Hyppää sisältöön

Pääministeri Sanna Marin otti kantaa jääkiekon MM-kisojen kohtaloon: "Kisoja ei pitäisi järjestää Valko-Venäjällä"

Pääministeri Sanna Marinilta kysyttiin Pääministerin haastattelutunnilla, mitä mieltä hän on jääkiekon MM-kisojen järjestämisestä Valko-Venäjällä.

Sanna Marin ei pitäisi jääkiekon MM-kisoja Valko-Venäjällä. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Pääministeri Sanna Marin (sd.)otti Pääministerin haastattelutunnilla kantaa jääkiekon MM-kisojen järjestämiseen Valko-Venäjällä. Marinin mukaan kisoja ei tulisi järjestää ihmisoikeuksia polkevassa valtiossa.

– Oma henkilökohtainen näkemykseni on, että kisoja ei pitäisi järjestää Valko-Venäjällä. Valko-Venäjän ihmisoikeustilanne on erittäin vakava. Siellä on väkivaltaisesti pidätetty kansalaisia, jotka ovat peränneet oikeuksiansa vaalien suhteen, Marin sanoi.

Marin muistutti, ettei asia ole kuitenkaan hallituksen päätettävissä.

– Itse en siellä kisoja järjestäisi, mutta se ei ole Suomen hallituksen asia.

Marraskuussa urheilusta vastaava ministeri Annika Saarikko (kesk.) kertoi Suomen keräävän EU-maiden tukea vetoomuksen ihmisoikeuksien puolesta Valko-Venäjän MM-kisojen takia.

Ennennäkemättömiä mielenosoituksia

Yle Urheilu kertoi aiemmin viikolla Valko-Venäjän urheilusankareiden karuista kohtaloista. Osa maan huippu-urheilijoista on yhdistänyt voimansa vastustaakseen Aljaksandr Lukašenkan johtamaa nykyhallintoa ja joutunut sen vuoksi vankilaan.

– Hirveintä ei ole olla vankilassa. Hirveintä on olla vankilassa ja ymmärtää, ettei maassamme ole ihmisoikeuksia. Nykypäivänä laki on olemassa vain hallinnolle ja sitä tukeville ihmisille, ei muille. Pelottavinta oli ajatella vankilassa, että mitä tahansa voi tapahtua, EM-mitalisti ja WNBA-finalisti Jelena Levtshenko kuvaili.

Valko-Venäjän hallinto ilmoitti elokuussa Lukašenka voittaneen presidentinvaalit ylivoimaisesti ja jatkavan yli 26 vuotta kestänyttä valtakauttaan. Kansainvälisten arvioiden mukaan Valko-Venäjällä ei kuitenkaan ole pidetty vuoden 1994 jälkeen vapaiksi tai reiluksi katsottavia vaaleja. Esimerkiksi Euroopan Unioni totesi vaalit vilpilliseksi eikä tunnustanut niiden tulosta.

Kansa suunnisti kaduille osoittamaan mieltään, ja ennennäkemättömän laajat mielenosoitukset ovat jatkuneet pitkin syksyä ja talvea. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Valko-Venäjän viranomaiset ovat vastanneet mielenosoituksiin hakkaamalla, kiduttamalla ja nöyryyttämällä protestoijia. Mielenosoittajia on myös pidätetty.

Jääkiekkoliiton puheenjohtaja tukee kisoja

Kansainvälisestä vastustuksesta huolimatta Kansainvälisen jääkiekkoliiton puheenjohtaja Rene Fasel puolustaa yhä Valko-Venäjän MM-kisoja.

– Meillä on vielä sopimus Valko-Venäjän kanssa kisojen järjestämisestä. Olemme päättäneet mennä sinne, Fasel kertoi Yle Urheilulle.

Edellisen kerran jääkiekon maailmanmestaruudesta kamppailtiin Venäjällä 2014. Myös tällöin kisat saivat osakseen voimakasta kritiikkiä.

Faselin mukaan kisojen järjestäminen Valko-Venäjällä voisi parantaa maan tilannetta ja yhdistää kahtiajakautunutta kansaa.

– En tietenkään hyväksy, mitä Valko-Venäjällä tapahtuu, mutta tiedätte varmaan, ettei boikoteilla saavuteta yhtään mitään. Luuletteko Lukašenkan muuttuvan, jos kisoja ei järjestä? Ehkä huonompaan suuntaan.

IIHF:n varapuheenjohtaja Kalervo Kummola on ollut täysin vastakkaisilla linjoilla. Kummolan mukaan kisoja ei pitäisi järjestää Valko-Venäjällä maan ihmisoikeus- ja koronavirustilanteen takia.

– Tilanne ei ole muuttunut joulun jälkeen miksikään. Odottelemme tässä, että pääsemme pitämään kokousta tammikuun puolella. Silloin tulee varmaan lopullisia päätöksiä, Kummola sanoi keskiviikkona Yle Urheilulle.

Jääkiekon MM-kisat on tarkoitus järjestää 21. toukokuuta alkaen.

Lue myös:

.
.