoman näköistä ja aika hidasta peliä" – näin päävalmentaja Pennanen vastasi kritiikkiin

Suomen alle 20-vuotiaiden jääkiekkomaajoukkue voitti MM-kisojen avausottelussaan Saksan 5–3. Onnistumisia tuli useille ketjuille, mutta ykkösylivoima ei ole saanut vielä maaleja aikaan.

Anton Lundell kantaa suurta tulosvastuuta Nuorissa Leijonissa. Kuva: Suomen jääkiekkoliitto

Nuoret Leijonat lähti MM-kisojen avausotteluunsa uusituin kärkiketjuin, kun Yhdysvaltoja vastaan pelatun harjoitusottelun jälkeen laitahyökkääjät Roni Hirvonen ja Roby Järventie vaihtoivat paikkoja. Hirvonen pelasi Saksaa vastaan Suomen ykkösketjussa Anton Lundellin ja Kasper Simontaipaleen vierellä.

Kolmikko järjesteli Suomen 1–0-johtoon heti MM-kisojen avausottelun alkuhetkillä. Sama ketju otti roolia myös toisessa erässä. Saksa oli kutistanut Suomen 3–0-johdon 3–2-lukemiin vain reilua minuuttia ennen kuin ykkösketju iski Nuoret Leijonat kahden maalin karkumatkalle.

Yle Urheilun jääkiekkoasiantuntijan Juha Juujärven mukaan Hirvonen, Lundell ja Simontaival täydensivät toisiaan hyvin.

– Hyökkäyspeliin löytyi paljon elementtejä, joita valmennusjohto ja joukkue hakivat.

Ykkösketjun lisäksi tasakentällisin kaksi maalia teki kolmosketju Mikael Pyyhtiä - Henri Nikkanen - Aku Räty. Sen sijaan uudessa koostumuksessa pelannut kakkosketju ei päässyt vielä herkuttelemaan maaleilla.

– Kakkosketjun peli oli vielä vähän hakemista, mutta Brad Lambert väläytteli hyvillä, pitkillä kuljetuksillaan. Juuso Pärssinen pystyi jonkin verran ruokkimaan laitureitaan siinä. Varmasti kakkoskenttä pystyy kuitenkin vielä parempaan.

Harjoitusottelussa Nuorilla Leijonilla oli hankaluuksia päästä hyökkäämään tasakentällisin. MM-avauksessa Suomen hyökkäyspeli kulki huomattavasti paremmin, tosin nyt vastassa ollut Saksa on Yhdysvaltoja huomattavasti heikompi joukkue.

Suomi loi kiitettävän määrän maalipaikkoja ja laukoi 50 kertaa kohti Saksan maalia.

– Hyökkäyspelaamisen monipuolisuus oli nähtävissä, vaikka siinä parannettavaa jäi edelleen. Silmiinpistävää oli, että Suomi pyrkii luomaan tosi voimakkaasti maalipainetta ja olemaan maalinedustalla. Ainakin kolme maalia Suomi sai hyvällä, rohkealla hyökkäysalueen pelaamisella, jossa pakit osallistuivat hyvin pelaamiseen, Juujärvi sanoi.

Ykkösylivoimalta kaivataan tehoja

Huolestuttavana Juujärvi sen sijaan pitää ykkösylivoiman tehottomuutta. Viisikon muodostavat hyökkääjät Lundell, Järventie, Simontaival ja Hirvonen sekä puolustaja Ville Heinola.

Suomella on tähän mennessä harjoituspeli mukaan lukien ollut viisi ylivoimamahdollisuutta. Näiden aikana on syntynyt kolme ylivoimamaalia, jotka kaikki on tehnyt Juuso Pärssisen johtama kakkosylivoima.

– Ykkösylivoima on vähän tehottoman näköistä ja aika hidasta peliä. Siinä on valtava määrä osaamista, mutta ehkä viisikon yhteinen kemia on aika ohut vielä. Peli on tiettyä pakottamista ja halutaan miellyttää pelikaveria. Kun maaleja tulee, peli tulee selkäytimestä ja nopeutuu, Juujärvi arvioi.

Pennanen kertoi Saksa-ottelun jälkeen, ettei aio tehdä ykkösylivoimaansa muutoksia. Päävalmentaja kokee, että viisikko sai peliään jo paremmin kulkemaan kuin harjoitusottelussa Yhdysvaltoja vastaan.

– On totta, että sitä pitää pystyä kehittämään ja yksi asia on, että syöttötemmon ylivoimassa pitäisi olla kovempi ja pitäisi saada siihen lisää uhkaa. Siinä pelaa ehdottomasti hyviä pelaajia, mutta varmaan vähän monipuolisuutta ylivoimaan kaivataan, että saadaan lisää uhkaa.

Ylivoiman tehokkuuden lisäksi Juujärvi kaipaa ylipäätään kiekolliseen peliin huolellisuutta. Suomi menetti kiekon useasti hyökkäysalueella, mistä Saksa pääsi iskemään vaarallisiin vastahyökkäyksiin.

Kolmas kehityskohde on viisikon yhteistyö puolustuspelaamisessa.

– Tämä oli maalivahti Kari Piiroiselle tosi vaikea peli. Laukauksia ei tullut paljoa, mutta kun tuli, tuli huippupaikkoja. Esimerkiksi Saksan kolmas maali tuli hiukan helposta irtokiekosta, eikä Suomi pystynyt viisikkopelillä siivoamaan maalinedustaa. Maalinedustapelin tylyyteen, huolellisuuteen ja kovuuteen pitää löytyä parannusta.

Suomi kohtaa sunnuntaina Sveitsin kello 21 Suomen aikaa.

Lue myös:

Nuoret Leijonat sai onnistumisia laajalla rintamalla ja kukisti vain 14 kenttäpelaajalla sinnitelleen Saksan

Avausvoitosta huolimatta Suomen joukkueen jäsenien kasvoilta paistoi tyytymättömyys: "Aika halpoja maaleja"

Nuorten MM-jääkiekossa koronakaaos paisuu: Suomen avausvastustajalla kahdeksan tartuntaa, samalla koneella lentäneessä Ruotsin joukkueessa kaksi tartuntaa

Nuorten Leijonien päävalmentaja Antti Pennanen tietää, miten mestaruus voitetaan – nyt vuosien työ pitäisi tehdä parissa viikossa

Suomalaislupaus pettyi upean NHL-debyytin jälkeen SM-liigassa ja Nuorissa Leijonissa – valmentajalta havainnollistava esimerkki, miten lyhyt NHL-visiitti voi sekoittaa pään