Iivo Niskanen vetäytyi Tour de Skiltä viime hetkellä: "Pitää tehdä päätöksiä sen mukaan, ettei jää kaduttamaan"

Yle Urheilun asiantuntija Sami Jauhojärvi ei yllättynyt Niskasen päätöksestä.

hiihto
Iivo Niskanen perui viime tipassa osallistumisensa arvostetulle Tour de Ski -kiertueelle.
Iivo Niskanen perui viime tipassa osallistumisensa arvostetulle Tour de Ski -kiertueelle. Touho Häkkinen

Iivo Niskanen ei osallistu tänä vuonna hiihdon maailmancupiin kuuluvalle Tour de Skille, kertoo Suomen Hiihtoliitto.

Niskasen ilmoitettiin alun perin lähtevän hiihtokiertueelle, mutta hiihtäjä on pitkän harkinnan jälkeen päättänyt jättää Tourin väliin.

– Punnitsimme asiaa monelta kantilta, plussia ja miinuksia on varmasti yhtä paljon. Lähtökohtaisesti Tour pitää hiihtää kokonaan ja olon tulee olla varma. Urheilullisesti tuloksen tekemiseen olisi varmasti ollut hyvät mahdollisuudet, mutta toisaalta terveysriskejä on olemassa, Niskanen kertoi Hiihtoliiton tiedotteessa.

Niskasen kauden päätähtäin on helmi-maaliskuun MM-kisoissa. Mahdollinen sairastuminen vuodenvaihteessa saattaisi vaikuttaa suorituskykyyn vielä kuukausia myöhemmin.

– Matkustelu on riski. Ilman muuta pitää tehdä päätöksiä sen mukaan, ettei jää kaduttamaan. Viime vuonna oli kyllä ihan positiivisia kokemuksia Tour de Skiltä ja sen jälkeen, Niskanen kertoo Yle Urheilulle puhelimitse.

Kotimaassa harjoittelua jatkava Niskanen on aikaisemmin päättänyt jättää Tour de Skin väliin joinakin arvokisavuosina. Hän kuitenkin luottaa saavansa hyviä kilpailuja alle ennen Obertdorfin MM-kisoja.

– Tammikuussa tulee vielä hyviä kisoja, niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin. On Lahti sekä Falun, jonne tuli muun muassa yksi normaalimatkan kisa lisää. Ne on tarkoitus hiihtää ja sitä kautta rakentaa huippuvirettä kohti Oberstdorfia.

Osallistumiseen liittyy riskejä

Yle Urheilun asiantuntija Sami Jauhojärvi ei yllättynyt Niskasen päätöksestä.

– En täysin yllättynyt Niskasen päätöksestä vetäytyä pois Tour de Skiltä. Enemmänkin olisin ollut yllättynyt, jos hän olisi ilmoittanut hyvissä ajoin, että hiihtää Tourin loppuun tänä vuonna.

Niskanen kertoi tehneensä päätöksen Tour de Skin suhteen MM-kisat mielessään.

– Tour de Skin hiihtäminen ei tue sitä ajatusta, että pärjäisi MM-kisoissa, Jauhojärvi sanoo.

– Jos miettii Iivon historiaa, niin Iivolla on aikuisuran alkuvaiheilta paljon sairastumisia ja Tour de Ski tunnetusti lisää miesten osalta sairastumisriskiä useilla kymmenillä prosenteilla. Myös kiertueella olevaa koronariskiä ja sen välttämistä on varmasti puntaroitu Niskasen valmennusleirissä hyvinkin hartaasti.

Matkustusta vähemmälle

Jauhojärven mukaan Niskasen olisi ollut järkevintä hiihtää muutamia kovia kilpailuja Tourin alkupuolella ja jättäytyä sen jälkeen kiertueelta.

– Jos kunto on kuitenkin sillä tasolla, ettei tarvitse kovien kisojen kautta lähteä sitä petraamaan, niin silloin on järkevämpää jättää matkustusta pois, Jauhojärvi sanoo ja muistuttaa Tour de Skille tutusta matkustusrasituksesta.

Suomi julkisti joukkueensa Tourille viime viikon maanantaina. Tuolloin niin Niskasen kuin Krista Pärmäkosken nimet olivat listalla, mutta Perttu Hyvärisen, Joni Mäen ja Laura Monosen kerrottiin jättävän kiertueen väliin.

Tiistaina myös Ristomatti Hakola kertoi, ettei osallistu Tour de Skille.

Suomen kärkihiihtäjistä 1. tammikuuta alkavalle Tour de Skille on tällä hetkellä osallistumassa Pärmäkosken ohella Kerttu Niskanen.

Päivitetty kello 18.36: Täydennetty juttua Iivo Niskasen kommenteilla. Samalla muokattu otsikkoa.

Lue myös:

Myös Ristomatti Hakola jättää Tour de Skin väliin, taustalla flunssaoireita: "Ei nyt mitään dramaattista"

Alkutalven vaikeudet selättänyt Krista Pärmäkoski kokeilee Tourilla jotain uutta: kisat korkealla ja majoitus alhaalla – "Iso arvoitus"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat