Norjan poisjäänti Tour de Skiltä on paha imagotappio, mutta samalla se avaa pelin aivan eri tavalla – Sami Jauhojärven papereista löytyy selkeät ennakkosuosikit

Tour de Skillä etsitään jälleen tämän kauden parasta yleishiihtäjää, kun mestaria haetaan kahdeksan osakilpailun voimin.

hiihto
Aleksandr Bolshunov
Aleksandr Bolshunov puolustaa tänä vuonna Tour de Skin voittoaan. Viime talvena kiertueen päätösetappi hiihdettiin ensimmäistä kertaa yhteislähtönä.Getty Images

Maastohiihdon perinteinen Tour de Ski -kiertue käynnistyy uudenvuodenpäivänä jo 15. kerran. Koska Norjan joukkue ei ole osallistujamaiden joukossa mukana, avaa se voittotaiston aivan eri tavalla.

Naisten puolella norjalaishiihtäjät ovat vieneet seitsemän edellistä kokonaiskilpailuvoittoa, miesten puolella norjalaiset ovat olleet tiiviisti voittotaistelussa mukana ja vieneet neljä Tourin voittoa. Kun Ruotsin Charlotte Kallakaan ei osallistu tämän talven koitokseen, saadaan naisten sarjaan takuuvarmasti uusi voittaja.

Yle Urheilun asiantuntija Sami Jauhojärven mukaan Norjan poisjäänti on ennen kaikkea imagotappio.

– Se on ollut sitä koko maailmancupin alun. Kyseessä on kuitenkin lajia ylivoimaisesti hallitseva maa, hän totesi.

Jauhojärven papereissa tämän kauden Tourin naisten voittajaehdokkaat ovat Ruotsin Ebba Andersson ja Frida Karlsson. Tämän lisäksi hän uskoo Venäjän Natalia Neprjajevan haastavan ruotsalaiset. Neprjajeva sijoittui kahdella edellisellä Tour de Skillä toiseksi.

Miesten puolella sen sijaan Jauhojärvellä ei ole kuin yksi suosikki: viime vuoden voittaja Aleksandr Bolshunov. Maailmancupia johtavasta venäläisestä voi tulla toinen mieshiihtäjä, joka on pystynyt voittamaan Tourin kaksi kertaa peräkkäin. Edellisen kerran tähän pystyi Sveitsin Dario Cologna vuosina 2011–2012.

– Naisissa nostaisin esiin myös Kerttu Niskasen. Uskon, että hän pystyy haastamaan kärkihiihtäjiä hyvin, mutta en silti nostaisi häntä kokonaiskisan palkintosijataistoon. Se vaatisi muilta pientä epäonnea ja Kertulta ylionnistumista, Jauhojärvi totesi.

– Miehissä venäläiset ovat vahvoja. Iivo Niskanen olisi voinut lyödä kapuloita rattaisiin ja taistella kolmen parhaan joukkoon sijoittumisesta, jos olisi osallistunut.

Suomen joukkueen muista hiihtäjistä Jauhojärvi odottaa etenkin Jasmi Joensuulta hyviä hiihtoja. Hän uskoo Joensuun pystyvän hiihtämään normaalimatkoilla 20 parhaan joukkoon ja sprinteissä jopa 12 joukkoon.

Krista Pärmäkoski on täysi kysymysmerkki. Hän on toki saanut nyt kuukauden ajan harjoitella rauhassa ja on varmasti toipunut sairastelustaan, mutta uskon, että hänen vauhtinsa hiipuu loppua kohti.

Majoitusratkaisu tuo haasteen

Suomen joukkue majoittuu koko kiertueen ajan Italiassa. Kolmen ensimmäisen Sveitsin Val Müstairissa käytävän kilpailun ajan joukkue majoittuu Silandron kylässä ja siirtyy sen jälkeen Toblachiin sekä myöhemmin Val di Fiemmeen.

Siinä missä Val Müstairin ladut kulkevat 1 600–1 700 metrin korkeudessa, Silandro sijaitsee vajaat 700 metriä merenpinnan yläpuolella. Suomen päävalmentaja Teemu Pasanen myönsi Yle Urheilun haastattelussa, että majoitusratkaisu tuo urheilijoille oman haasteensa ja samaa mieltä on Jauhojärvikin.

– Yleensä yksi kisa menee vielä hyvin, mutta korkealle asettumisessa toinen, kolmas ja neljäs päivä ovat niitä vaikeimpia. Sakkaako meno? Siinä voi tulla urheilijoiden suorituksiin isojakin heilahduksia, Jauhojärvi sanoi.

Val Müstairissa hiihdetään perjantain avausmatkana vapaan hiihtotavan sprintti, lauantaina 10 ja 15 kilometrin perinteisen hiihtotavan yhteislähtökilpailut ja sunnuntaina samat matkat vapaalla ja takaa-ajolähtöinä. Välipäivän jälkeen Touria jatketaan Italian Toblachissa, joka sijaitsee noin 1250 metrin korkeudessa.

Jessica Diggins ja Anamarija Lampic
Jessica Digginsistä (vas.) tuli viime kaudella ensimmäinen yhdysvaltalaishiihtäjä, joka on noussut Tour de Skin kokonaiskilpailussa palkinnoille. Diggins oli Tourin kolmas. Slovenian Anamarija Lampic on ollut tällä kaudella mainiossa sprinttivireessä.Getty Images

"Tourin ajatus ei ole enää sama"

Tämän kauden Tour de Ski poikkeaa aikaisemmista sen verran, että koronapandemian takia kilpailuja hiihdetään vain kahdessa maassa ja kolmella paikkakunnalla. Osakilpailuja sen sijaan on peräti kahdeksan, kun viime aikoina osakilpailuja on ollut lähes poikkeuksetta seitsemän.

Itsekin Tour de Skin useaan otteeseen hiihtänyt Jauhojärvi muistaa ajan, jolloin osakilpailuja oli yhdeksän ja kiertueella matkattiin Keski-Eurooppaa ristiin rastiin Tshekistä Saksaan ja Italiaan.

– En usko, että urheilijat kaipaavat sitä yhdeksän tunnin automatkaa Tshekistä Italiaan, mutta tällä ohjelmalla Tourin ajatus ei ole enää sama. Sillä ei ole väliä, onko kisoja seitsemän vai kahdeksan, sillä se yksi sprinttikisa lisää ei vie maalta merelle.

Jauhojärvi toivoisi kuitenkin, että maita tulisi Tourin ohjelmistoon enemmänkin. Esimerkiksi Itävalta voisi hyvin olla yksi vaihtoehto. Myös viime kauden Ski Tour tarjosi hyvän vaihtoehdon Tour de Skille, ja sitä voisi Jauhojärven mielestä laajentaa Suomeen ja Venäjälle sekä tarjota ohjelmistoon arvokisattomille vuosille

– Ei aina tarvitsisi kavuta Alpe Cermisille. Se ei kuitenkaan ole kaikille optimaalinen matka.

Alpe Cermis kuuluu kuitenkin Tour de Skin ohjelmistoon vääjäämättömästi, sillä se on ollut kiertueella mukana joka vuosi. Viime vuonna päätösetapille startattiin ensimmäistä kertaa yhteislähtönä, ja tämä muutos oli Jauhojärven mielestä hyvä.

– Se on hyvä mauste, sillä yhteislähdöllä ei välttämättä tule niin suuria putoamisia ja eroja.

Myös bonussekuntien jakaminen ainoastaan sprinttikisoista ja yhteislähtökisojen kirimaaleista, on Jauhojärven mieleen. Aikaisemmin aikahyvityksiä jaettiin myös normaalimatkoilla kolmen parhaan kesken, mutta viime kaudesta lähtien kiertueella on kerätty enimmäkseen pisteitä.

– Se pitää pelin jännittävänä, eivätkä erot kasva liian suuriksi, Jauhojärvi totesi.

Tour de Skitä voi seurata Ylen kanavilta 1. tammikuuta lähtien.

Lue myös:

Aviomies on valmentanut Kerttu Niskasen ennätyskuntoon – väliaikaiseen "asumuseroon" joutuva pariskunta ei aluksi uskaltanut toteuttaa rohkeaa ajatusta

Näin Suomi majoittuu Tourilla – käytössä kokonaan omia hotelleja

Perinteinen Tour de Ski alkaa vuodenvaihteessa – poimi tästä lähetysajat talteen

Myös Ristomatti Hakola jättää Tour de Skin väliin, taustalla flunssaoireita: "Ei nyt mitään dramaattista"

Alkutalven vaikeudet selättänyt Krista Pärmäkoski kokeilee Tourilla jotain uutta: kisat korkealla ja majoitus alhaalla – "Iso arvoitus"

Iivo Niskanen vetäytyi Tour de Skiltä viime hetkellä: "Pitää tehdä päätöksiä sen mukaan, ettei jää kaduttamaan"

Akateemisesti koulutettu Jasmi Joensuu on kulkenut Suomen hiihdon kärkeen erilaista tietä – "Ei tämä kannattaisi, jos tekisin vain rahan takia"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat