Sveitsi-pelin ihmetelty tuomarilinja saa Juujärveltä puhtaat paperit – pelaajat sen sijaan eivät: "Hyvin moni oli sellainen, ettei sillä estetty maalipaikkaa"

Nuoret Leijonat peittosi MM-kisojen toisessa ottelussaan Sveitsin lukemin 4–1. Suomelle vihellettiin ottelussa kuusi jäähyä.

Suomen kapteeni Anton Lundell otti päätöserässä huitomisjäähyn pelitilanteen ulkopuolella. Kuva: Pasi Mennander/Leijonat.fi

Suomen alle 20-vuotiaiden jääkiekkomaajoukkue pelasi varmasti MM-kisojen alkulohkon ottelussa Sveitsiä vastaan ja nappasi 4–1-voiton myöhään sunnuntaina.

Nuorten Leijonien pelissä oli paljon hyvää. Joukkue puolusti tiiviimmin kuin Saksaa vastaan ja kiekonmenetyksiä tuli merkittävästi avausottelua vähemmän. Sitä myöten myös hyökkäyspeli parani.

Täysin virheetön suoritus ei kuitenkaan ollut. Suomi otti ottelussa kuusi jäähyä, joista kolme toisessa erässä. Tuomarilinja ei kaikkia miellyttänyt. Päävalmentaja Antti Pennanen kommentoi ottelun jälkeen, että osa jäähyistä tuli kevyesti.

Yle Urheilun jääkiekkoasiantuntijan Juha Juujärven mukaan tuomarilinja oli linjakas, eikä Suomen jäähyissä ollut nokan koputtamista.

– Molemmilta joukkueilta vihellettiin selkeät rikkeet pois.

Suomen peli sujui muuten suhteellisen mallikkaasti, mutta muutamasta turhasta jäähystä Juujärvi antaa joukkueelle miinusta. Suomen kuudesta jäähystä kaksi tuli keskialueella ja yksi täysin pelitilanteen ulkopuolelta.

Alivoimilla Suomi antoi Sveitsille mahdollisuuden ottelun voittoon. Kahden erän jälkeen Nuoret Leijonat johti vain niukasti 2–1.

– Jäähyjä tuli liikaa ja niistä hyvin moni oli sellainen, ettei sillä estetty maalipaikkaa. Ne tulivat hyökkäysalueelta tilanteen ulkopuolelta, kuten viimeinen Anton Lundellin jäähy. Muuten erittäin vahvaa pelaamista häneltä, mutta sitten tuli sellainen huitomisjäähy pienenä miinuksena.

Kaksi jäähyistä tuli kamppailutilanteissa oman maalin edessä.

– Tylyyttä kaivattiin maalinedustaan ja kiekkojen siivoamista. Sellaiset jäähyt ovat periaatteessa hyväksyttäviä, kun haetaan tiettyä rajaa, kuinka kovaa maalinedustassa saa puolustaa.

Ylivoima oli vahvaa, maalipaikoilla oltava tehokkaampi

Kolikon kääntöpuoli on, että Suomi pääsi ylivoimalle ottelussa viidesti. Näistä mahdollisuuksista Nuoret Leijonat iski kolme maalia, joilla joukkue sinetöi turnauksen toisen voittonsa.

Erityisen tärkeänä Juujärvi piti sitä, että Suomen ykkösylivoima onnistui nyt ensimmäistä kertaa Edmontonissa, vaikkakin pelin loppuhetken ylivoimaan oli otettu poikkeuksellisesti kaksi puolustajaa, kun Kasper Puutio korvasi Roby Järventien.

– Ykkösylivoiman peli oli mennyt aavistuksen eteenpäin. Luulen, että isoin asia oli ensimmäinen maali, joka oli vielä hieno. Se vapauttaa varmasti.

Suomen peli oli Sveitsiä vastaan selvästi parempaa kuin avausottelussa Saksaa vastaan. Juujärven mukaan Nuoret Leijonat onkin pelillisesti erittäin hyvässä vaiheessa, mutta jatkossa maalinteon on oltava tehokkaampaa ja onnistumisia tarvitaan lisää alemmilta ketjuilta.

Suomelle eniten maalintekopaikkoja on luonut Lundellin johtama ykkösketju.

– Muissakin ketjuissa on vielä hyökkäyspelaamisen yhteispelissä varaa kehittyä. Huippumaita vastaan maalipaikkoja on paljon vähemmän, niistä pitää pystyä tekemään maalit kovalla prosentilla.

Suomi pelaa seuraavan kerran keskiviikkona Slovakiaa vastaan kello 21. Alkulohkon viimeisen ottelun Suomi pelaa Kanadaa vastaan torstain ja perjantain välisenä yönä kello 1.

Lue myös: