Suora

 • Inomhus-EM i friidrott, fredag morgon (svenskt referat)
 • Yleisurheilun halli-EM, 2. päivä, aamupäiväkilpailut
 • Yleisurheilun halli-EM
 • Elävä arkisto esittää
 • Urheilustudio MM-hiihdot 5.3.
 • VM på skidor, herrarnas stafett (svenskt referat)
 • Miesten viestihiihto 4 x 10 km
 • Urheilustudio MM-hiihdot 5.3.
 • Världscupen i skidskytte, herrarnas stafett (svenskt referat)
 • Ampumahiihdon MC
 • Urheilustudio MM-hiihdot 5.3.
 • VM på skidor, herrarnas backhoppning (svenskt referat)
 • Miesten mäkikilpailu HS 137, 1. kierros
 • Urheilustudio MM-hiihdot 5.3.
 • Miesten mäkikilpailu HS 137, 2. kierros
 • Urheilustudio MM-hiihdot 5.3.
 • Inomhus-EM i friidrott, fredag kväll (svenskt referat)
 • Yleisurheilun halli-EM, 2. päivä, iltakilpailut
 • Urheiluruutu
 • Urheiluruutu
 • Yleisurheilun halli-EM

Välipalatkin aiheuttavat päävalmentaja Pasaselle päänvaivaa – Suomi pelaa varman päälle joukkueen sisäisillä kuplilla

Hiihtomaajoukkueen päävalmentaja Teemu Pasanen on tehnyt kuukauden päivät töitä Tour de Skitä varten.

hiihto
Teemu Pasanen
Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

Hiihtomaajoukkueen siirtely kisasta ja paikkakunnalta toiseen Tour de Skin kaltaisella kiertueella on normaalikautenakin iso haaste, mutta kun kyse on koronan sotkemasta kaudesta, on päävalmentaja Teemu Pasasen työmäärä noussut hulppeasti.

Majoitukset, kuljetukset, ruokailut, puhumattakaan urheilullisista valmistautumisista… Pasanen on painanut pitkää päivää jo kuukauden ajan Tour de Skin takia, eikä vähiten joukkueen koronatestauksen takia.

– Meidän piti suunnitella testaus ennen lähtöä, ettei kukaan pääse lähtemään sairaana. Sitten meillä on Tourin aikana useita testauksia. Osa niistä on järjestäjien tekemiä pakollisia testejä, mutta tarvitsemme myös omia, jotta pääsemme liikkumaan rajojen yli, Pasanen kertoi.

– Kyllä tässä on mennyt aikaa. Viimeisen kuukauden ajan on pitänyt järjestellä asioita, paljon enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Aika monta puhelua ja sähköpostia on tänne Italiaan ja Sveitsiin pitänyt ottaa ja viime hetkeen asti on pitänyt varmistella.

Joukkueen sisällä pienempiä ryhmiä

Suomen joukkue asuu Italiassa ja matkustaa Sveitsin Val Müstairiin vain kisoja varten. Joukkueella on Tourin aikana käytössään kolme hotellia, joista jokaisessa suomalaiset ovat ainoita asiakkaita. Italiassa useat hotellit ovat tällä hetkellä kiinni, ja joukkueen ensimmäinen majoituspaikka Silandron kylässä avattiin vain sitä varten.

Suomen joukkue elää vahvassa koronakuplassa, mutta myös joukkueessa on omia kuplia.

– Urheilijat ja kaikki muutkin asuvat yhden hengen huoneissa, eli pyrimme välttämään kontakteja myös oman joukkueen sisällä. Olemme jakaneet ryhmää myös pienempiin lohkoihin ja kuljemme autoilla niin, että olemme pienemmissä ryhmissä koko ajan, Pasanen kertoi.

Pasanen myöntää, että kuplaa on mahdotonta pitää täydellisesti koossa, mutta tällä toiminnalla pyritään estämään se, ettei taudit leviä koko joukkueessa.

– Jos jotain tapahtuu, niin koko joukkue ei välttämättä joudu karanteeniin. Se on tietenkin paikallisten terveysviranomaisten päätettävissä, mutta pyrimme ainakin välttämään sitä.

Välipalat aiheuttaneet haasteita

Yksi haaste tämän vuoden kiertueelle on ruokailu. Hiihtäjät tarvitsevat Tourilla todella paljon energiaa ja ruokailut sujuvat normaalisti hotellilla, mutta välipalojen saaminen on vaikeaa. Urheilijat eivät saa poistua kuplistaan kaupoille, eikä kauppoja tai ravintoloita ole auki totuttuun tapaan.

– Olemme järjestäneet välipaloja hotellille ja hotellin henkilökunnan kanssa olemme yrittäneet sopia niin, että he pystyvät käymään kaupassa hakemassa meille lisätavaraa, Pasanen kertoi.

Italialaishotelleissa ei ole tarjolla Pasasen suosikkiruokaa – perunamuussia ja lihapullia – mutta tästä huolimatta tarjolla ollut ruoka on silti hänen mukaansa hyvää.

– Täällä on hotelleissa ihan hyvänlaatuista ruokaa, ja se perusruoka riittää hyvin pitkälle. Sen olemme tietenkin varmistaneet, että se on riittävän hyvää perusruokaa.

Ei merkitystä urheilijan arkeen

Suomi majoittuu kolmen ensimmäisen osakilpailun aikana noin kilometrin matalammalla kuin mitä itse kisapaikka on. Aiemmin suomalaishiihtäjät ovat valmistautuneet Tour de Skille muun muassa korkeanpaikan leireillä, mutta tänä vuonna korona on estänyt ulkomaanleirit.

– Emme ole pystyneet valmistautumaan siihen korkeaan. Yleensä ensimmäinen kisa sujuu monella hyvin, mutta sen jälkeen on vähän henkilöstä kiinni, miten toisella tai kolmantena päivänä sujuu, Pasanen sanoi.

Päävalmentajan mukaan koronakuplassa elämisessä, matalalla asumisessa, tiukoilla säännöillä tai muullakaan säätämisellä ei ole juurikaan merkitystä urheilijoiden arkeen.

– Urheilijat keskittyvät kilpailuihin ja siihen, että tekevät tulosta. Sehän täällä on tärkeintä, tänne on tultu hiihtämään kilpaa. Me muut taustahenkilöstöstä yritämme hoitaa nämä muut hommat asiat taustalla.

Pasanen uskoo, että koronakauden aiheuttamasta säätämisestä on saatu paljon oppia myös tuleville talville. Joukkueessa on aikaisempina vuosinakin tehty paljon työtä terveysasioiden eteen.

– Nyt on tietysti menty aivan uudelle tasolle siinä, ja kyllä tästä oppia on saatu. Ehkä tämän jälkeen, kun palataan normaalimpaan, järjestelyt tuntuvat vähän helpommilta, Pasanen totesi.

Lue myös:

Näytönhalua uhkunut Verneri Suhonen esitti prinsessakaatumisen Tourilla – "Täytyy varmaan ensin opetella pysymään pystyssä"

Pärmäkoski, Matintalo, Joensuu puristivat jatkoon, miehistä vain Suhonen hiihti erävaiheeseen

Norjan poisjäänti Tour de Skiltä on paha imagotappio, mutta samalla se avaa pelin aivan eri tavalla – Sami Jauhojärven papereista löytyy selkeät ennakkosuosikit

Näin Suomi majoittuu Tourilla – käytössä kokonaan omia hotelleja

Perinteinen Tour de Ski alkaa vuodenvaihteessa – poimi tästä lähetysajat talteen

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat