1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Kotimaan jalkapallo

Sympaattinen kyläseura keräsi liigakauden 2019 komeimmat yleisölukemat – dramaattista putoamista seurasi kuudes sija Ykkösessä, mutta nyt seura hakee vauhtia alempaa

IK Myran kertoi luopuvansa Ykkösen sarjapaikastaan sen jälkeen kun valmennusvastuuta kantanut Magnus Slotte ilmoitti jättäytyvänsä pois.

IK Myran pyrähti liigassa kaudella 2019. Kuva: Yle/Antti Koivukangas

Naisten liigaan kaudeksi 2019 noussut IK Myran oli yksi sarjakauden ilmiöistä. Vaikka sympaattisen kyläseuran liigataival jäi lopulta vain kauden mittaiseksi, keräsi se liigakaudellaan sarjan komeimmat yleisölukemat. Keskimäärin Alavetelistä ponnistavan joukkueen otteita lehtereillä seurasi 524 katsojaa ja esimerkiksi ottelua HJK:ta vastaan todisti ennätykselliset 1 549 silmäparia – siitä huolimatta, että Kruununpyyhyn kuuluvassa Alavetelissä on asukkaita reilu tuhatkunta. Pelipäivä oli kyläläisille todellakin juhlapäivä.

Lopulta Myranin liigataival päättyi mitä katkerimmalla tavalla. Joukkue päätti kautensa toiseksi viimeisenä ja joutui liigakarsintaan. Se oli kiinni sarjapaikassa vielä ratkaisevan toisen osaottelun varsinaisen peliajan päätyttyä, mutta PK-35 Helsinki tuli lisäajan seitsemännellä minuutilla tasoihin.

Helsinkiläisseura vei voiton rangaistuspotkukilpailun päätteeksi ja nousi kaudeksi 2020 Kansalliseen liigaan.

IK Myranin pelit jatkuivat kaudella 2020 Ykkösessä, missä joukkue sijoittui lopulta kuudenneksi. Se saalisti 17 ottelussa 20 pistettä ja jäi kärkijoukkue HPS:sta 26 pisteen päähän.

Joulun alla joukkueen pitkäaikainen valmentaja Magnus Slotte kertoi jättävänsä seuran 14 vuoden jälkeen. (siirryt toiseen palveluun) Joulun jälkeen seura tiedotti, että se luopuu Ykkösen paikastaan osittain valmentajan päätöksen seurauksena. (siirryt toiseen palveluun) Naisten edustusjoukkueen pelit jatkunevat näillä näkymin kakkosdivisioonassa.

– Uuden päävalmentajan etsimisessä olisi tullut kiire. Totuus on, että Ykkösen joukkueen kasaaminen ensi vuodeksi olisi ollut todella hankalaa. Alueelta ei tule riittävästi Ykkösen tasoisia pelaajia, seuran puheenjohtaja Martin Högnäs sanoi Yle Sportenille.

– Päätöksen tekeminen oli ikävää. On sääli alueemme naisten jalkapallolle, ettemme jatka Ykkösessä. Mielestäni olemme tuoneet paljon väriä kartalle.

Noin 130 kilometrin päässä Alavetelistä sijaitseva Vasa IFK karsi tänä syksynä liigapaikasta, mutta hävisi liigakarsinnan JyPKille yhteismaalein 1–7. Kansallisessa liigan kymmenestä joukkueesta kuusi tulee ensi kaudella pääkaupunkiseudulta.

Lue myös:

Naisten liigakarsinnoista kehkeytyi käsittämätön jännitysnäytelmä: PK-35 tasoitti pilkulta lisäajalla ja vei ratkaisun jatkoajalle – liigapaikka varmistui rangaistuspotkukilpailun jälkeen

Alaveteliläisen IK Myranin kotiottelussa huima yleisömenestys: Naisten Liigan katsojaennätys ei ollut kaukana

Jalkapalloromantikolta puuttuu valmentajalisenssi, mutta ei intoa – apuun tuli vanha liikunnanopettaja ja pieni pohjalaisseura on valmiina liigaan