Suora

  • Suunnistuksen EM
  • Urheiluruutu
  • Digital Racing eSM 2021
  • Navetta on Kristiina Mäkelälle henkireikä: "Lehmät ovat kuin psykologeja"
  • Urheiluruutu

Suomalaissprintterit hakivat tuntumaa Tourin avauskisaan "Val Müstair -simulaatioissa" – "Siinä sai maistella laktaattia"

Maastohiihdon Tour de Ski alkaa Val Müstairin vapaan hiihtotavan sprinteillä.

hiihto
Katri Lylynperä
Katri Lylynperä on panostanut sprinttiin ja viihtyy normaalimatkoilla erityisesti yhteislähtökisoissa.Tomi Hänninen

Val Müstairin vapaan hiihtotavan sprintti käynnistää tämän vuoden Tour de Ski -kiertueen. Hiihtäjillä riittää heti haastetta, sillä kilpailu käydään ohuessa ilmanalassa, noin 1 600 metrin korkeudessa. Myös Val Müstairin “temppurata” vaatii oman huomionsa, siinä nimittäin tarvitaan sekä kestävyyttä että hyvää tekniikkaa. Radan erikoisuutena ovat etenkin viimeiseen laskuun tehdyt kumpareet (siirryt toiseen palveluun).

Suomen joukkueesta löytyy sprinttispesialisteja, jotka odottavat jo innokkaana päästäkseen starttaamaan varsinkin tähän kisaan.

– On hieno päästä reissuun ja kilpailemaan maailmancupiin. Ei olla vielä hiihdetty vapaalla sprinttiä niin, että me suomalaiset olisimme olleet mukana, joten odotan innolla ensimmäistä päivää, Verneri Suhonen kertoi Hiihtoliiton etämediatilaisuudessa.

Myös Katri Lylynperälle Tourin ensimmäinen etappi on ollut kirkkaimpana mielessä, mutta maailmancupin tapaiset isot kilpailut sytyttävät hänet automaattisesti. Suomen joukkue asuu koko Tourin ajan Italiassa ja ensimmäinen asuinpaikka, Silandron kylä, sijaitsee vajaan 700 metrin korkeudessa.

Lylynperän mielestä on mielenkiintoista nähdä, miten hänen kroppansa reagoi korkealla moiseen, sillä hän ei ole aikaisemmin mennyt suoraan kisaamaan korkealle.

– Toisaalta jatkossa voi olla sellainen tilanne, että mennään tällaisella lyhyellä valmistautumisella hiihtämään sprinttejä korkealle. Siitä on erittäin hyvä saada kokemusta, että toimiiko se minulla, hän pohti.

Happoa koneeseen valmistavassa harjoituksessa

Suomen joukkue jätti Rukan jälkeen Davosin ja Dresdenin maailmancupit väliin. Suhonen kritisoi tätä päätöstä vahvasti, sillä etenkin Dresdenin kisat olisivat sopineet hänelle hyvin.

Lylynperän mukaan urheilu on hänelle elämäntapa ja harjoittelu tulee luonnostaan, mutta kilpailujen puute on vaikuttanut keskittymiseen. Lylynperä totesikin, että jos pitkiä kilpailutaukoja tulee enemmänkin kauden aikana, hänen täytyy alkaa miettiä, mitä varten hän ylläpitää rutiineitaan.

Tourin avauskisaa varten Lylynperä teki viimeisen kovan harjoituksen maanantaina ja oli tähän tyytyväinen.

– Minulla oli tehty sellainen (Vuokatti-Ruka urheiluakatemia valmentaja) Juho Halosen Val Müstair -spesiaalirata. Siinä sai kyllä laktaattia maistella. Pikkuisen hyytymistäkin oli ilmassa, Lylynperä hymyili.

Verneri Suhonen
Verneri Suhoselle tämän vuoden Tour de Ski on opintomatka, sillä hän ei ole aiemmin kisannut näin pitkällä kiertueella.Tomi Hänninen

Suhonen taasen teki valmistavan harjoituksensa tiistaina Salpausselän radalla.

– Lahdessakin on sellainen Val Müstairin simulaatioversio. Sain vähän happoa koneeseen. Koska mennään kisapaikalle niin myöhään, niin pitää olla valmis heti, hän kertoi.

Lylynperä syttyy rinta rinnan -hiihtämisestä

Val Müstairin sprintin jälkeen seuraava sprinttikisa hiihdetään vasta Tourin loppupuolella Val di Fiemmessä. Siinä välissä molempien pitäisi hiihtää viisi normaalimatkan kilpailua.

Lylynperälle perinteisen hiihtotavan normaalimatkat ovat mieleisiä, vaikka hän myöntääkin, ettei tulokset aina ole yhtä kovia kuin joukkueen kärkihiihtäjillä. Rukan maailmancupin kympin perinteisen kisa oli hänelle yksi parhaista, vaikka 36. sijalla ei pisteitä irronnutkaan.

– Erityisesti tykkään aina hiihtää porukassa. Yleensä sytyn enemmän siihen rinta rinnan -hiihtämiseen kuin yksinään kelloa vastaan hiihtämiseen. Tourillahan on paljon yhteislähtöjä ja takaa-ajoa tarjolla, hän totesi.

Suhonen ei ole koskaan aikaisemmin osallistunut yhtä pitkään kisarupeamaan kuin mitä Tour de Ski nyt tarjoaa. Hänelle kolme perättäistä kisaa on ollut pisin rypistys, joten hän odottaakin kiertueelta kovaa vastetta.

– Tarjolla on kovia kisoja ja maailmanluokan vastusta. En tiedä, miltä se seitsemän kisaa tuntuu. Tämä on opintomatka, joten katsotaan, miten kroppa reagoi, Suhonen totesi.

Tour de Skitä voi seurata Ylen kanavilta 1. tammikuuta lähtien. Val Müstairin sprintin karsinta alkaa TV2:ssa ja Yle Areenassa kello 10.05 ja erävaihe kello 12.35.

Korjaus kello 14.13: Tourilla hiihdetään viisi normaalimatkan kisaa sprinttien välissä, ei neljä.

Lue myös:

Norjan poisjäänti Tour de Skiltä on paha imagotappio, mutta samalla se avaa pelin aivan eri tavalla – Sami Jauhojärven papereista löytyy selkeät ennakkosuosikit

Aviomies on valmentanut Kerttu Niskasen ennätyskuntoon – väliaikaiseen "asumuseroon" joutuva pariskunta ei aluksi uskaltanut toteuttaa rohkeaa ajatusta

Näin Suomi majoittuu Tourilla – käytössä kokonaan omia hotelleja

Perinteinen Tour de Ski alkaa vuodenvaihteessa – poimi tästä lähetysajat talteen

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat