1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. koripallo

Seitsemän tunnin bussimatkoja ilman taukoja ja lasten kotiopettamista – Tuomas Iisalon sensaatiojoukkue hurjassa lennossa vaikeuksista huolimatta

Crailsheim Merlins pelaa huippukautta Saksan koripallon Bundesliigassa suomalaisvalmentajien johdolla.

38-vuotias Tuomas Iisalo on valmentanut Merlinsiä keväästä 2016 lähtien. Kuva: imago sport / AOP

Koripallon Saksan Bundesliigassa erinomaista kautta pelaavan Crailsheim Merlinsin päävalmentaja Tuomas Iisalo vastaa puhelimeen joukkueensa bussista.

Merlins on matkalla vierasotteluun Vechtaa vastaan jo edeltävänä päivänä. Joukkue toteuttaa kaikki yli kahden ja puolen tunnin matkat edeltävänä päivänä, sillä Saksassa liikenneruuhkia on vaikeampi ennakoida.

Matka Crailsheimista vieraspaikkakunnalle Pohjois-Saksan Vechtaan kestää puuduttavat seitsemän tuntia. Matkantekoa ei helpota se, että tiukkojen sääntöjen vuoksi joukkueen jäsenet eivät saa poistua bussista kesken matkan.

– Meillä ei ole mahdollisuutta pysähtyä. Kuskia vaihdetaan puolivälissä ja jatketaan matkaa, Iisalo kertoo Yle Urheilulle.

Saksan koronatilanne vaikuttaa myös kaupungilla liikkumiseen. Ulkonaliikkumiskielto on Crailsheimissa voimassa iltakahdeksasta aamuviiteen, minkä takia jokaisella joukkueen jäsenellä on seuran allekirjoittama lupalappu, jotta he voivat liikkua työpaikan ja kodin välillä liikkumiskiellon aikana.

– Meidät testatataan kaksi kertaa viikossa. Tällä hetkellä meillä on 25 hengen ydinporukka, joka painaa matkoja ja ottelutapahtumia yhdessä. Vuorovaikutusta muiden ihmisten kanssa ei suositella, Iisalo kertoo.

Iisalo luotsasi joukkueensa viime kaudella neljänneksi. Kuva: imago sport / AOP

Hurja lento pienellä budjetilla

Tuomas Iisalo valmentaa Crailsheim Merlinsiä yhdessä veljensä Joonas Iisalon ja Juho Kailion kanssa. Suomalaiskolmikko on saanut Merlinsin oivaan lentoon, sillä joukkue jakaa Saksan pääsarjan kärkipaikkaa Ludwidsburgin kanssa.

Tulosta voi pitää kovana, sillä Crailsheimilla on yksi 18 joukkueen sarjan pienimmistä budjeteista.

– Onhan se ollut kaikille jos ei pienoinen, niin vähän suurempi yllätys. Meidän seuramme virallinen tavoite on säilyä sarjassa. Se on täysin loogista, sillä meillä on yksi sarjan kolmesta pienimmästä budjetista. Siihen nähden tulos on uskomaton tällä hetkellä, Iisalo tuumii.

Suomalaisvalmentajien suojatit menestyivät jo viime kaudella, jolloin joukkue ylsi runkosarjassa peräti neljänneksi. Alkukauden aikana vauhti on ollut entistä hurjempaa siitäkin huolimatta, että joukkue vaihtui käytännössä kokonaan huippukauden jälkeen.

– Tämä on ollut vielä kovempi juttu kuin viime vuonna. Silloin sen pystyi laittamaan tähdenlennon piikkiin, mutta nyt olemme pystyneet ylläpitämään tasoa toista kautta putkeen. Ihmiset ovat täällä tyytyväisiä ja se herättää kiinnostusta myös muualla.

Crailsheimin menestyksen taustalla on muun muassa onnistuneet pelaajahankinnat. Seura menetti kuusi ulkomaalaisvahvistusta esimerkiksi Espanjan, Italian ja Ranskan pääsarjoihin, mutta onnistui täydentämään joukkuetta oikeilla pelaajilla.

– Edelliskauden menestyminen oli aikamoinen valtti sekä pelaajien ja agenttien silmissä, että tämä on hyvä askel, jos haluaa edetä koripallourallaan Euroopassa.

Crailsheim Merlins hankki pelaajia muun muassa Suomen kotimaisesta Korisliigasta, kun Seagullsissa viime kaudella pelannut Trae Bell-Haynes sekä Vilpas-kaksikko Tim ColemanJamuni McNease liittyivät joukkueeseen.

– Trae Bell-Haynes on alkukauden perusteella ykkössuosikki liigan parhaaksi pelaajaksi. Hän on kehittynyt ja pelaa huikeaa kautta. Myös Vilpas-kaksikko on koko ajan parantanut otteitaan, Iisalo kehuu.

– Korisliigassa on hyviä valmentajia ja pelin taso on aika korkea. Sarja toimii hyvänä ponnahduslautana yhtä tai kahta tasoa korkeammalle, Iisalo jatkaa.

Tuomas Iisalo ei ole miettinyt sen enempää tulevaisuuttaan. Kuva: imago sport / AOP

Raskasta aikaa

Urheilullisesta huippukaudesta huolimatta kausi on ollut niin pelaajille kuin valmentajille poikkeuksellisen raskas. Joukkue toimii käytännössä omassa kuplassaan, eikä muiden ihmisten tapaaminen ole suositeltavaa.

– Tämä on tiukka paikka niin pelaajille kuin valmentajille ja kaikkien perheille. Kun pelaajat ovat täällä Euroopassa, he eivät voi matkustaa jouluksi kotiin, eikä tänne pääse perheenjäseniä. Esimerkiksi Joonaksen perhe on Suomessa tällä hetkellä, Iisalo sanoo.

Tuomas Iisalon perhe asuu puolestaan Saksassa. Perhe on ollut silti kovilla, sillä yhteiskunnan sulkemisen jälkeen lapset ovat olleet vain 13 viikkoa koulussa. Saksassa etäkoulu ei ole yhtä hyvin organisoitua kuin Suomessa, joten opettaminen on jäänyt paljon vanhempien vastuulle.

Tuomas Iisalon lääkärivaimo onkin jäänyt sivuun omasta työstään, jotta hän on voinut keskittyä lasten kotiopettamiseen.

– Täällä ulkomailla tukiverkko on paljon pienempi ja tässä tilanteessa vielä poikkeuksellisen pieni. Nämä ovat todella raskaita aikoja, mutta yritän itse tehdä työni mahdollisimman hyvin. Tuntuisi hukkaanheitetyltä ajalta, jos ei laittaisi parastaan tässä hommassa. Se on myös eteenpäin ajava voima.

Crailsheim Merlinsin lento on jatkunut Iisalon johdolla vahvana jo viime kaudesta lähtien. Vaikka Iisalon tilanne näyttää tällä hetkellä uran ja tulevaisuuden kannalta hyvältä, ei suomalainen ainakaan kertomansa mukaan mieti jatkoaan sen enempää.

– Joukkueen sisällä ja omassa päivittäisessä elämässä ei se näy millään tavalla. Yritän koko ajan kehittyä ja tehdä asioita paremmin. Toivon mukaan se johtaa siihen, että saa tätä hommaa tehdä mahdollisimman pitkään ja mahdollisimman korkealla tasolla.

Lue myös:

Tuomas Iisalo jatkosopimukseen luotsaamansa saksalaisseuran kanssa – myös Joonas-veli jatkaa valmennustiimissä

Tuomas Iisalon yllättäjäjoukkueen saumat satumaiseen kauden päätökseen sulivat: sarjan pienimmän budjetin joukkue menetti avainpelaajansa koronatauolla