Hyppää sisältöön

Loukkaantuminen oli kova isku huippukuntoiselle alppihiihtolupaukselle – toipuminen hyvässä vauhdissa: "Tatsi ei ole kadonnut mihinkään"

Viikko ennen maailmancupkauden avausta loukkaantunut Erika Pykäläinen on luottavainen, että hän palaa kisarinteeseen entistä kovempana.

Erika Pykäläinen, 19, on sijoittunut Euroopan cupissa parhaimmillaan neljänneksi. Kuva: Seokyong Lee/Penta Press/Shutterstock/AOP

Suomen alppihiihtolupaus Erika Pykäläisen, 19, kausi keskeytyi lokakuussa ennen kuin se ehti edes alkaakaan. Pykäläinen oli valmistautumassa suurpujottelun maailmancupin avaukseen Söldeniin, mutta loukkaantui harjoituksissa vain viikkoa ennen h-hetkeä.

Loukkaantuminen oli Pykäläiselle kova paikka. Nyt alppinistin tilanne on jo parempaan päin. Pykäläisen innokkaan puheen perusteella käy heti selväksi, että virtaa riittää.

– Tilanne on todella hyvä. Olen päässyt takaisin lumille ja näyttäisi siltä, että tatsi ei ole ainakaan kadonnut mihinkään. Jatkan siitä, mihin jäätiin, Pykäläinen sanoo Yle Urheilun puhelinhaastattelussa.

Pykäläinen pääsi laskemaan ensimmäistä kertaa viime viikolla. Tällä viikolla Pykäläisen on tarkoitus laskea merkattua rataa ja testata nilkkansa kestävyyttä Suomutunturilla. Toistaiseksi jalka ei ole vihoitellut.

– Sitä peloteltiin, että se voi olla todella kipeä, mutta ei ole oikeastaan. Laskeminen ei satu ollenkaan ja se on todella hyvä juttu.

Seuraavaan kilpailuunsa Pykäläinen uskoo olevansa valmis noin kuukauden kuluttua.

Kukisti kauden alla maailman huiput harjoituksissa

Pykäläinen ei muista loukkaantumistilanteesta kovinkaan paljoa.

– Tietenkin jokainen lasku on tärkeää ja laskin täysillä. Kun siirryttiin auringosta varjoon, niin en oikein nähnyt lumen pintaa. Tulin vähän takapainossa ja sukset menivät ristiin. Nilkka antoi siinä vaiheessa periksi, Pykäläinen muistelee.

Pykäläisellä diagnosoitiin telaluun murtuma. Tämä oli kova isku, sillä 19-vuotias alppinisti oli hyvässä kunnossa. Hän oli laskenut vielä edeltävällä viikolla kovia kisamaisia harjoituksia Itävallan Hintertuxissa.

Mukana oli parhaimpia alppihiihtäjiä, sillä harjoituksia tähdittivät moninkertainen maailmanmestari Tessa Worley, viime kaudella Söldenin maailmancupin voittanut Alice Robinson ja helmikuussa Slovakian maailmancupissa kolmanneksi sijoittunut Meta Hrovat. Pykäläinen haastoi tähdet vauhdikkaasti, sillä hän laski omien sanojensa mukaan kahdella laskulla kovempaa kuin kukaan muu.

– Tiesin, että lasken kovaa, mutta en tiennyt, että vedän noin kovaa, Pykäläinen sanoo.

Loukkaantumisen takia Pykäläinen ei kuitenkaan päässyt mittaamaan hyvää virettään Söldenissä.

– Kuntoni oli silloin todella hyvä. Lasku ei ole kulkenut pitkään aikaan niin hyvin. Muutenkin fysiikka oli todella hyvällä mallilla.

– Kyllä se (loukkaantuminen) otti koville. Varsinkin kun kulki, niin harmitti entistä enemmän, Pykäläinen sanoo.

"Intoa löytyy enemmän"

Euroopan cupin osakilpailuissa parhaimmillaan neljänneksi sijoittunut Pykäläinen on asettanut kauden tavoitteensa junioreiden MM-kisoihin helmikuulle. Hän on kuitenkin toiveikas, että pääsisi kilpailemaan jo kuukauden päästä Italian Kronplatzissa 26. tammikuuta.

– Isoin tavoite on vielä junioreiden MM-kisoissa. Sinne on vielä kaksi kuukautta ja on realistista hakea sieltä mitaleja.

Hyvinkäältä ponnistanut alppihiihtäjä on luottavainen, että hän palaa kisarinteeseen entistä kovempana. Hän kuitenkin tiedostaa, ettei paluun suhteen kannata pitää turhaa kiirettä.

– Kyllä sitä intoa löytyy enemmän, mutta pitää olla malttiakin. Nyt vaan malttaa tehdä asiat rauhassa oikein.

– Nyt on taas parempi mieli, kun on päässyt takaisin lumille ja homma etenee. On ihan kova luotto, että tulen kovana takaisin.

Juttua muokattu 30.12.2020 klo 12.00: Pykäläisen on tarkoitus kilpailla 26. tammikuuta Italian Kronplatzissa.

Lue myös:

.
.