Suora

 • Urheilustudio MM-hiihdot 28.2.
 • StarCraft 2: IEM Katowice 2021
 • Miesten yhdistetyn joukkuekilpailun hiihto-osuus 4 x 5 km
 • Urheilustudio MM-hiihdot 8.2.
 • Rovaniemi, koko kisan huippuhetket
 • Urheilustudio MM-hiihdot 28.2.
 • Sekajoukkuemäki HS 106, 1. kierros
 • Urheiluruutu
 • Urheilustudio MM-hiihdot 28.2.
 • Sekajoukkuemäki HS 106, 2. kierros
 • Urheilustudio MM-hiihdot 28.2.
 • Jerry Kvarnström tykkää saada turpaansa
 • Urheiluruutu

Laajennettu vaihto-oikeus jatkuu Suomen pääsarjoissa myös ensi kaudella: "Koronan uhat ja vaikutukset ovat vielä ilmeiset"

Myös Suomen cupissa on mahdollista suorittaa viisi pelaajavaihtoa kolmen vaihtotapahtuman aikana.

Kotimaan jalkapallo
SJK Jani Honkavaara
SJK:n päävalmentaja Jani Honkavaara oli vielä viime kaudella viittä vaihtoa vastaan. Juha Tamminen / All Over Press

Viisi pelaajavaihtoa mahdollistava sääntö on voimassa Suomen jalkapallon pääsarjoissa myös kaudella 2021.

Jalkapallon säännöistä päättävä IFAB muutti vaihtosääntöä väliaikaisesti viime keväänä. Viiden pelaajavaihdon oli tarkoitus auttaa joukkueita selviytymään koronaviruspandemian aiheuttamassa otteluruuhkasta.

Joulukuun puolessa välissä IFAB päätti jatkaa viiden pelaajavaihdon mahdollistavaa sääntöä joulukuun 2021 loppuun.

Veikkausliigassa ja Kansallisessa liigassa laajennettu vaihto-oikeus oli voimassa myös viime kaudella.

Palloliiton kilpailupäällikkö Peter Lundströmin mukaan sääntöä päätettiin soveltaa myös ensi kaudella, koska koronan uhka on yhä olemassa.

– Näemme, että koronan uhat ja vaikutukset ovat vielä ilmeiset joukkueiden toimintaan. Sen perusteella katson, että seuraamme valtaliigojen linjauksia, mitkä ovat, että viisi vaihtoa pidetään vielä voimassa, Lundström avasi Yle Urheilulle.

Lundströmin mukaan asiasta ei käyty tiukkoja keskusteluita.

– Vastarinta on ollut hyvin hajanaista. Oikeastaan joku on vain kysynyt, että pysymmekö me tässä. Kukaan ei ole ollut voimakkaasti vastaan, se on ollut helppo viedä läpi päätöksentekojärjestelmälle, Lundström kertoi.

Euroopan pääsarjoista Valioliiga on ainoa, joka palasi täksi kaudeksi perinteiseen kolmen vaihdon systeemiin. Valioliigaseurat torppasivat joulukuussa jo kolmannen kerran siirtymisen viiteen vaihtoon. Sen sijaan seurat päättivät aloittaa aivotärähdysvaihtokokeilut tammikuussa. Valioliigassa voi jatkossa tehdä enintään kaksi ylimääräistä vaihtoa aivotärähdyksen takia. Myös vaihtopelaajien määrää lisättiin seitsemästä yhdeksään.

Jakoi seuroja syyskuussa

Yle Urheilu tiedusteli syyskuussa Veikkausliigaseurojen päävalmentajilta, mitä mieltä he ovat laajennetun vaihto-oikeuden jatkamisesta. Tällöin kysymys jakoi päävalmentajien mielipiteet puolesta ja vastaan tasan 6–6.

Laajennetun vaihto-oikeuden jatkamiseen myönteisesti tai avoimesti suhtautuivat syyskuussa Tampereen Ilveksen, Helsingin Jalkapalloklubin, FC Hongan, FC Hakan, Kuopion Palloseuran ja IFK Mariehamnin päävalmentajat.

Jarkko Wiss
Ilveksen päävalmentaja Jarkko Wiss puhui syyskuussa viiden vaihdon puolesta.Juha Tamminen / All Over P​ress

Sen sijaan Helsingin IFK:n, FC Interin, Seinäjoen Jalkapallokerhon, FC Lahden ja sittemmin Ykköseen pudonneiden Rovaniemen Palloseuran ja Turun Palloseuran päävalmentajat toivoivat, että ensi kaudeksi palattaisiin takaisin kolmen vaihdon sääntöön.

SJK:n päävalmentaja Jani Honkavaara oli kuitenkin myöntyväisempi viiteen vaihtoon nyt kuin kolme kuukautta aiemmin.

– Tässä tilanteessa, kun elämme epävarmaa aikaa, olisin itsekin pitänyt säännön samana eli sallinut viisi vaihtoa, Honkavaara sanoi Yle Urheilulle.

– Jos ajatellaan, että tulisi uusi aalto ja pelejä siirrettäisiin, sitten meillä olisi taas otteluruuhka jossakin. Sitten päätös olisi pitänyt tehdä tavallaan taas uudestaan, että siirrytäänkö nyt takaisin viiteen pelaajavaihtoon.

Viisi vaihtoa helpottavat pelaajien kierrättämistä etenkin ottelusuman aikaan.

– Pystyy estämään mahdollisia loukkaantumisia paljon paremmin. Veikkausliigassa on myös hyvä pelaajakehityksellinen näkökulma, kun voi antaa junioreille tärkeitä minuutteja ja kokemusta, Honkavaara sanoo.

SJK-luotsi muistuttaa kuitenkin, että viisi vaihtoa voivat vaikuttaa peliin aivan eri tavalla kuin perinteiset kolme vaihtoa.

– Harkitsisin jossain vaiheessa paluuta takaisin kolmeen vaihtoon, koska nyt vaihdoilla tietysti saadaan taktisesti isompi muutos peliin. En tiedä, ajatellaanko siinä, että palvellaan yleisöä ja molemmilla joukkueilla on mahdollisuus taktisella muutoksella vaikuttaa pelin kulkuun ja sitä kautta lopputulokseen.

"Hyvä päätös kokonaisuudessaan"

Myös Kansallisessa liigassa niukasti mitaleilta jääneessä HJK:n leirissä laajennetun vaihto-oikeuden jatkumiseen suhtauduttiin myönteisesti.

– Hyvä päätös kokonaisuudessaan lähtien Suomen cupista, jonka aikana saadaan jo käyttää useampia pelaajia peleissä. Uskon, että viisi vaihtoa helpottaa rotaatiota joukkueissa ja antamaan nuorille pelaajille peliaikaa, HJK:n päävalmentaja Jonne Kunnas sanoi.

HJK naiset Jonne Kunnas päävalmentaja
HJK:n päävalmentaja Jonne Kunnas liputtaa laajennetun vaihto-oikeuden puolesta.Tomi Hänninen

HJK:n ensi kauden joukkue on sekoitus kokemusta ja nuoruutta. Joukkueessa on mukana muun muassa seitsemän B-nuorissa viime kaudella SM-kultaa voittanutta pelaajaa.

Kansallisessa liigassa ei juuri ottelusiirtoja koronan vuoksi tehty. Kaudella 2019 mestaruuden voittanut Klubi kävi Islannissa pelaamassa Mestarien liigan karsintoja. Loppukaudesta se pelasi kolme ottelua kymmenen päivän sisään.

– Joinakin hetkinä oli tiukka aikataulu, niin viisi vaihtoa antoivat ainakin mahdollisuuden kierrättämiseen, Kunnas myönsi.

Lue myös:

Valioliigaan aivotärähdysvaihdot – varsinaista vaihtomäärää ei haluta kasvattaa

Uefa sallii viisi pelaajavaihtoa myös kaudella 2020–21

Voisiko Veikkausliiga olla edelläkävijä Englannin Valioliigaan verrattuna? Uuden säännön käytössä hämmentävän iso hajonta

Korona-aika tarjoaa valmentajille jokerikortteja vaihtoruljanssiin – "pystyy tekemään niin ison muutoksen, että se sekoittaa pelejä"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat