Tyly esitys! Mestarisuosikki Kanada kaatoi Nuoret Leijonat – edellisessä ottelussa vilttiin laitettu Lambert osui ylivoimalla

Kanada voitti Suomen 4–1 alle 20-vuotiaiden MM-kisojen alkulohkon viimeisessä ottelussa.

Kanada jatkaa MM-kotikisoissaan puhtaalla pelillä. Kuva: Codie McLachlan/Getty Images

Alle 20-vuotiaiden miesten jääkiekon hallitseva mestari Kanada näytti suuruutensa Edmontonin MM-kisoissa, kun joukkue kaatoi Suomen 4–1. Kanada hallitsi ottelua selvästi.

Tappio oli Suomelle ensimmäinen tämän vuoden MM-kisoissa. Kanada on puolestaan voittanut kaikki ottelunsa alkusarjassa.

Suomelle lisähuolta ottelussa aiheutti puolustaja Ville Heinolan loukkaantuminen. Hän sai kiekon käteensä Suomen pelatessa alivoimaa päätöserässä. Heinola poistui pukusuojaan, eikä palannut enää kaukaloon.

Suomi sijoittui A-lohkossa toiseksi Kanada-tappion vuoksi. Puolivälierässä Nuoret Leijonat saa vastaansa Ruotsin, joka sijoittui B-lohkossa kolmanneksi.

Kanada kohtaa puolivälierässään Tshekin.

Nuoret Leijonat jyrän alla

Ensimmäinen erä oli täyttä Kanadan hallintaa. Joukkue teki ensimmäisen osumansa vain vajaan neljän minuutin pelin jälkeen. Suomen ykkösketjun laitahyökkääjä Kasper Simontaival menetti kiekon hyökkäyssinisellä, mistä Kanada pääsi hyökkäämään kolmella yhtä vastaan. Kiekon alueelle tuonut Dylan Cozens päätti ratkaista tilanteen itse ja vei Kanadan 1–0-johtoon terävällä laukauksella.

Suomi sai pelissä ensimmäistä kertaa kiekon Kanadan maalivahdille Devon Levin maalille asti vasta reilun yhdeksän minuutin jälkeen. Erän loppupuolella Nuorten Leijonien parhaan maalipaikan rakensi ykkösketju vastahyökkäyksestä, mutta parinkymmenen sekunnin pyöritys hyökkäysalueella ei tuottanut tulosta.

Kanada pääsi avauserässä kahdesti ylivoimalle. Heti ensimmäistä ylivoimaansa vaahterapaidat pyörittivät yli minuutin ennen kuin Suomi sai paineen purettua alueeltaan. Kanadan toisen ylivoiman aikana Peyton Krebsillä oli edessään tyhjä maali, mutta kanadalaishyökkääjä ei osunut kiekkoon avopaikassaan ja Suomi säästyi toiselta takaiskulta.

Kanada jatkoi tykitystä toisessa erässä

Toisessa erässä Kanada jatkoi vahvaa menoaan.

Puolustaja Ville Heinolalle vihellettiin kaksiminuuttinen estämisestä erän alkuhetkillä. Suomi piti maalinsa puhtaana alivoiman ajan, mutta pian sen jälkeen Kanada iski pelin 2–0:aan.

Kiekko pyöri pitkään Suomen maalivahdin Kari Piiroisen edessä. Lopulta Jakob Pelletier laukoi kiekon b-pisteiden välistä kohti maalia. Peliväline muutti suuntaa maskissa olleesta Dylan Hollowaysta ja pomppasi Piiroisen längistä maaliin.

Toisen maalin jälkeen Suomi paransi hetkellisesti otettaan. Parhaan paikan sai Mikko Petman, joka pääsi laukaisupaikkaan irtokiekosta, mutta pikkumusta kilahti tolpassa.

Kanadan kolmatta maalia edelsi punapaitojen liki minuutin pyöritys hyökkäyspäässä, minkä vuoksi Suomen nelosketjulla oli allaan liki puolentoista minuutin vaihto. Maalitilanne syntyi, kun kiekko jäi maalinedustalle Bowen Byramin viivalaukauksesta. Maskissa pelannut Krebs löi kiekon maalin omien jalkojensa välistä seisten tilanteessa itse selkä maaliin päin.

Lambert teki turnauksen ensimmäisensä

Kolmannen erän alussa Suomi pääsi ensimmäistä kertaa ylivoimalle, kun Dylan Cozens kaatoi Matias Rajaniemen jäähyn arvoisesti.

Ylivoimaa ehti kulua alle minuutti, kun Suomi tuli kahden maalin päähän. Edellisessä ottelussa vilttiketjuun laitettu Brad Lambert laukoi Topi Niemelän syötöstä kiekon ohi Levin. Maali oli Lambertille turnauksen ensimmäinen.

Pian kavennusmaalin jälkeen Suomi joutui alivoimalle, kun Roni Hirvonen sai kaksiminuuttisen väkivaltaisuudesta. Alivoiman Nuoret Leijonat selvitti kuitenkin mallikkaasti, mutta kovalla hinnalla. Heinola sai Connor McMichaelin laukauksen käteensä ja joutui jättämään pelin kesken ennen erän puoliväliä.

Suomi jahtasi lisäosumia ja otti Piiroisen pois maaliltaan reilut kaksi minuuttia ennen ottelun loppua. Tämä ei kuitenkaan tuottanut tulosta, vaan Kanadan kapteeni Cozens iski loppulukemat tyhjiin hienon yksilösuorituksen päätteeksi.

"Taklauspeli oli kaunista ja vaikuttavaa"

Kanadan päävalmentaja André Tourigny oli ottelun jälkeen tyytyväinen omiensa esitykseen.

– Avausmaalin jälkeen mietin, että meidän ei pidä muuttaa mitään, sillä pelasimme todella hyvin. Suomi on ylpeä kiekkomaa – he taistelivat ensimmäisen takaiskun jälkeen, mutta pelasimme hyvin. Tiesimme, että Suomi ei antaudu helpolla. Tämä oli hyvä suoritus meiltä. Tärkeintä on nyt, että otteemme pysyvät tasaisina, Tourigny sanaili pelin jälkeen.

– Joukkueen energia oli ilmiömäistä – taklauspeli oli kaunista ja vaikuttavaa. Loimme paljon painetta ja puolustimme hyvin. Oli hienoa, että pelasimme tänään tasaisesti koko ottelun, Kanadan luotsi myhäili.

Välipäivän jälkeen pelattavissa puolivälierissä Kanada kohtaa Tshekin.

– Pelimme tuntuu hyvältä, mutta paria asiaa pitää vielä hienosäätää. Emme tule aliarvioimaan Tshekkiä, sillä heillä on hyvä joukkue.

Lue myös: